Hisarcıklıoğlu: 25 bin doları yakalayabiliriz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, '', 2023'teki kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkartılması hedefini yakalayabiliriz" dedi.

Hisarcıklıoğlu: 25 bin doları yakalayabiliriz
Hisarcıklıoğlu: 25 bin doları yakalayabiliriz
GİRİŞ 23.12.2014 15:54 GÜNCELLEME 23.12.2014 15:54

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye için, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık yönünden bir avantaj oluşturduğunu belirtirken bunun etkisiyle Rusya ekonomisinde yaşanan sıkıntıların ise turizm ve dış ticaret açısından dezavantaj oluşturabileceğini belirtti.

Hisarcıklıoğu, Denizli programı kapsamında TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle Tavas Ticaret Odasını ziyaret etti, oda başkanı Saffet İnamlık ve meclis üyeleri ile görüştü. Denizli'de sadece il merkezi değil ilçeleriyle beraber bir zenginlik olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ilçede tekstil ve konfeksiyonda yapılan atılım ve hizmetlerden dolayı kutladığını kaydetti.

Gazetecilerin 2014 değerlendirmesi ve 2015 beklentisiyle ilgili sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisiyle dünya ekonomisinin birbirine paralel seyrettiğini, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olduğu için dünyadan ayrıştırılamayacağını ifade etti.

Dünyadaki sıkıntının ekonomilerdeki büyüme oranları ve işsizlik olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın gelişmiş ülkeleri de dahil olmak üzere bu konulara odaklanmış durumda. 2015 Türkiye için büyük bir şans, seçimlerinden sonra 4 yıl boyunca seçim yok. Bu kapsamda yapısal reformların 2015'in haziranından sonra ilk iki yılda yapılıyor olması lazım. Sayın başbakanımızın açıkladığı önümüzdeki dönemle ilgili iki paket var, biliyorsunuz dönüşüm programı. Üçüncüsünü de açıklayacağını ifade etti. Aslında bu 2 paket gördüğümüz kadarıyla Türkiye'nin 2015'in seçimden sonrasındaki yol haritası. Biz de bunu tam destekliyoruz. Türkiye ekonomideki yapısal dönüşüm programını gerçekleştirirse, 2023'teki kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkartılması hedefini yakalayabiliriz" diye konuştu.

Türkiye'nin çevresinde sıkıntıların olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, komşularla ticaretin önemine değindi. "Kuzeyimizde büyük bir sıkıntı var. Rusya doğalgaz ve petrol gelirinden dolayı, petrol varilinin 60 doların altına düşmesinden dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyor" ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Büyük, güçlü bir ekonomi diye düşünülürken, 500 milyar dolar rezervi var denilirken bugün itibariyle büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi, bizim açımızdan, cari açık açısından iyi bir şans. Çünkü Türkiye ithalatının büyük bir kısmını enerji oluşturuyor. Ama öteki taraftan dezavantajı da var; Rusya'ya tarım, sanayi ürünleri ihracatı yapıyoruz, alım güçleri düştü. Bir başka sıkıntı olabilecek konu, turizm. Rusya, Almanya'dan sonra bize en çok turist gönderen ikinci ülkeydi. Düşen satım alım gücünün turizmi de etkilemesi söz konusu. Bu ticaret, bir taraftan cari açığımızı düşürmede pozitif etki yaparken öte taraftan olumsuz etkisi söz konusu olabilir. Ama biz önümüze umutlu bakıyoruz. Bizim de 2014'te sıkıntılarımız vardı, özellikle sanayinin yatay büyümesinden dolayı biraz rahatsızlığımız var. Türkiye hızla sanayileşmeyi kesinlikle bırakmaması lazım. 2015 yol haritası da bu sanayileşmenin yolunu çiziyor. Onun için memnunuz."

Acıpayam Ticaret Odasını da ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, daha sonra karayolu ile Antalya'ya gitti.

KAYNAK: AA