Dünyada milyarderlerin son sayısı

Dünyadaki milyarderlerin sayısı geçen yıldan itibaren 155 kişi artarak, 2 bin 325 kişiye ulaştı. En çok milyarder ise iki ülkede var.

Dünyada milyarderlerin son sayısı
Dünyada milyarderlerin son sayısı
GİRİŞ 17.09.2014 20:50 GÜNCELLEME 17.09.2014 20:50

Yapılan araştırmalara göre, dünyadaki milyarderlerin sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 7 artarak 2 bin 325'e ulaştı. En çok milyardere sahip olan ülkeler ise sırasıyla ABD, Çin ve İngiltere oldu.

İsviçreli yatırım bankası UBS ve Wealth-X adlı araştırma şirketinin raporuna göre, dünyadaki milyarderlerin sayısı geçen yıldan bu yana 155 kişi artarak, 2 bin 325 kişiye ulaştı. Milyarderlerin toplam servetleri ise yüzde 12'lik artışla 7,3 trilyon dolara çıktı.

ABD, 571 kişiyle en çok milyardere sahip ülke olurken, onu 190 milyarderle Çin, ve 130 milyarderle İngiltere izledi. Öte yandan, Ortadoğu ve Afrika'daki milyarder sayısı azaldı.

Rapor, milyarderler kulübünün yüzde 88'ini erkeklerin oluşturduğunu ve ortalama milyarder yaşının 63 olduğunu ortaya koydu. Milyarderlerin yüzde 54'ünün servetlerini kendi başına inşa ettiği belirtilen raporda, ortalama servetin 3,1 milyar dolar olduğu kaydedildi. Ayrıca, milyarderlerin sadece yüzde 5'inin servetinin 10 milyar doları aştığı bilgisine de yer verildi.

Rapor, milyarderlerin servetlerinin yüzde 20'sine yakınının nakit olarak tutulduğunu gösterirken, gayrimenkul varlıklarının oranının sadece yüzde 3 olması dikkati çekti. Dünya zenginlerinin yüksek miktardaki nakit bakiyelerini, düşük faiz oranları ve artan enflasyondan karşı kompleks türev ürünleriyle değerlendirdiği aktarıldı.

Milyarder sayısındaki artışta hisse senetlerindeki yükselişin etkili olduğu ifade edildi. Standard&Poor's 500 Endeksi, yılın ilk altı ayında yüzde 20 değer kazanmıştı. Bu dönemde, milyarderlerin ortalama servetlerinin de yüzde 4,4 oranında arttığı görüldü.

UBS Wealth Management'ın yatırım uzmanı Simon Smiles, "milyarderlerin son dönemde gelişmekte olan ülkelerde artmakta olan protein tüketimine yatırım yaptıklarını" söyledi.

KAYNAK: AA