Meksika'dan Türk yatırımcılara çağrı

Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Martha Elena Barcena Coqui, Türk yatırımcılar için Meksika'da çok fazla olanak olduğunu söyledi.

Meksika'dan Türk yatırımcılara çağrı
Meksika'dan Türk yatırımcılara çağrı
GİRİŞ 29.08.2014 12:20 GÜNCELLEME 29.08.2014 12:20


Coqui, Meksika'da "enerji reformu" olarak adlandırılan ve sektörü yabancı yatırımcılara açan yeni yasayı AA muhabirine değerlendirdi.

"Ülke tarihinin en çok tartışılan yasası" olarak nitelendirilen düzenlemenin Meksika'nın petrol ve doğalgaz üretimini büyük oranda arttıracağını ifade eden Coqui, Meksika'nın yeniden enerji ihracatçısı bir ülkeye dönüşeceğini belirtti.

Coqui, petrol-doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerine ilişkin resmi başvuruların başlamadığını, söz konusu alanlarda bu yıl ihaleye çıkılacağını söyledi. Büyükelçi Coqui, petrol-doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinin başlamasının zaman alacağını ancak diğer alanlardaki yatırımların daha çabuk gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Boru hatları ve elektrik üretimi gibi sektörlerde ise aynı prosedürün işlemeyeceğine dikkati çeken Coqui, yatırımcı şirketlerin doğrudan ihale yöntemiyle piyasaya gireceğini dile getirdi.

- "Türk yatırımcılar boru hatları ve elektrik üretiminde avantajlı"

Büyükelçi, boru hatları için ihalelerin başladığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Türk girişimcilerin özellikle boru hatları ve elektrik üretimi konusunda Meksika için avantajlı olduğunu düşünüyoruz, çünkü bu alanlarda Türkiye oldukça tecrübeli bir ülke. Doğalgaz ve petrol boru hatlarında bir kayba uğramak istemiyoruz ve Türkiye'nin tecrübesinden yararlanmak isteriz."

- TÜPRAŞ'a davet

Petrokimya endüstrisinde de Türk yatırımcıları fırsatların beklediğini aktaran Coqui, "TÜPRAŞ, bu alanda çok iyi bir şirket, Meksika'da da olanak bulabileceğini düşünüyorum" dedi.

İki ülke arasında elektrik üretimi konusunda işbirliğine gidilebileceğini belirten Coqui, rüzgar, güneş ve jeotermal potansiyelinin her iki ülkede de yüksek olduğunu vurguladı.

Coqui, Türkiye ve Meksika'nın enerji sektöründeki deneyimlerini paylaşmasının yararlı olacağını ifade ederek, Türk yatırımcılara Meksika'daki olanakları anlatmak için gelecek aylarda bir seminer düzenleyeceklerini kaydetti.

KAYNAK: AA