Çelik'ten sendikalara çağrı: Yanlış yoldasınız

Bakan Faruk Çelik sendikalara ''Yanlış yoldasınız'' şeklinde çağrıda bulanarak vatandaşa kıdem tazminatı uyarısı yaptı.

Çelik'ten sendikalara çağrı: Yanlış yoldasınız
Çelik'ten sendikalara çağrı: Yanlış yoldasınız
GİRİŞ 04.08.2014 12:18 GÜNCELLEME 05.08.2014 06:26
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış


Koop-İş Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik eleştirilere cevap verdi.

DÜNYANIN NERESİNDE VAR!

Çelik, yapılan reformlarla Türkiye’de emeklilik yaşının 49 olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti. Muhalefet tarafından yapılan "Mezarda emeklilik" eleştirilerine cevap veren Çelik, "49 yaş emekliliğe ’mezarda emeklilik’ diyorsanız. Çıkın bunu millete anlatın. Çıkın bunu bilim çevrelerine anlatın. Şu anda Türkiye’de bahsettiğiniz çevreler 49 yaşında emekli oluyor. Dünyanın neresinde böyle bir şey var. Türkiye’yi seviyorsanız bu anlayışı savunamazsınız" şeklinde konuştu.

49 yaşında emekliliği "mezarda emeklilik" olarak görenlerin 1990’lı yıllarda Türkiye’nin sosyal güvenliğini tahrip ettiklerini hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

"1990 yılında o dönemin MHP ve Anap iktidarı ’bu gidişat Türkiye’yi batırıyor’ dedi. Nitekim battı 2002 yılında. Ve ciddi bir yasal düzenlemeye girdiler, tamamlayamadılar. 60 yaş emekliliği getirdiler. Bu doğru bir şeydi. Hani partizanca bakmayacağız ya. Yapılan doğruydu. Şimdi kalkıp 49 yaş emekliliği ’mezarda emeklilik’ şeklinde yansıtarak neyi istismar etmeye çalışıyoruz. Bu alan politik bir alan değil bilimsel bir alandır. Burada sorumluluk üstlenen bakan ve yöneticiler, bilimsel veriler eşliğinde 77 milyonun hukukunu üstlenmek durumundadırlar. Yoksa çok kolaydır, 38 yaş emekliliği bizde çıkarırız. Bütün millet bayram eder. 10 milyon emeklimiz var, bir 10 milyon daha katarız. Sonu ne olacak. Sonu ne olacak. Sonu batarsa batsın. Burası Muz cumhuriyeti değil arkadaşlar. Şerefli Türk milletinin cumhuriyeti burası."

"TAŞERONLAŞMA KONTROL EDİLEMEZ HALE GELDİ"

Bakan Çelik, taşeron sistemiyle ilgili olarak, hizmet alımının dünyanın her yerinde olduğuna işaret etti. Hizmet alımının 1936 yılından bu yana mevzuatta yer aldığını hatırlatan Çelik, "Taşeronlaşma son dönemlerde son derece yaygın, kontrol edilemez hale geldi" diye konuştu.

"30 GÜNLÜK KIDEM AYNEN KORUNACAK"

İşçinin kıdem tazminatı konusunda bir problem yaşamaması noktasında sendikalara çağrıda bulunduklarını hatırlatan Çelik, "Yanlış yoldasınız. Türk-İş, Disk, Hak-İş ve işveren sendika olarak söylüyorum" diye konuştu.

Çelik, kıdem tazminatı konusunda uzlaşı sağlayamadıklarına dikkat çekerek, "Sayın Başbakanımız da ’uzlaşı sağlamadan bu konuyu masaya indirmeyin’ diyor" dedi. İşçinin 30 günlük kıdeminin aynen korunacağını açıklayan Bakan Çelik, "Ancak o tartışmaya bir türlü gelinemiyor ki. Hiçbir sorun yok. Ama üzülüyorum. Gebze’de kapanan fabrikadan 630 işçi geliyor önümde duruyor. ’Sayın Bakanım tazminatlarımız ne olacak, fabrika kapandı’ diyor. Ben bundan sonra sendikalara göndereceğim, ’Sendikalar size aidatlardan ödesin’ diyeceğim" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 12
  • yami yama 9 yıl önce Şikayet Et
    Sn Bakan. Acaba dünyadaki gelir ile türkiyedeki gelir aynı sartlardamı ? Ve dünyadaki yas ortalamsı türkiyedeki ile aynı mı?Bunları düşünüptemi konusuyorsunuz yoksa laf olsun diyemi?
    Cevapla
  • alat asim 9 yıl önce Şikayet Et
    TANIDIĞIM HERKES EMEKLİ, VE ÇALIŞIYOR.. çoğu emekli çalışanı olarak gelirinde indirimde, ve iş yapıyor. mademki çalışacaksın, emeklilik ne???
    Cevapla
  • Atilla Türkoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    İşçilerden Elinizi Çekin Lütfen. Aldıkları ücretler zaten çok düşük. Birde kıdemden filan dem vurarak işçi kesimini perişan etmeyin. Zaten son yıllarda lehimize hiç bir şey çıkarmadınız, Kamudaki işçileri yok ettiniz, ücretleri enflasyonun karşısında eriyip gitti. Adam akıllı zam alamadı işçiler.
    Cevapla
  • Mehmet selim ALMALI 9 yıl önce Şikayet Et
    İŞÇİYE VERİLEN MAAŞLA BU ÜLKE BATADI. Sayın bakanım mevcut yasayla 49 yaşında kimse emekli olamaz 20 yaşında sigortalı olan biri 45 yıl çalışması gerekiyor sizce bu mümkün mü ? vicdani mi? Elinizi vicdanınıza koyun Avrupa'yı örnek alıyorsunuz Avrupa'nın önce sosyal güvencesini oturtun sora 65 de emekli olun deyin
    Cevapla
  • muhlis kayış 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede iş verenin iş çok zor çok hele küçük ve orta ölçekli kobilerde. gelelim işin gidişatına işçi işe girerken kapıları aşındırıyor yalvarıyor işe girdikten sonra iş verenin hayatını bitiriyor eğer üç beş kişide kafaları uyuyorsa vallahi işvereni tehdit ediyorlar işi ağırlaştırıyorlar adamlar yaptıkları işleri yapmak yerine inanın bozuyorlar sadece mesaimiz bitse de gitsek zaman dolduruyorlar oyalanma taktiğiyle tutanak tutmaya kalkınca imzalamıyorlar kafaları bozulunca da siz görürsünüz deyip çekip gidiyorlar birde mahkemeye veriyorlar tazminatımızı vermediler şu kadar maaş alıyordum bu kadar sigorta ödediler günde on saat veya 12 çalıştırıyordu mesaimizi vermediler mahkemeye veriyorlar zaten hakimler işçiden yana adama diyor yemin eder misin o da evet diyor adamlar para için yemin ediyor hakimde veriyor ana para dana para faizi mesaisi avukatı icrası masrafı bitti alsana 100 bin TL Ya kardeşim neden bunları yapıtında veya yaptırdılar da şikayet etmedin böyle yasa böyle adalet olur mu adalet eşit olmalı işçidir haklıdır mantığı olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle