IKEA sendikanın açıklamasına karşı çıktı

IKEA, Koop-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Aksoy’un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

IKEA sendikanın açıklamasına karşı çıktı
IKEA sendikanın açıklamasına karşı çıktı
GİRİŞ 28.08.2014 22:31 GÜNCELLEME 28.08.2014 22:31

Aksoy tarafından yapılan açıklamada, "IKEA'da işçilere dayatılmak istenilen sözleşmelerde çalışanların aleyhine olacak ucu açık birçok uygulama var. Sigara içmek, arkadaşından bir defadan fazla borç para istemek bunlardan sadece birkaçı. Bu bir mobbingdir. İş kanunu ve ona bağlı mevzuatlara aykırı düzenlenen sözleşmenin işçileri sindirmek üzerine inşa edildiği ortadadır. Zira ülkemizde cezası 91 lira olan sigara içme yasağının bedeli IKEA'da işten tazminatsız olarak çıkarılmak şeklinde düzenlenmiş.

Zor günlerde birbirine sahip çıkan ve dayanışmayı seven bir toplumuz. Yeri geldiğinde cebimizdeki son kuruşu çıkarıp arkadaşımıza vermesini biliriz. Ancak bu insani davranışı IKEA'da yapan bir çalışan işten çıkarılacak. Hiçbir yasal düzenlemede yeri olmayan ve hayatın olağan akışına aykırı olan bu durumu kabul etmiyoruz" denilmişti.

IKEA'dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
"IKEA, birçok kurum gibi her kademeden çalışanıyla iş etiği sözleşmesi imzalamaktadır. Söz konusu bu sözleşme; gizli şirket bilgilerinin paylaşılmaması, şirket kaynaklarının şahsi çıkarlar doğrultusunda kullanılmaması gibi iş etiği ilkelerini kapsayarak, insan kaynakları uygulamalarıyla birlikte çalışma hayatında karşılaşılabilecek sorunlara ve sorumluluklara rehberlik etmek üzere hazırlanmıştır. Bahsi geçen maddelerin IKEA ile çalışanları arasında imzalanan iş etiği sözleşmesinde yer alması söz konusu değildir."

KAYNAK: İHA