Koç: Cari açığı 1 milyar dolar düşürecek

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, açılışı gerçekleştirilen tesisin cari açığı 1 milyar dolar düşüreceğini söyledi.

Koç: Cari açığı 1 milyar dolar düşürecek
Koç: Cari açığı 1 milyar dolar düşürecek
GİRİŞ 16.12.2014 10:02 GÜNCELLEME 16.12.2014 10:02

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, fuel oil dönüşüm tesislerine ilişkin, "Tesisimizin üretime geçmesiyle ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz" dedi.

Koç, TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesislerinin açılışında yaptığı konuşmada, 2005 yılının sonundaki özelleştirme ihalesinin tamamlanmasının ardından TÜPRAŞ'ın Akdeniz'in en önemli oyuncularından biri olmasını hedeflediklerini belirtti.

Bu hedefle yatırım yapacaklarını açıkladıklarını anımsatan Koç, TÜPRAŞ'ın Akdeniz'in en rekabetçi şirketi olması ve Türk ekonomisine büyük katkı sağlaması için yatırımları sürdürdüklerini kaydetti.

Ömer Koç, yeni tesis için tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"İskele, demir yolu bağlantıları ve finansman giderleri dahil olmak üzere toplam 3 milyar dolara mal olan TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesisinin planlarımıza uygun üretime geçmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu yatırım başta motorin olmak üzere ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimimizi artırması neticesinde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Tesisimizin üretime geçmesiyle ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz."

- "TÜPRAŞ, Akdeniz'in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor"

Yatırımın TÜPRAŞ'ı dünya rafineri sektöründe önemli bir konuma getireceğini vurgulayan Koç, "Yeni tesisimizin üreteceği beyaz ürün miktarı ve ülkemiz için yarattığı katma değer göz önüne alındığında bu yatırımın aslında yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da ifade etmek isterim. Koç Topluluğu olarak Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızı her fırsatta ifade ediyoruz. Ülkemizin hedeflerine ulaşmasında sorumluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Koç, özelleştirme sonrası Koç Topluluğu bünyesindeki 9 yılda TÜPRAŞ'a toplam 5.2 milyar dolarlık yatırım harcaması yapıldığını dile getirerek, Türkiye'de akaryakıt piyasasının tam liberal bir yapıya sahip olduğunu bildirdi.

TÜPRAŞ'ın uluslararası piyasalardan sağladığı ham petrolü işleyerek, Akdeniz'de 53, Karadeniz'de 18 rafineri olmak üzere tüm dünya rafinerileriyle rekabet ettiğini belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koç topluluğu TÜPRAŞ'ı devraldığında şirketin rekabet konumuna dikkat çekerek amacımızın TÜPRAŞ'ı uluslararası ve rekabetçi bir rafineri haline getirmek olduğunu belirtmiştik. Ürün kalitesi, üretim kapasitesi artışı, enerji verimliliği, Ar-ge gibi bir çok konuda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ile TÜPRAŞ, Akdeniz'in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. TÜPRAŞ, değerli birikimi ve yenilikçi uygulamaları ile sektörü yönlendirmek ve ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılamada asli görev üstlenmiştir."