Olpak: Çözüm için üzerimize düşeni yaparız

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Çözüm Süreci'ne inanıyoruz ve üzerimize düşen ne varsa yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

Olpak: Çözüm için üzerimize düşeni yaparız
Olpak: Çözüm için üzerimize düşeni yaparız
GİRİŞ 17.11.2014 13:32 GÜNCELLEME 17.11.2014 13:32

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, AA Finans Masası'na konuk oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Olpak, bu yıl işsizlikle ilgili tahminlerinin yüzde 8,7 civarında olduğunu, ağustos ayı rakamlarının ise tahminlerinin üzerinde geldiğini söyledi.

İşsizlik rakamlarında özellikle psikolojik bariyer olan çift hanenin aşılmasının iyi olmadığını belirten Olpak, "Avrupa Birliği'nde (AB) bugün işsizlik ortalaması yüzde 12-13'lerden geçiyor. Böyle bir ortamda yüzde 10 hala Türkiye açısından önemli. Neden yüzde 5 değil, vatandaşımız hak ediyor mu? Elbette doğru bir soru. Buraya bakmak lazım. Ama iş gücüne katılım da ciddi şekilde artmakta. Bu da göreceli olarak rakamları artırıyor. Ben bu gözle yine de çok olumsuz bir tablo olarak görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Olpak, Öncelikli Dönüşüm Programı ve Eylem Planları başta olmak üzere huzur, güven ve istikrar ortamı sürdürüldüğü takdirde işsizlikte kademeli bir şekilde tekrar aşağıya gidiş olacağını dile getirdi.

Nail Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programı ve Eylem Planları'na ilişkin, "Ortaya koyduğumuz görüşlerimizi, hem kamuoyuna yaptığımız açıklamalarla hem de bizatihi o dönemin başbakanı ve şu anki cumhurbaşkanımız olmak üzere yetkililere iletmiştik. Bu planların içerisinde, ilettiğimiz doğru önerilerin karşılığını görmüşüz diye bakıyorum" ifadelerini kullandı.

- "Çözüm Süreci, yüzyılın en önemli barış projesidir"

MÜSİAD olarak Çözüm Süreci'ne inandıklarını ve üzerilerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci, ilk gündeme geldiği zamanlardan bu yana 2 yıla yaklaştı. O zaman MÜSİAD olarak şunu demiştik; Çözüm Süreci sadece Türkiye açısından Doğu ve Güneydoğu'nun değil, Orta Doğu'nun ve o coğrafyanın kaderini değiştirecek belki de yüzyılın en önemli barış projesidir; ama 30 yılın acılarını ve sıkıntılarını da içinde biriktiren bir projedir. 'Bu acıları ve sıkıntıları çözmek gerekir, kararlılıkla gidilmeli ama bu dikenli bir yoldur. Bu yolda yürürken bizim ayağımıza dikenler batacaktır, engeller çıkacaktır, buna baştan hazırlıklı olalım, yani bir gül bahçesi içinde gitmeyeceğiz. Bu hazırlık içerisinde olmak kaydıyla süreç devam ettirilmelidir' demiştik.

Biz Türkiye'nin her bölgesinde örgütlüyüz. En son biz 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında bölgenin önemli alanlarından birisi olan Şanlıurfa'daydık. Özellikle Kobani'yi çokça konuştuğumuz bir yerde, Şanlıurfa'da bugün 420 bin Suriyeli mülteci var; bunun 200 bini son dönemde Kobani'den gelmiş kişiler. Birileri Kobani'yi çok konuşuyor ama Şanlıurfa'da böyle bir gerçeğin olduğunun çok da farkında değiller. Ben 6-7 Ekim olaylarından 20 gün sonra 700'den fazla üyemle Şanlıurfa'daydım. Biz oraya inandığımız için gittik. 3-5 kişiyle göstermelik bir heyet de değildi. Eşlerimiz de vardı. Siz ailenizi de oraya götürebiliyorsanız bu bir göstergedir. Ne planımızı erteledik, ne toplantımızı ileri bir tarihe attık. Bir yıl önce planlanmış toplantımızı aynen uyguladık."

Kendilerine 'Bölgeye gidecek misiniz?' diye sorular yöneltildiğini aktaran Olpak, "Bu, MÜSİAD gibi bir derneğe değil de belki sadece İstanbul veya Ankara merkezli derneklere sorulacak bir soru olabilir. Biz zaten o bölgenin içerisindeyiz. Yani ben eğer Batman'da şubem var diyorsam, İstanbul'da yaşayan Batmanlıların orada kurduğu bir şubeden bahsetmiyorum. Batman'daki, Diyarbakır'daki, Şanlıurfa'daki, Van'daki Erzincan'daki, Hatay'daki, Gaziantep'teki iş adamlarından bahsediyorum" diye konuştu.

Olpak, Çözüm Süreci'ni desteklemek noktasında, geçen yıl genel kurullarını yaptıktan sonra ilk yönetim kurulu toplantılarını genişletilmiş başkanlar toplantısı olarak Batman'da gerçekleştirdiklerine değinerek, "Bu bir tavırdı, bir göstergeydi. Biz 6-7 Ekim'den etkilenmedik. Bir yıl önce planladığımız Şanlıurfa toplantımızı yine yaptık. Bazı dernekler 'Çözüm Süreci biraz flulaştı, biz toplantılarımızı erteliyoruz' dedi. Biz ertelemedik. Bu bir tavır göstermektir. Bence sorunun MÜSİAD üzerine düşeni en azından gücünün yettiği kadar doğru yerde durarak yapıyor" diye konuştu.

- Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan MÜSİAD'a teşekkür

Eş zamanlı olarak Ankara'da AA Editör Masası'na konuk olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Finans Masası toplantısına bağlandı. Bölgede faaliyet gösteren bütün sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, ekonomik kuruluşların, partilerin ve cemaatlerin de Çözüm Süreci'nin paydaşı olduğunu ve taşın altına ellerini koymaları gerektiğini belirten Akdoğan, MÜSİAD'ın da bu konuda samimi bir gayret içerisinde olduğunu ifade etti.

Akdoğan, MÜSİAD Genel Başkanı Olpak'a hitaben "Eğer bugün biz tekrar HDP heyetiyle görüşüyorsak, sürecin yeni bir aşamaya geçmesinden bahsediyorsak, yaşananlardan sonra sizlerin ve bütün toplum kesimlerinin takındığı tavır, hem Çözüm Süreci'ne destek verme konusundaki duruşunuz hem de yaşanan olumsuzluklara karşı gösterdiğiniz tepki ve birçok anti demokratik olaydan ve Hükümet'e dönük saldırıdan sonra demokrasi ve hukuk adına sergilediğiniz duruş tarihe geçmiştir, önemlidir. Bundan dolayı gayretleriniz için teşekkür ediyorum" dedi.