Irak'a ihracat yapanlara müjde!

Irak'a ihracat esnasında kullanılan kısa vadeli TL ve döviz cinsinden krediler ile orta ve uzun vadeli kredilerin vadeleri uzatıldı.

Irak'a ihracat yapanlara müjde!
Irak'a ihracat yapanlara müjde!
GİRİŞ 21.08.2014 13:39 GÜNCELLEME 21.08.2014 13:39


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  yazılı açıklamasında, Eximbank'ın yaptığı düzenleme ile Irak'a ihracat yapan ihracatçı firmaların kredilerinin vadelerinin uzatıldığını, Irak'ta iş yapan müteahhitlik firmalarına da benzer kolaylıklar getirildiğini bildirdi.

Haziranda Irak'ta yaşanan olayların, Türkiye'de de hissedildiğini belirten Zeybekci, son dönemde bu ülkeye yönelik ihracatta nisbi gerilemeler gözlemlendiğinin altını çizdi.

1 Ocak-18 Ağustos dönemi itibarıyla ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 azaldığını ifade eden Zeybekci, "Irak'ta meydana gelen hadiselerin ülkemiz ihracatçılarına olan etkisinin en aza indirilmesi hususunda ilk günden bu yana Bakanlığımız, ilgili kamu ve özel sektör temsilcileriyle iletişim halinde yoğun bir mesai sarf etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisinin, krizin getirdiği etkiler karşısında ortaya çıkan "finansal yük" olduğunu ifade eden Zeybekci, Eximbank tarafından Irak ile ilgili kredilerde vade uzatımına ilişkin yapılan düzenlemelerle, Irak'a ihracat yapan firmaların kayıpları nedeniyle yaşadıkları finansal sıkıntıların bir ölçüde rahatlatılması imkanı sağlandığını belirtti.

Yapılan bu düzenlemelerle, Irak'a yönelik ihracat işlemleri esnasında kullanılan kısa vadeli TL ve döviz cinsinden krediler ile orta ve uzun vadeli kredilerin vadelerinin uzatıldığını ifade eden Zeybekci, bu çerçevede söz konusu kredilerin vadelerinin asgari 6'şar aylık dönemlerde uzatılması yönünde bir düzenleme yapıldığını, krizden etkilenen lojistik sektöründe de kullanılan kredilere aynı imkanların sunulduğunun altını çizdi.

Zeybekci, halen kredi riski açık olan bazı TL ve döviz kısa vadeli ihracat kredilerinin ve uluslararası nakliyat pazarlama kredilerinin ara dönem veya nihai vadelerinin belirli koşullar çerçevesinde, asgari 6'şar aylık dönemlerde uzatılacağını bildirdi. Zeybekci, vade uzatımında yeni dönem için 540 gün veya daha kısa vadeli kredilerde vade uzatımı yapılan her bir 6 aylık dönem için yeni faiz oranlarının esas alınacağını ifade etti.

Irak'a gerçekleştirecekleri projeler veya ihracat kapsamında kredi kullanan firmaların, talep etmeleri halinde, halen kredi riski açık olan orta ve uzun vadeli döviz kredilerinin ara dönem veya nihai vadelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Orijinal vadelerinde tahakkuk eden faiz tutarlarının ödenmesi, ilgili uygulama esasları çerçevesinde teminat mektubu tutar ve vadelerinin uygun olması, döviz taahhüdü istenilen kredilerde, firmaların projelerine ilişkin düzenlenmiş olan vergi, resim ve harç istisna belgesi süresinin yeni kredi vadesi ile uyumlu olması, uzatılan sürenin 24 ay ile sınırlı olması koşullarıyla, asgari 6'şar aylık dönemlerde uzatılacak. Vade uzatımı yapılan her bir 6 aylık dönem için yeni faiz oranları uygulanacaktır."

Irak'ın, Türk firmaları tarafından dünyada en fazla proje üstlenilen 4'üncü ülke konumunda olduğunu belirten Zeybekci, hazirandan bu yana yaşanan gelişmelerin, Irak ile ticari ve ekonomik ilişkileri olumsuz etkilediğini, müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren firmaların da bu sürecin dışında kalamadığına dikkati çekti.

Bu süreçte, Bakanlığın firmaların kayıplarının tespitine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Irak'taki olayların etkilerinin azaltılmasına yönelik bir yol haritası belirlediğini kaydeden Zeybekci, "Bu eylem paketi içerisinde Eximbank tarafından uygulanmakta olan 'Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi' programından Irak'ta iş yapan firmaların 'tavizli' olarak yararlandırılması da yer almaktadır" ifadesini kullandı.

- Sağlanan diğer kolaylıklar -

Müteahhitlik firmalarının yanı sıra Irak'ta yerleşik ulusal veya uluslararası işverenlerden iş almış taşeronlar ile müşavirlik firmalarına da bu ülkedeki alacaklarında yaşanan gecikme sebebiyle çeşitli imkanlar sağlandığını bildiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Irak'taki faaliyetlerinin savaş koşulları nedeniyle durduğunu Ticaret Müşavirliği/TC Büyükelçiliği'nce düzenlenecek olan referans yazısı ile belgelenmesi, yurt dışı müteahhitlik belgesi veya geçici belgenin sunulması koşuluyla, azami 25 milyon doları düzeyindeki program limitini aşmayacak şekilde tahsil edilmemiş hak ediş tutarları toplamı seviyesinde, 1 yılı geri ödemesiz 5 yıl vadeli ihracata yönelik işletme sermayesi kredisine uygulanan faiz oranlarından, 1,5 yılı anapara ve faiz geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli döviz kredi kullanabilecek.

Bakanlık olarak proaktif bir yaklaşımla bölgede yaşanan gelişmelerden etkilenen iş adamlarımızın sorunlarının çözüme kavuşturulmasının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Irak'ta yaşanan gelişmelerden dolayı Eximbank'ın bu düzenlemesi, Irak'a ihracat yapan, Irak'ta müteahhitlik hizmeti gerçekleştiren firmalarımızın nefes almasını sağlayacak, firmalarımızı rahatlatacak."

KAYNAK: AA