MÜSİAD Başkanı Olpak'tan 'kargaşalı' tepki

MÜSİAD Başkanı Olpak, Türkiye'deki parlamenter sistemindeki kuvvetler ayrılığının 'Kuvvetler Kargaşası' şeklinde tasarlandığını söyledi.

MÜSİAD Başkanı Olpak'tan 'kargaşalı' tepki
MÜSİAD Başkanı Olpak'tan 'kargaşalı' tepki
GİRİŞ 10.07.2014 23:24 GÜNCELLEME 10.07.2014 23:24

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin mevcut parlamenter sisteminin yapısındaki kuvvetler ayrılığı sisteminin, kuvvetler ayrılığından çok, “Kuvvetler kargaşası” şeklinde tasarlandığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bu sistemin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kuvvetler ayrılığı noktasında, siyasetin, iş alemi üzerinde vesayet kurma gayretlerinden mağdur olduklarını dile getiren Başkan Olpak, “O yanlışa o gün ve bugün nasıl karşı duyduysak, iş aleminin de siyasetin çalışma alanına müdahale gayretine aynı şekilde karşıyız” diye konuştu. 

MÜSİAD'ın düzenlediği 20. Geleneksel İftar Programı, Genel Başkan Nail Olpak, kent protokolü ve çok sayıda işadamının katılımıyla Park Zirve'de gerçekleşti. Kur'an ziyafeti ve iftardan sonra programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Adana Şube Başkanı Suat Yahşi, İslam ülkelerindeki karışıklık ve kıyımlara dikkat çekti. Suriye, Irak, Filistin gibi ülkelerdeki cefa çeken ve yaşamını yitiren Müslümanlar için duyarsız olmanın mümkün olmadığını belirten Yahşi, “Ne yazık hatta ne gariptir ki bu konularda bazı ağızlar, tarafsız olunması gerektiğini söylüyor. Bir insan ve özellikle bir Müslüman, Gazze'de ve tüm dünyada öldürülen Müslümanlar için tarafsız kalıyorsa, onun tarafı bellidir. Bu konuda tarafsızlık demek, katleden ve öldürenin tarafından olmak demektir” dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Ramazan'ın 2. günü, MÜSİAD Türkiye iftarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, 20 şube ve kendi şehirlerinden iftarla canlı bağlantı katılımlarıyla 40 bin MÜSİAD'lıyla açtıklarını belirterek, "Bu güzelliğin yanında, adeta özel bir imtihan edilircesine, bırakın akan kanı durdurmayı, oruç ayına bile aynı günde başlamayı başaramayan, iftar ve sahur saatlerinde bile hala anlaşamayan İslam coğrafyasındaki dağınıklık sebebiyle, Ramazan ayında üzüntü içindeyiz" diye konuştu. Dünyanın her tarafında, yapılan her türlü zulmün insanlık suçu olduğuna inandığını vurgulayan Olpak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını şiddetle kınadı.

Coğrafyanın parlayan yıldızı ve umut ışığı olan Türkiye'de siyasi istikrar sonucu elde edilen ekonomik istikrar, huzur ve güven ortamı devam ederken son dönemlerde yaşananları manidar bulduklarının altını çizen Olpak, "Geçen yılın ilk yarısında, dünyanın gelişmiş ülkeleri hala krizle nasıl başa çıkacaklarını tartışırken, ülkemizde, adeta rüya gibi bir ekonomik gelişme yaşanıyordu. Tam da bu dönemde, Gezi ile başlayan, 17 ve 25 Aralık ile devam eden, huzur, güven ve istikrarımızı bozmaya yönelik tüm olumsuz koşullara rağmen, Türkiye, 2013'te, yüzde 4 büyüdü. 2014 yılına da, felaket senaryolarıyla, büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği bir ortamla girdik. Biz ise, ısrarla, elimizdeki rakamların, kötü bir senaryoyu göstermediğini anlattık. Geçtiğimiz günlerde açıklanan, 2014 yılı ilk çeyreğindeki yüzde 4,3’lük büyüme, haklılığımızı ortaya çıkardı. Ancak, büyümeyi, son 2 çeyrektir olumlu etkileyen özel sektör yatırımları, 2014 ilk çeyreğinde yüzde 1,3 düştü. Eğer, Ekonomi Yönetimimiz, iç piyasayı soğutacak ilave bir karar almazsa, bu yıl da, geçen yıldan daha düşük bir büyüme hedeflemiyoruz. Bu noktada, ülkemizin refah artışına Adana'nın da katkısı sevindiricidir. Dış ticaret hacmi 11 yılda 5 kat artarak 4,5 milyar dolar olmuş, en fazla ihracat yapan 10. ilimizdir. Tebrik ederim" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan “Güven Ekonomisinde, Büyümenin Finansmanı” raporunda, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için, önemli görülen konulardan, Finansmana Erişimi gündeme taşıdıklarını belirten Olpak, önümüzdeki günlerde ise "Cari açığın çözümünde KOBİ'ler ve Tarım" konusunda önerilerini sunup, 2014 yılı ekonomi raporunu kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.

Raporun ana temasının, KOBİ’ler ve tarım olmasının tesadüf olmadığını ifade eden Olpak, hükümetin orta vadeli programında önemli bir önceliğinin, cari açığın düşürülmesi olduğunu hatırlattı. Başkan Olpak, şöyle devam etti: 
"Önceki yıl, ülkemizin ihracatının yüzde 62,3’ünü KOBİ’ler gerçekleştirirken, ithalatın yüzde 38,5'ini gerçekleştirdi. Raporumuzda, 2 noktaya değiniyoruz. İlki, KOBİ’lerin ara mal ithalatına bağımlı olmayacak şekilde ihracat kapasitesinin artırılması, diğeri ise, dış girdi oranı minimum olan, cari açığımızı kapatmamızda önemli fonksiyon icra edebilecek, gıda ve tarım sektörüdür."

Türkiye tarihinde ilk kez vatandaşların tercihiyle gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin, milletin sağduyusuyla en doğru şekilde sonuçlanacağından emin olduklarını belirten Olpak, ifadelerinde şu görüşlere yer verdi: "Türkiye'nin mevcut parlamenter sisteminin yapısında ve kurgusundaki 'Kuvvetler Ayrılığı' sisteminin, bir Kuvvetler Ayrılığı'ndan çok, 'Kuvvetler Kargaşası' şeklinde tasarlandığını görüyoruz. Bu sistemin ana unsurları, tekrar değerlendirilmeli ve milletimizin hak ettiği, yeni bir sistem, uygulamaya alınmalıdır. Bunu gözardı etmek, ülkemizin geleceğinin önünü kapatmaktan başka bir şey olmayacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, Türkiye'nin önündeki önemli bir gündem maddesinin, bu konu olduğunu düşünüyoruz. Devlet kurumları arasında, Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin doğru çalışması ne kadar gerekliyse, siyasetin, iş alemi üzerinde vesayet kurma gayretinden mağdur olmuş bir kurum olarak, o yanlışa, o gün ve bugün nasıl karşı durduysak, iş aleminin de, siyasetin çalışma alanına müdahale gayretine aynı şekilde karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz. Bu noktada, ülkemizin siyasi hayatında, çok başarılı hizmetlerde bulunmuş, ilklere imza atmış bir lider olan, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının, diğer adaylarla birlikte, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

MÜSİAD'ın gelecek yıl, kuruluşunun 25. yıldönümünü kutlayacaklarını belirten Nail Olpak, yurtiçinde 78, yurtdışında da 56 ülkede 150 temsil noktasına ulaştıklarını kaydetti. Başkan Olpak, 26-30 Kasım tarihleri arasında "İşler Değişecek, Dünya Değişecek" sloganıyla gerçekleştirilecek, 18. IBF Uluslararası İş Forumu ve 15. Uluslararası MÜSİAD Fuarı'nın, İSEDAK toplantılarıyla, Sudan ve Filistin İş Forumuyla aynı zamanlarda yer alacağını ve sadece yüksek teknoloji firmalarının yer alacağı "High Tech Port" holünü de içinde barındıracağını ifade etti. Başkan Olpak, fuara 100 ülkeden 7 bin yabancı işadamını ve 200 bin Türk girişimcisini, 100 bin metrekarelik bir alanda buluşturacaklarını müjdeledi.
Konuşmaların ardından, MÜSİAD'a katılan işadamlarına, Vali Mustafa Büyük, Genel Başkan Nail Olpak ve Şube Başkanı Suat Yahşi tarafından rozet takıldı.

KAYNAK: İHA