Bahçıvan: Uzun vadeli stratejilere ihtiyaç var

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan uzun vadeli stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bahçıvan: Uzun vadeli stratejilere ihtiyaç var
Bahçıvan: Uzun vadeli stratejilere ihtiyaç var
GİRİŞ 30.10.2014 13:21 GÜNCELLEME 30.10.2014 13:21

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, fikri mülkiyet hakları yönetiminin, dünyada her geçen gün daha da önem kazandığını belirterek, "Ülkemizde yakın zamanlara kadar ihmal edilmiş bu konuda, sanayicilerin ve üniversitelerin fikri mülkiyet koruması ile sağlanan avantajlardan daha fazla yararlanması için uzun vadeli stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna inanıyorum" dedi.

Boğaziçi Teknoloji Transfer Ofisi (BU-TTO), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Avrupa Patent Kurumu (EPO), Türk Patent Enstitüsü (TPE), TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) iş birliğiyle düzenlenen "4. Uluslararası Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı", Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor.

- "Fikri haklar ekosistemi kurulmalı"

Konferansta konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, giderek artan rekabetçi bir ortamda, bilginin ekonominin kalbine yerleştiğini, dünyada artan toplumsal talepleri karşılama ve yeni katma değerle zenginlik yaratmada, fikri mülkiyet hakları yönetiminin her geçen gün daha da önem kazandığını ifade etti. Bu konunun Türkiye'de yakın zamanlara kadar ihmal edildiğini savunan Bahçıvan, sanayicilerin ve üniversitelerin fikri mülkiyet korumasıyla sağlanan avantajlardan daha fazla yararlanması için uzun vadeli stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bahçıvan, bir "fikri haklar ekosistemi" kurularak üniversite-teknoloji transfer ofisleri yapısının bu ekosistem içinde işleyen bir makine gibi ele alınması gerektiğini aktararak, "Sanayi üretim tesisleri gibi ülkemizin fikri haklar makinesinin de işlemesi, öncelikle bu makinelerin beyni olan üniversitelerin ve öğretim elemanlarımızın doğru kaynaklar ve yönlendirmeyle katma değerli projeler üretmesine bağlıdır" diye konuştu.

Bahçıvan, üniversite öğretim elemanlarının buluşlarının işlevsel hale getirilerek, sanayinin hizmetine sunulmasında önemli bir arayüz oluşturan teknoloji transfer ofislerinin, öğretim elemanlarının buluşlarının korunmasını sağlamada ve ekonomik değere dönüşmesinde başrol aldığını dile getirerek, "Teknoloji transfer ofislerinden bahsederken bu ofislere atfedilen başrolü salt fonksiyonel bir yapı olarak görmemek gerekir. Bu ofisler, öğretim elemanlarının buluş yapma şevklerini tetikleyecek ve salt eğitmen kimliklerinin yanı sıra öğretim elemanlarımızın hak ettiği araştırmacı kimliğini yeniden kazandıracak psikolojik bir araç olarak da görülmelidir" değerlendirmesini yaptı.

- "Türkiye'de patent verme yetkisi, fazlasıyla merkezi bir idari süreçle uygulanıyor"

Bahçıvan, Türkiye'nin Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 2014 yılı inovasyon sıralamasında, 34 Avrupa ülkesi arasında 32'nci olduğunu vurgulayarak, 2014-2015 yılı küresel rekabet endeksi değerlendirmesine katılan 144 ülke içinde de 45'inci sırada bulunduğu hatırlattı. Türkiye'nin milyon kişi başına düşen patent başvuru sayısının, Almanya, Japonya ve Kore gibi gelişmiş ülkelerinkinden 30 ila 50 kat daha düşük olduğunu aktaran Bahçıvan, "Sonuç olarak bu zayıf karne, hepimizi kendi sorumluluklarımız üzerinde düşünmeye sevk ediyor. Bu gerçekten hareketle, fikri haklar ekosisteminin kurulmasıyla üniversitelerimizde patent sayılarının artmasının sağlanması, patent ve lisans gelirlerinin artışına ve bizlerin inovasyon konusunda son sıralardan üst sıralara taşınmamızda büyük rol oynayacaktır" diye konuştu.

Bahçıvan, Türkiye'de buluşlara patent verme yetkisinin fazlasıyla merkezi bir idari süreçle uygulandığını ve sonuçta patentleme sürecinin verimsiz işlediğini anlattı. TPE'nin sanayiciye daha yakın çalışması ve patentleme sürecinin organize sanayi bölgelerde başlatılması konularının tartışılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerde akademik kariyer açısından bilimsel yayın kadar üretilen patent sayılarının da önem arz ettiği, akademik yükselme kriterleri arasında patent sayılarının da yer aldığı hepimizin malumudur. Üniversitelerimizde arzu ettiğimiz atılımı sağlamak için yapılabilecek reformlar üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Bu husus, sadece biz sanayiciler ve üniversitelerimiz için değil, ülkemizin bu alandaki yetkinliğinin artması açısından da büyük önem taşımaktadır."

- "Yeni bir ekonomik kalkınma modeline ihtiyaç var"

Bahçıvan, küresel düzeyde rekabet gücünü artırmış bir Türkiye için odağında sanayinin bulunduğu yeni bir ekonomik kalkınma modeline ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, sanayinin araştırma ve geliştirme alanlarındaki proje ihtiyaçlarını üniversite ve teknoloji transfer ofislerinin çözüm önerileri ile buluşturacak bir web portalını önümüzdeki aylarda hayata geçirmeyi hedeflediklerini de söyledi.

- "2023 hedeflerini tutturmak için fikri ve sınai mülkiyet konusuna önem verilmeli"

Konferansın açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da artık ekonomisi sürekli büyüyen, bölgesel ve küresel düzeyde liderlik sergileyen, nüfusu genç, doğal kaynakları zengin, hedefleri yüksek ve istikbali açık bir Türkiye bulunduğunu ifade etti. Daha önceki yıllarda düzenledikleri konferanslarda fikri mülkiyet hakları konusunu farklı açılardan ele aldıklarını anımsatan Barbarosoğlu, bu yılki konferansın temasının "Üniversite-Sanayi İş Birliği ve Başarı Öyküleri" olarak seçildiğini kaydetti.

Barbarosoğlu, ülke olarak 2023 hedeflerini tutturmak, sürdürülebilir bir mevcudiyet sağlamak ve rekabetçiliği artırmak için diğer tüm alanlarda yapılacak yatırım ve atılımlar kadar fikri ve sınai mülkiyet konusu ile üniversite-sanayi iş birliğine de önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'de üniversitelerin büyük bir hamle içerisinde olduğunu belirten Barbarosoğlu, "Fikri ve sınai mülkiyet haklarının iyileştirilmesi ve bu konuda mevzuatın geliştirilmesinin, bizim bu hamlemizde ciddi bir mihenk taşı olacağını ümit ediyorum" dedi.

- TPE'den Teknoloji Transfer Platformu

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise kurum olarak yaptıkları çalışmalara değinerek, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nda gelinen son noktaya ilişkin bilgiler verdi. Üniversitelerde sınai mülkiyet bilgisinin yaygınlaştırılmasına ilişkin proje başlattıklarını aktaran Asan, ayrıca yerli patentlerin lisanslanmasını teşvik edecek politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Asan, teknoloji paydaşlarının ve bazı istatistiklerin yer alacağı, lisans ve gelir havuzlarının bulunacağı "Teknoloji Transfer Platformu" oluşturduklarını paylaşarak, bu platformun yakın zamanda lansmanını yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Konunun uzmanı yerli ve yabancı akademisyenlerle sektör temsilcilerinin sunum yapacağı konferans, yarınki oturumlarla sona erecek.

KAYNAK: AA