Olpak: Çözüm sürecine tarafız

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ''Çözüm sürecine tarafız, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Olpak: Çözüm sürecine tarafız
Olpak: Çözüm sürecine tarafız
GİRİŞ 07.01.2015 13:59 GÜNCELLEME 07.01.2015 15:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, çözüm sürecinin geçen yıl meşru siyaset sınırları içinde sürdürüldüğünü belirterek, "Türkiye'nin selameti ve geleceğimiz için çözüm sürecine tarafız, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Olpak, Rixos Otel'de düzenlenen MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda, gelişmekte olan ülkelerin küresel krizin etkilerini, gelişmiş ülkelere göre daha hızlı üzerlerinden attıklarını söyledi. 2014 yılının 2 ve 3'ncü çeyrek büyümelerinin piyasa beklentilerinin altında kaldığına dikkati çeken Olpak, "Büyümedeki bu hız kaybı analiz edildiğinde, dış talebin büyümenin lokomotifi olma özelliğini sürdürmesine rağmen, 3'ncü çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre azalış gösteren kamu ve özel sektör yatırımları dikkat çekmektedir" diye konuştu.

Kamu ve özel sektör yatırımlarındaki bu düşüşün etkenlerinden birinin Merkez Bankasının faiz politikası olduğunu ifade eden Olpak, faiz oranlarında indirime gidilmemesinin nedenlerinden olan enflasyon oranlarında da geçen ay hariç düşüş sağlanamadığını söyledi.

Geçen yılın 3'ncü çeyreğindeki büyümenin, beklentilerin altında kalmasının önemli nedenlerinden bir diğerinin de iç talep konusunda önceki yılın aynı çeyreğine göre sadece yüzde 0,2 artış yaşanması olduğunun altını çizen Olpak, "Son yıllarda adeta kronikleşen cari açığı düşürmek amacıyla iç talebin kısılmasının karşılığı alınırken bunun büyümeye yansıması, beklenen şekilde, olumsuz olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarına da değinen Olpak, paketin, içeride ve dışarıda Türk ekonomisinin elini güçlendirdiğini dile getirdi.

MÜSİAD tarafından açıklanan Satın Alma Müdürleri Endeksinin (SAMEKS) 2014 yılındaki seyri hakkında da bilgi veren Olpak, "17-25 Aralık operasyonlarının kargaşa ortamıyla, yılın ilk 2 ayında, 50 baz puanın altında yer alan SAMEKS, mart ayından itibaren artmış ve 10 aydır, 50 baz puanı üzerinde yer alarak, ekonomik canlılığın sürdüğüne işaret etmiştir" dedi.

- "Çözüm sürecine tarafız"

Geçen yıl, çözüm sürecinin, sekteye uğratılmaya çalışılsa da kaldığı yerden devam ettiğini dile getiren Olpak, "17 ve 25 Aralık, Kobani'ye bağlı 6-7 Ekim Olayları ve diğer olumsuzluklara rağmen, çözüm süreci, kararlı ve güçlü siyasi iradenin etkisiyle, meşru siyaset sınırları içinde sürdürülmüştür. MÜSİAD olarak, Türkiye'nin selameti ve geleceğimiz için, çözüm sürecine tarafız, olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu yıl cari açığın petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle daha da düşmesini beklediklerini ifade eden Olpak, KOBİ'lerin, başta finansmana erişim olmak üzere, diğer yapısal problemlerinin çözülmesi ve ekonomi içerisinde daha etkin şekilde yer almalarını cari açıkta sürdürülebilir iyileşme için çok önemli gördüklerini söyledi.

Teşvik sisteminin bölgesel teşviklerden sektörel teşvikleri de içine alan bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini savunan Olpak, müteahhitlik sektörünün sonuçlarından daha verimli yararlanabilmek için teknik müşavirlik sektörünün özel olarak teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

İşletmeler üzerinde mali açıdan ek yük oluşturan geçici verginin kademeli de olsa kaldırılmasını talep eden Olpak, "Tahsilat vadesine uygun KDV ödeme sistemine geçilmelidir. Özellikle KOBİ'ler için bir yük olan, vadeli ithalattaki yüzde 6 Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kaldırılmalıdır" diye konuştu.

Eski Türkiye'deki gibi sık sık seçim gündemiyle uğraşmayı da doğru bulmadıklarını ifade eden Olpak, "2019 yılında, genel ve yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı yıl yapılacak olmasını önemsiyoruz. Hazır bu noktaya gelmişken, uzlaşıyla bir Anayasa değişikliğiyle, milletvekilliği seçimlerini de tekrar 5 yılda bir yapabilirsek, kesintisiz 5 yıllık seçimsiz dönemlerle devam edip, işimize odaklanabiliriz" görüşünü dile getirdi.

- MÜSİAD Değerlendirme Anketi

Olpak, MÜSİAD Değerlendirme Anketi'nin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre üyelerin yüzde 39'u, 2014 yılının firmaları açısından "daha iyi", yüzde 36'sının "aynı şartlarda", yüzde 25'inin ise "daha kötü" geçtiğini belirtti.

Üyelerin yüzde 49'unun yurt içi satışları arttı, yüzde 24'ün ise satışları düştü.

Ankete katılanların yüzde 31'i, ihracatlarında artış, yüzde 17'si ise azalma olduğu yönünde yanıt verdi, yüzde 52'sinin ise ihracatları değişmedi.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar üyelerin yüzde 62'sini olumsuz etkiledi, olumlu etkilenenlerin oranı sadece yüzde 0,08 oldu.

Üyelerin yüzde 48'i geçen yıl yeni yatırımlar yaptı, yüzde 22'sinin yatırımları azadı.

Firma sahiplerinin yüzde 42'si çalışan sayısını arttırarak istihdam artışına destek verdi, çalışan sayısı azalan üyelerin oranı yüzde 19, istihdamında değişiklik olmayan üyelerin oranı da yüzde 39 oldu.

Üyelerin yüzde 79'u geçen yıl kamu teşvikinden yararlanmadı, kalan kısmı ise yararlandı. Olpak, "Gerek bürokratik zorluklar; gerekse özel sektör kaynaklı teşviklere ulaşım zorlukları gibi nedenlerle, teşvikler umulan faydayı şimdilik sağlamadı" dedi.

Olpak, üyelerin yüzde 55'inin bu yıl kendi yatırımlarının artacağını, yüzde 15'inin ise azalacağını belirttiklerini kaydetti.

Ankete katılanların yüzde 49'unun bu yıl çalışan sayılarını arttıracağını ifade eden Olpak, yüzde 11'inin ise azalış öngördüğünü aktardı.

Üyelerin yüzde 58'inin bu yılın daha iyi geçeceğini beklediklerini dile getiren Olpak, yüzde 21'nin benzer şekilde, kalan yüzde 21'lik kesimin ise daha kötü geçeceği beklentisini taşıdığını belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • yolcu 9 yıl önce Şikayet Et
    adamsınız
    Cevapla