TÜSİAD başkanını kaygılandıran algı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye ile AB arasında uzaklaşma görüntüsü veren algılardan kaygılı olduklarını söyledi.

TÜSİAD başkanını kaygılandıran algı
TÜSİAD başkanını kaygılandıran algı
GİRİŞ 21.11.2014 13:11 GÜNCELLEME 21.11.2014 13:11

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin bugün temel hak ve özgürlükler, basın, internet, ifade özgürlüğü, hukuk devleti, denge ve kontrol mekanizmaları gibi alanlarda mesafe kaydetmek zorunda olduğunu belirterek, Türkiye ile AB arasında uzaklaşma görüntüsü veren algılardan kaygılı olduklarını söyledi.

TÜSİAD ile Brookings Enstitüsü ortaklığında yürütülen ‘Türkiye Programı’ çerçevesinde, ‘Türkiye-AB İlişkileri: Gelecek Senaryoları’ konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Dinçer’in konuşmasının satır başları şöyle:

* Türkiye’nin AB’nin dışında kalmasının ekonomik ve siyasi mantığı bulunmuyor.

* Son yıllarda reformlar yavaşlamış, hatta siyasal kriterlerde maalesef geriye gidişler olmuştur. AB’nin yaşadığı mali kriz, genişleme yorgunluğu, Kıbrıs sorunu ve Türkiye'deki iç kutuplaşma ortamıyla oluşan siyasi gerilimler müzakerelerdeki duraklama ve reform sürecindeki gerilemenin temel nedenleridir.

* Demokrasi olmaksızın refah ve yüksek tüketimin uzun vadede sürdürülemez olduğu evrensel bir gerçektir. Türkiye’nin bon yıllarda yüksek ekonomik büyüme sağlayan yükselen güç olma durumu yine AB değerleriyle uyumundan kaynaklanmıştır. Laik ve çoğulcu bir demokrasi yolunda üyelik perspektifinin somut ve ciddi bir alternatifi de yoktur.

* Şunu da üzülerek söylemek zorundayım ki, Türkiye ve AB’de karar vericiler nezdinde şu ana kadar hakim yaklaşımlar değişmediği sürece müzakerelerin üyelikle sonuçlanması umudu giderek azalmaktadır.

* Türkiye’de demokratik ortam, özellikle siyasal kriterler alanında, hukuk devleti, ifade özgürlüğü gibi konulardaki geriye gidişler. Bu bağlamda yargı ve temel haklar ile adaleti özgürlük ve güvenlik konulu 23 ve 24 no.lu başlıkların acilen açılması gerektiğini vurguluyoruz