Büyükekşi: Irak ticareti artacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Irak ticaretinin artacağını düşündüğünü söyledi.

Büyükekşi: Irak ticareti artacak
Büyükekşi: Irak ticareti artacak
GİRİŞ 05.08.2014 13:22 GÜNCELLEME 05.08.2014 13:22


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Irak'a olan ihracatındaki düşüşe işaret ederek, "Irak'ta geçici sıkıntılar yaşıyoruz. Ama yüzde 46'lık ihracat düşüşünün taban olduğunu düşünüyorum. Daha fazla düşmesini beklemiyorum aksine bu rakamın artık artacağı düşüncesindeyim" dedi.

Büyükekşi, "TİM İhracatçı Eğilim Araştırması 2014 2. Çeyrek Sonuçları"nın açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak'ta yaşanan durumların ihracata olan yansımaları hakkında görüşleri sorulan Büyükekşi, Irak'a olan ihracatta haziran ayında yüzde 21, temmuz ayında yüzde 46'lık düşüş yaşandığını hatırlatarak, temmuz ayında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke sıralamasında ikinciliğin İngiltere'ye geçtiğini anımsattı.

Büyükekşi, bu kapsamda yaşanan yüzde 46'lık düşüş ile ilgili bir takım öngörüler yaptıklarını anlatarak, Irak'ta yapılacak seçimlere atıfta bulundu.

Mehmet Büyükekşi şunları kaydetti:

"Irak'taki en kötü senaryoya göre bile, ağustos ayından itibaren 5 ayımız var. Irak'a sattığımız mallara bakacak olursak 12 sektörde önemli ihracat yapıyoruz. Ve aslında Irak'ın kısa lojistik olarak başka bir çıkış veya alış yapacağı ülke de yok. Buna en güzel örnek Suriye. Suriye'ye ihracatımız haziran ayında yüzde 85, temmuz ayında yüzde 75 arttı. Nasıl geçmişte Suriye'de yaşadık, ihracatımız belli bir yere düştü, Irak'ta da geçici sıkıntılar yaşıyoruz. Ama yüzde 46'lık ihracat düşüşünün taban olduğunu düşünüyorum. Daha fazla düşmesini beklemiyorum aksine bu rakamın artık artacağını düşünüyorum. Nakliye konusunda farklı çözümler deneniyor. Yaklaşık 650 milyon dolarlık düşüş oldu Irak ihracatımızda. Böyle devam ederse yıl sonunda en kötü ihtimalle 2 milyar dolar olur düşüşümüz, ama biz bunu öngörmüyoruz."

Arjantin'de yaşanan durumun Türkiye'ye yansıması hakkında görüşleri sorulan Büyükekşi, Türkiye ile Arjantin arasında çok sıkı bir ticaret söz konusu olmadığını anımsatarak, ülkede yaşanan sorunların Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi.

Büyükekşi, anket sonuçlarına göre ithal girdide görülen azalmanın döviz kurlarının rekabet edilebilir seviyeye gelmesi ile ilintili olduğunu aktardı. Anket sonuçlarına göre, ihracatçı açısından, kurla alakalı herhangi bir rahatsızlık olmadığını dile getiren Büyükekşi, "Ama döviz kurlarındaki oynaklık her zaman ihracatçı için sıkıntı yaratan bir durum. Önemli olan kurda büyük volatilite olmaması" yorumunu yaptı.

AB ile ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) olarak bilinen Serbest Ticaret Anlaşması hakkında da Büyükekşi, "Biz TİM olarak Türkiye'nin mutlaka bu anlaşmanın içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Hem Ekonomi Bakanlığı'nın hem de hükümetin bununla ilgili çalışması var. Gümrük Birliği anlaşmasında bir upgrade yapılması gerektiği görüşündeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Büyükekşi, İsrail ürünleri konusunda Türkiye'de yapılan boykot çağrılarına yönelik şu açıklamayı yaptı:

"Bu konu Türkiye'de yanlış bir yere gitti. Söylenilen ürünlerle boykot edilen ürünler hiçbir şekilde birbiriyle bağdaşmıyor. Marka söylemek istemiyorum ama kullanılmaması söylenen bazı markalar zaten Türkiye'de üretiliyor, ithal değil zaten. Bu tür konularda mutlaka daha bilinçli hareket edilmeli. Türkiye'de üretilen bir malı, kullanmayacağız demek Türkiye ekonomisine zarar verir. Bu konuda bir yanlışlık, bir algılama sorunu var. Buna dikkat edilmeli. İkinci olarak da globalleşen bir dünya var artık. Şirketlerin sahibi belli değil, bunların bir çoğu halka açık."

İsrail ile ilgili daha önce yaptıkları açıklamaları hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Türkiye İsrail'le ihracatında belli bir standart yakalamış gidiyor ama maalesef temmuz ayında yüzde 9,4'lük düşüş yaşadık. İşi karşılıklı düşünmek lazım, Türkiye dünyaya kapalı bir ülke değil. İnşallah bu durum son bulur. Biz TİM olarak İsrail'de Filistinlilere karşı yapılan eylemleri kınadığımızı, kanın durması gerektiğini, burada haksız bir uygulamanın yapıldığını söyledik. İhracattaki düşüşün sebebi de, bana göre marketlerin satıp satmamasından çok orada yaşanan karışıklık. Bir ülkede barış, huzur yoksa orada ticaret olmaz."

Yapılan ihracatın belli bir kısmının da, Filistin'in ayrı bir hava-deniz-kara gümrüğü olmadığı için, İsrail'den Filistin'e geçtiğini anımsatan Büyükekşi, "O yüzden bu 9,4'lük düşüşün normal olduğunu düşünüyoruz. Bu olaylar yokken ticaretimiz normal gidiyordu" dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla yatırım iştahında bir azalma olup olmadığı yönündeki soruyu ise Büyükekşi, "Yaptığımız anket yatırım iştahında bir duraksama olduğunu göstermiyor, sanayici ve ihracatçı için huzur ve güven ortamı çok önemli. Huzur güven ortamının devam etmesi ilave katkılar sağlayacak. 2002-2007 döneminde Türkiye'de çok önemli işler yapıldı, 2015 seçimlerinden sonra güven, huzur ve istikrar ortamı yeniden yaratılabilirse, Türkiye'nin önüne çok büyük fırsatlar gelecek. 4 yıl seçim yok. Bu dönemi kullanabilirse Türkiye, birden bire çok büyük bir atılım olabilir" şeklinde yanıtladı.

Türkiye'nin çevresinde ve bölgede yaşanan olumsuzluklara dikkati çeken Büyükekşi, "Hem ABD'de hem Avrupa'da ekonomik olarak güzel gelişmeler var, dünya ekonomisinde büyüme beklentileri olumluya gidiyor. Önümüzdeki yılın haziran ayına kadar çevredeki sorunlar da çözülürse birden bire çok güneşli günler görebiliriz. Belki bir şansımız daha var o da Rusya. Rusya'daki son olaylardan dolayı oradaki yatırımcıların Türkiye kayma ihtimali yüksek, bu da doğru kullanırsak önemli bir avantaj olabilir" diye konuştu.

KAYNAK: AA