İş arayan ve iş verenleri buluşturan fuar

Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 4. Mersin İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (MERSİNİF) başladı.

İş arayan ve iş verenleri buluşturan fuar
İş arayan ve iş verenleri buluşturan fuar
GİRİŞ 14.10.2014 17:00 GÜNCELLEME 14.10.2014 17:00

Mehmet Miras - Efe Berkay'ın haberi

Mersin İŞKUR'un, Mersin Valiliği himayesinde, başta Mersin Büyükşehir Belediyesi ve kentin üç üniversitesi olmak üzere 13 kurumla işbirliğinde düzenlenen 4. MERSİNİF, bu yıl 'Bu Fuarda İş Var' ve 'Mersin'in İşi de Var Gücü De' sloganlarıyla Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. Kongre Sarayı'nın bahçesine kurulan stantlarda iş arayanlara ve öğrencilere iş ve meslek danışmanlığı ile iş olanaklarının sunulduğu İstihdam Fuarı'nda, iki gün boyunca firmalarla birebir iletişim, staj ve meslek edindirme olanakları ile iş olanakları sağlanacak. Mersin'den 70 firmanın stant açtığı fuarda ayrıca, konferanslar ve söyleşilerle iş arayanlara yeni kapılar açılacak.

Fuarın açılış törenine, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, Mersin iş dünyasının temsilcileri ile Meslek Lisesi ve üniversite öğrencileri katıldı. Açılışta, Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu da mini bir konser verdi.

"İŞSİZLİK, ÜLKELERİN ÜRETİM GÜCÜNDEN YOKSUN KALMASIDIR"

Fuarın açılışında konuşan Vali Çakacak, İstihdam Fuarı'nın diğer fuarlardan çok farklı bir içeriğe sahip olduğunu belirterek, böyle bir fuarda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. İstihdamın, bütün dünyada tüm ülkelerin yönetimlerinin özellikle ve öncelikle ilgilendiği en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayan Çakacak, "İstihdam, ekonomik gelişmenin, kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri. Eğer istihdam yükselen bir trend izliyorsa ekonomi de iyi gidiyor demektir. İşsizlik, gelişmiş, gelişmekte olan bazı ülkelerde farklılık gösterse dahi her ülkenin önemli bir problemidir. Çünkü işsizlik yetişmiş, kalifiye insan gücünün atıl kalmasıdır, üretim gücünden ülkelerin yoksun kalmasıdır. Hem bireysel hem toplumsal sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar işsizliğin beraberinde gelmektedir. Dolayısıyla bunun için tüm ülkelerin en önemli konularından biri işsizliktir" dedi.

2008'de bütün dünyayı kasıp kavuran küresel krizden en az etkilenen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini ve o yıllarda Çin'den sonra en büyük büyümeyi yakaladığını anımsatan Çakacak, "Öyle bir dinamik özel sektörü var ülkemizin. Euro Bölgesi'nde yüzde 11,5 dolayında işsizlik var. Türkiye'nin belki 1,5 katından daha fazla işsizlik oranları olan ülkeler var ve Türkiye Cumhuriyeti, yüzde 9,1'lik işsizlikle sıkıntılar olsa dahi ekonomik açıdan dünyanın yükselen yıldızı diyebiliriz. Bunda tabi ki, devletimizin, hükümetimizin düzenleyici, denetleyici düzenlemelerinin yanında özel sektörümüzün başarısını hiçbir zaman inkar etmemiz mümkün değildir. Artık özel sektörümüz kendisini aşmış durumdadır. Özel sektör, hangi alanda olursa olsun dünyayla rekabet edebilir kapasiteye ve zihniyete sahiptir" diye konuştu.

Türkiye'nin, dünyanın en genç nüfusuna sahip olduğunun altını çizen Çakacak, bunun bir zenginlik olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahip olduğu bu genç nüfus, ülkemizi 2023 hedefine ulaştıracak olandır. Önemli olan bu gençlerimizin donanımlı bir şekilde yetişerek ve kendileri de Türkiye Cumhuriyeti Devleti gibi büyük ve güçlü bir ülkenin evlatları olarak kendilerine büyük hedefler koyarak bu ülkeyi daha yukarılara çıkaracaklar. Bizim gençlerimize olan inancımız, güvenimiz ve sevgimiz sonsuzdur. Ülkemizin koyduğu 2023 hedefine bizler de Mersin olarak en büyük katkıyı yapacak olan illerden biriyiz. Mersin ekonominin tüm dinamiklerine sahip. Bizler Mersin olarak 2023 hedefinde üzerimize düşeni yapacağımız inancı içerisindeyim. İşte bu fuarlar istihdam açısından bu hedefi yakalamakta bize öncülük edecektir."

"HEDEFİMİZ 2023'TE YÜZDE 5'LİK İŞSİZLİK ORANINA ULAŞMAK"

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya ise İŞKUR'un, istihdam piyasası için aktif sorumluluk üstlenen, Türkiye'nin 2023 yüzde 5'lik işsizlik oranına ulaşma hedefi için en ciddi anlamda mücadeleyi yürüten en müstesna kurumlardan birisi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin son yıllarda işsizlikle mücadele noktasında büyük mesafeler kat ettiğini rakamların mutlak bir gerçekle ortaya koyduğuna işaret eden Uzunkaya, "Avrupa Birliği'nde işsizlik oranının 10,1, Euro Bölgesi'nde 11,5, Yunanistan'da yüzde 27, İspanya'da yüzde 25 iken, Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 9,1 olması elbette sevindiricidir ama 2023'teki yüzde hedefimiz olan yüzde 5'lik orana ulaşmamız için kamunun tüm kurum kuruluşlarına, İŞKUR'a, sivil toplum örgütlerimize ve işverenlerimize büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de daha düne kadar kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 25 civarındayken bugün yüzde 31'e ulaştığına dikkat çeken Uzunkaya, "Yine kayıt dışı iş oranımız yüzde 52'lerden yüzde 35'lere indirilmiştir. Dolayısıyla yaptığımız bu hizmetler sevindirici olmakla birlikte elbette ki Türkiye'nin 2023 vizyonunda 2 trilyon dolarlık milli gelire ulaşabilmesi için yapılması gereken çok şey var. 2002 yılında İŞKUR, işveren ve çalışanın birlikte organizesiyle İŞKUR'un iş piyasasına kazandırdığı işçi sayısının 65 bin olduğu noktadan, 2013 yılında 671 bin ve 2014'ün 9 ayı neticesinde de 650 bin insanın iş gücü piyasasına ve iş talebini karşılayabilir duruma getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünden sonra da tüm paydaşlarımızla işbirliği içerisinde iş piyasasının aradığı vasıflı elemanı yetiştirme noktasında gayretlerimiz devam edecek" şeklinde konuştu.

"BELEDİYEMİZE 6,5 AYDA 45 BİNİN ÜZERİNDE İŞ BAŞVURUSU OLDU"

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da istihdamın Mersin'deki en önemli sorunlardan biri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Bunu belediyemize iş için yapılan başvurulardan çok daha iyi anlıyoruz. Bugün itibariyle göreve geldiğimiz 6,5 aylık süre içerisinde 45 binin üzerinde iş başvurusu olması gerçekten Mersin adına hazin bir durumdur. Bu rakam, Mersin'deki işsizliğin hangi boyutlara ulaştığının somut bir göstergesidir. Yeterli istihdam alanları sağlanamadığından insanlar belediyeleri hizmet birimi olarak değil, bir istihdam birimi olarak değerlendirmektedir. Bunda elbette geçmişte yapılan yanlışların ve gizli işsiz olarak fazladan alınmış işçilerin rolü büyüktür. İşadamlarımızın istihdama yapacakları katkılar, belediyeler üzerinde oluşmuş bu yanlış kanaatin azalmasına hatta yok olmasına da katkı sağlayacaktır. Bu yüzden hem ekonomiye katkıları hem istihdama katkıları hem de şehrimizin ve ülkemizin geleceği açısından işadamlarımızdan çok şeyler bekliyoruz."

Konuşmaların ardından "İstihdamın Enleri" ödül töreni gerçekleştirildi. Vali Çakacak, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya ve Başkan Kocamaz, Mersin İŞKUR programları kapsamında en fazla istihdam sağlayan üç firmanın temsilcilerine ödüllerini verdi. Ödül takdiminin ardından protokol üyeleri ile birlikte kurdele keserek fuarın açılışını yapan Çakacak, daha sonra protokol üyeleriyle birlikte dışarıya çıkarak, fuara katılan 70 firmanın stantlarını tek tek gezdi, firmaların temsilcileri ve iş arayanlarla sohbet etti.

KAYNAK: HABER7