Dinçer: Hayal gücü canlı tutulmalı

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, merakı, hayal gücünü, soru sorma ve sorgulama isteğinin canlı tutulması gerektiğini bildirdi.

Dinçer: Hayal gücü canlı tutulmalı
Dinçer: Hayal gücü canlı tutulmalı
GİRİŞ 15.08.2014 13:18 GÜNCELLEME 15.08.2014 13:18


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, bilimin ana motivasyonunun merak olduğunu unutmadan, çocukların doğasında olan merakı, hayal gücünü, soru sorma ve sorgulama isteğinin canlı tutulması gerektiğini bildirdi.

TÜSİAD açıklamasına göre, derneğin yayın organı GÖRÜŞ dergisi yeni sayısında "STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) konusunu ele aldı.

Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi konusunun önemini işleyen makalelere yer verilen dergide TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer de derginin kapak konusuna ilişkin bir makale kaleme aldı.

Ekonominin bilgiye giderek daha çok dayanması, ekonomiyi büyütecek işlerin bilgi temelli işler olması, bilgiyi üretecek ve kullanacak bireylerin de gerekli donanıma sahip olması gerektirdiğini belirten Dinçer, bu nedenle yeni kuşaklara katma değeri yüksek beceriler kazandırmanın zorunlu olduğunun altını çizdi.

Bu becerilerin başında ise bugünün ve geleceğin fen bilimlerinin ve teknolojik gelişmelerinin temelini oluşturan STEM'in geldiğini, STEM eğitimi ve işgücünün, bilgi ekonomisinin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Dinçer, şunları kaydetti:

"Genç nüfusumuzun, özellikle STEM konularında ilgilerinin ve bu alandaki bilgi ve becerilerinin artırılması için gereken adımları tartışmak, enerjimizi doğru yere odaklamamızı sağlayacak. Uluslararası karşılaştırmalar da bu yöne eğilmemizi işaret ediyor aslında. Dünya Bankası katkılarıyla Boston College bünyesinde gerçekleştirilen ve 4. ve 8. sınıflar bazında yapılan TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) araştırmasında ve OECD tarafından gerçekleştirilen ve 15 yaş gençler bazında yapılan PISA (The Programme for International Student Assessment) araştırmasında, öğrencilerimizin fen ve matematik becerileri uluslararası ortalamaların gerisinde kalıyor. Eğitimde reform yapmak gerekli derken, bu reformların veriye dayalı olarak yapılmasının altını çiziyoruz.''

KAYNAK: AA