Babacan'ın dikkatleri çeken sanayi mesajı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, artık inşaattan sanayiye dönülmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Babacan'a ilk destek sanayicilerden geldi.

Babacan'ın dikkatleri çeken sanayi mesajı
Babacan'ın dikkatleri çeken sanayi mesajı
GİRİŞ 04.09.2014 00:07 GÜNCELLEME 04.09.2014 00:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dün katıldığı bir televizyon programında sanayi yatırımlarının göreli olarak daha cazip hale gelmesi gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayinin toplam milli gelirden aldığı payın düştüğünü ifade ederek, bunun iyi bir trend olmadığını söylemişti.

Babacan'ın bu haklı eleştirilerine sanayicilerden ve toplumun pek çok kesiminden olumlu tepkiler geldi.

ASO: TÜRKİYE'Yİ EKONOMİK HEDEFLERİNDE HIZLANDIRIR

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, şarta bağlanacak sanayi işbirliği katkısının, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine olan yürüyüşünü daha da hızlandıracağını belirtti.

Kaya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, sanayinin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiği konusundaki değerlendirmesine ilişkin olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve refahının artmasının yolunun üretimden geçtiğini söyledi.

"ÜRETTİĞİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ"

Bir ülkenin ürettiği kadar güçlü olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:

"Yerli üretimi çözmeli ve birbirimize yardımcı olarak kendi imkanlarımızla üretmeliyiz. Gelişmiş ekonomilerin başarı süreçlerini incelediğimizde; kendi marka ve sanayicisine öncelik verdiklerini görüyoruz. Söz konusu ülkeler, kamu alımlarında gösterdikleri titiz yaklaşımlar ve karşılıklı sanayi işbirliği şartları ile sağlanan avantajları yine kendi ekonomilerine fayda olarak döndürüyorlar.

Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın da işaret ettiği gibi 'Türkiye'nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması' gerekiyor. Üretimin sac ayaklarından birini KOBİ'ler oluşturmaktadır. KOBİ'lerin sağladığı üretim ve istihdam, Türk ekonomisinin denge unsurlarından biridir. "

Üretimin nitelikli hale gelmesi ve marka yaratmak için gelişmiş ekonomilerin yaptığı gibi hareket edilmesi gerektiğini belirten Kaya, "Kendi üreticimizin önü açılmalı, onlara Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinde sabır gösterilmeli ve destek sağlanmalı, uluslararası pazarlarda rekabet gücü geliştirmelidir" dedi.

Son dönemlerde adımları atılan, ihalelerde artık zorunlu yerli katkı ve teknolojik yeterlilik uygulanmasına yönelik Kamu İhale Genel Tebliği'ndeki gelişmelerin, Sanayi İşbirliği Programı Yönetmeliği çalışmalarının üreten kesim açısından umut verici olduğunu vurgulayan Kaya, "Bu çalışmaların uzun vadeli bir perspektifte değerlendirilmesi ve devlet politikası haline gelmesi en büyük beklentidir. Kamunun yapacağı alımlar da sanayi kesiminin odaklandığı nokta olmakta. Burada şarta bağlanacak sanayi işbirliği katkısı, hedeflere olan yürüyüşü daha da hızlandıracaktır" diye konuştu.

TOBB BAŞKANI'NDAN DESTEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünya devi yapılabilmesi için sanayicilerin sorunlarına hızla çözüm bulunması ve ileri teknoloji üretiminde atılım yapılması gerektiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, "sanayinin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiği" konusundaki sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan'ın, Türkiye'nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması gerektiğine ilişkin görüşlerine katıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin inşaat sektöründe markalaştığını ve bu alanda dünyanın en büyük ikinci gücü olduğunu kaydetti

İnşaat sektörünün çok sayıda başka sektöre "can veren" bir alan olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, söz konusu sektörün ekonomi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Dünya ekonomisinde sürekli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yol haritasında bunların iyi takip edilerek, dikkate alınması gerektiğine işaret etti.

Sanayide, düşük teknolojili ürünlerin yerini orta teknolojili ürünlerin almasının çok önemli bir başarı olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi önümüzde yeni bir mücadele bizi bekliyor. Sanayi ürünü ihracatımızda orta teknolojili ürünlerin payı artarken, ileri teknoloji gerektiren ürün ihracatının payı bir türlü artmıyor. Bu durum sanayimizdeki yapısal dönüşüm ihtiyacını net bir şekilde gösteriyor. Türkiye'yi bir dünya devi yapmak istiyorsak, sanayicilerimizin sorunlarına hızla çözüm bulmak ve ileri teknoloji üretiminde atılım yapmak zorundayız. Yapısal dönüşüm ve reform süreci gündemimizin ana unsuru olmak zorunda.

BABACAN'IN DİKKAT ÇEKEN "İNŞAATTAN SANAYİYE DÖNMELİYİZ" MESAJI

Türkiye’nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması gerektiğine işaret eden Babacan, bu konuda istenilen noktada olunmadığına da dikkat çekmişti.

"KOLAY PARA KAPISI NEREDEYSE SERMAYE ORADA"

Babacan, bir başka alanda daha kolay para kazanma ihtimali olduğunda sermayenin oraya kaydığından yakınmıştı. Babacan, sanayi yatırımlarından para kazanmaya başlamanın 5-6 seneden önce mümkün olmadığını buna karşılık AVM ya da bir lüks konut projesinin hemen tamamlanıp satılabildiğini ifade ederek meseleyi örneklendirmişti.

Babacan, "Biz sadece sanayimizin önünü açmak değil, diğer taraftaki aksaklıkları da gidermek zorundayız ki sermaye ‘oraya mı, buraya mı gideyim’ kararını daha sağlıklı verebilsin. Aksi halde üretmeden çok lüks binalar yapan, taşa toprağa para harcayan bir ekonomi oluyoruz.” demişti.

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 9
  • Kaan ORBAY 9 yıl önce Şikayet Et
    Yerden Goge Hakli . Sayin Babacan yerden goge hakli. Insaat bir sanayiden cok, degerli kagitlar piyasasi gibi calisiyor. Sonsuza kadar buyume de mumkun degil. Yagmur yagarken, ekip bicsek daha kolay olurdu. ABD Merkez bankasi para musluklarini actiginda bunu sanayimizi buyutmeye kullansaydik cok daha iyi olurdu. Simdi para musluklari kapandiginda ekip bicerken bir de tekrar sulamayi dusunmemiz gerekecek. Sayin Babacan cok rasyonel bir yonetici. 3 Donem kurali yuzunden maalesef onumuzdeki secimden sonra yok. Insallah yerine gelen de en az onun kadar rasyonel olur.
    Cevapla
  • CENGAVER 9 yıl önce Şikayet Et
    SÖMÜRGENLERİMİZİN ÇOĞU HALA EMPERYALİST KAFA :) HERŞEYİ RANT OLARAK GÖRÜYORLAR. İnsanların hepsini kendi rantları için potansiyel meta olarak gören, Hiç acımadan Dünyayı her türlü kirletip, talan edip, sömürüp, yaşanmaz hale getirip, kıyameti de hızlandıran Darwinist Emperyal Sistemler Milletlerin büyük acılar içinde kıvranıp yok olmasından sonra kendileri de yok olmaya mahkumdurlar, Çünkü gemi batarsa içindeki zengin lordlarda, köylülerde aynı denizin dibini boyluyor, İşin özüne bakıldığında İslamın gerçek düşmanları EMPERYALİZM (Modern Kapitalizm) dir,
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Halkımızın çoğu maalesef komünist kafa. Her şeyi devletten bekliyor. Ve de Devleti sihirli güçleri olan dünya dışı bir varlık olarak algılıyor.. Şikayet edeceğine kendin yapsana bir şey. Neticede buluşları yapacak olan insanlar değil mi? Sen insan değil misin?
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Ufuk kartav, solcu ekonomistler senin dediğini yıllardır diyorlar ama bir türlü batıramadılar Türkiye ekonomisini. Bunlara rağmen batmayan Türkiye ekonomisi demek ki yeterince güçlü.. Üretim olmadan tüketim ekonomisini Hükümet uyguladı ne demek ya? Şu dediklerin de tutar taraf var mı? Ne yani hükümet üretim yapılmasını mı engelliyor? Yapana öyle güzel Ar-Ge destekleri var ki. Ayrıca Türkiye’de üretilmiyor diye bilgisayar vs. gibi cihazların girmesini mi engelleyeceksin? Laf mı bu şimdi? Senin kalkınma modelin de bu mu? Ülkenin % 99’unun artık kaldıramayacağı bir borcun altına girdiğini söyleyen biri de herhalde ölçüsüz borçlanmış olmalıdır. İşte batan bir şey varsa o da bu kafadır, başka bir şey değil.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Üretmeden neyi paylaşacaksın Recep Tionist?. Ayrıca üretmeden sermaye birikimini nasıl sağlayacaksın? Ve de sağlayamadığın sermaye birikimini nasıl ve hangi kıstasla dağıtacaksın?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle