Türkiye'nin iki devi karlarını katladı

Türk petrol sektörünün iki önemli firması Tüpraş ve Petkim ikinci çeyrekte karlarını katladı.

Türkiye'nin iki devi karlarını katladı
Türkiye'nin iki devi karlarını katladı
GİRİŞ 12.08.2014 17:03 GÜNCELLEME 12.08.2014 17:03
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış


Petkim ikinci çeyrekte kârını 10 kat artırırken, Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki net dönem kârı yüzde 226 arttı.

YÜZDE 226 ARTIŞ!

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), yılın ilk yarısındaki net dönem karını yüzde 226 oranında arttırarak 869 milyon liraya çıkardı.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada,

''Geçen yıl 77 milyon lira düzeyinde olan vergi öncesi zarar, bu dönemde faaliyet karındaki artışın etkisiyle 49 milyon lira vergi öncesi kara dönüşmüştür.
Net dönem karı ise Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 727 milyon lira ertelenmiş vergi geliri nedeniyle 869 milyon lira olmuştur.'' denildi.

10 KAT BİRDEN ARTTIRDI

Petkim, 2014 yılının ilk yarısında 55 milyon TL net kâr açıklarken yılın ilk altı ayına göre net kârda 10 kat artış sağladı.

İlk 6 aylık dönemde 2.44 milyar lira ciro yapan şirketin kapasite kullanım oranı da 9 puan artarak yüzde 90'a ulaştı. Geçen yılın ilk yarısında sıfıra yakın olan net kâr marjı da bu yıl ilk yarıda yüzde 2.3'e çıktı. Söz konusu dönemde FAVÖK rakamı da 87 milyon TL oldu. Yılın ilk yarısında üretim yüzde 6 artışla 1.471.000 tona yükseldi.         

YORUMLAR 5
  • aslanbey 9 yıl önce Şikayet Et
    HATADAN DÖNÜLMELİ. Yapılan özelleştirmeler içinde belki de tek ve en büyük yanlış KOÇ HOLDİNG gibi bir fesat yuvasına Türkiye'de rakibi olmayan TÜPRAŞ gibi stratejik diye nitelendirilebilecek bir kurumun satılması idi. Bu ilmiği boynuna dolayıp ucunu kasaba vermekten beter bir karardı. Belki o zaman düşünce doğru olabilir ama şu anda tekelcilik yoluyla halkı soymak, ülke ekonomisini tehlikeye atmak gibi sebepler öne sürülerek geri alınmalı ve ayrıcı büyük bir ceza da kesmeli.. Hatta vatana ihanetle bile suçlamak mümkün... N e yapıp edip bunu hain KOÇ' tan geri almalı ve hem onu yıkmalı hem de diğer satılmış sermayenin aklı başına getirilmelidir..
    Cevapla
  • ibrahim utku 9 yıl önce Şikayet Et
    HIC ZORUNUZA GITMESIN . Bir arastirin bakalim, bu Turkiye'nin gozbebegi olan kurumlari hangi hukumet birkac yillik karlari karsiliginda satmis.
    Cevapla
  • suphi urfalı 9 yıl önce Şikayet Et
    çok zoruma gidiyor!!!. Tabiki karlarını katlayacaklar Devlete dayamışlar sırtını devlette vatandaşa dayayınca doğal olarak karlı oluyor.Salatalık meselesi var ya ister ye ister...
    Cevapla
  • özgür 9 yıl önce Şikayet Et
    TEKEL. ikisi de alanında tekel ,istediği fiyattan satıyorlar.rakip yok, kar tatlı
    Cevapla
  • Bir Yorum 9 yıl önce Şikayet Et
    benzin.... 5 tl olunca mazot 4,5 tl olunca doğal olarak en zengin tüpraş oluyor.ayrıca yüksek vergiler ile devlette kazanıyor.devlette biliyorki benzin 2 tl de olsa aynı satılacak 5 tl olsa da aynı satılacak.firmalara kota koyuyorlar 5 gün sürmeden vazgeçiyorlar yine zam.herşeyini destekledik hükümetimizin ama bu petrol fiyatları çok abartılı.hatta sömürmece
    Cevapla