TİM ile VakıfBank'tan dış ticarette iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile VakıfBank, ihracatçılara cazip koşullarda kredi seçenekleri sunacak özel bir protokole imza attı.

TİM ile VakıfBank'tan dış ticarette iş birliği
TİM ile VakıfBank'tan dış ticarette iş birliği
GİRİŞ 21.07.2014 11:42 GÜNCELLEME 21.07.2014 11:42

TİM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan arasında imzalanan protokol kapsamında, ihracatçı firmaların dış satışları artışına destek olmak amacıyla, uygun faiz oranı ve vadelerde kredi seçenekleri ve tüm bankacılık işlemlerinde kolaylıklar sunulacak.

İhracatçılar, VakıfBank'tan yüzde 2,65'ten başlayan faiz oranları ile rotatif, spot ve taksitli yabancı para kredi kullanma imkanına sahip olacaklar. Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredileri, Türk Eximbank sevk öncesi ihracat kredileri ve ihracat reeskont kredileri de VakıfBank aracılığıyla uygun komisyon oranlarıyla sunulacak.

İhracatçı firmalar vesaik karşılığı kredi alabilirken, KOBİ sınıfındaki ihracatçılar, 360 güne kadar çıkabilen vadelerde Eximbank ihracat reeskont kredisi kullanabilecek. Özellikle imalatçı-ihracatçılar KOBİ'ler, enerji verimliliğine yönelik yatırımlarının finansmanında, VakıfBank tarafından sunulan yurt dışı kaynaklı, düşük maliyetli ve uzun vadeli TurSEFF kredisi ve Dünya Bankası KOBİ enerji verimliliği kredisi gibi özel kredi imkanlarından da öncelikli olarak yararlanacak.

VakıfBank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi arasındaki protokol kapsamında ihracatçılar dış ticaret işlemlerini hiçbir şart ve koşul aranmadan indirimli oran ve tutarlarda VakıfBank kanalıyla gerçekleştirebilecek.

İhracatçılar ayrıca EFT, havale, tahsil çeki gibi rutin bankacılık işlemlerini de uygun maliyetlerle yapabilme, hesap işletim ücreti muafiyeti ve masrafsız çek karnesi gibi fırsatlar sunan "VakıfBank Halden Anlayan Tarife" paketlerinden yararlanabilecek. Ayrıca ihracatçılar, sektörde bir ilk olan ve işletmelerin gümrük işlemlerini hızlandıran VakıfBank Gümkart ile bir günlük opsiyon standart olarak sunulacak ve ihracatçı TİM üyelerinin 100 bin dolar üzeri mevduatlarına overnight faiz almaları mümkün olacak.

Büyükekşi, konuya ilişkin açıklamasında, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için en fazla önem verdikleri konuların başında finansmana erişimi kolaylaştırmak ve finansman maliyetlerini azaltmak geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Vakıfbank ile yeni imzaladığımız iş birliği protokolü ile 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde desteklediğimiz 19 stratejik hedef arasında yer alan 'finansal enstrümanların ve ticaret destek araçlarının artırılması ve verimli kullanımının sağlanması' kapsamında büyük bir aşama kat edeceğimize inanıyoruz. Bu kapsamda Meclisimiz çatısı altındaki ihracatçı birliklerinin üyelerine ayrıcalıklı finansman ürünleri sunarak 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağız."

 "Reel sektöre destek olmaya devam edeceğiz"

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan ise VakıfBank olarak bu sene 60'ıncı hizmet yılını kutladıklarını aktararak, kuruldukları günden bu yana üretime, ihracata ve büyük projelere destek olduklarını ve Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamayı sürdürdüklerini ifade etti.

Bugün TİM ile gerçekleştirdikleri i şbirliği protokolü sayesinde, finansal kaynaklarını, kredi çeşitlerini, bankacılık ürünlerini ve pek çok yurt dışı kaynağı cazip fırsatlarla ihracatçılara sunacaklarını belirten Aydoğan, reel sektöre destek olmaya devam edeceklerini kaydetti.