ETSO "Altın göl" için girişimde bulundu

ETSO, Bulgaristan gümrüklerindeki "altın göl" diye adlandırılan ücretli dezenfekte uygulamasının kaldırılması için girişimde bulundu.

ETSO "Altın göl" için girişimde bulundu
ETSO "Altın göl" için girişimde bulundu
GİRİŞ 08.07.2014 15:52 GÜNCELLEME 08.07.2014 15:52


Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Bulgaristan'a para kazandırdığı için "altın göl" olarak adlandırılan ve aralıklarla uygulanan, ücretli dezenfekte işleminin kaldırılması için çalışma başlattı.

ETSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bulgaristan'ın, Türkiye'den giriş yapan araçların dezenfekte edilmesi uygulamasını yeniden başlatması ve giriş yapan araç başına 3 avro talep etmesi, hem vatandaşları hem de iş adamlarını olumsuz etkiledi.

Şikayetlerin artması sonucunda ETSO yönetimi durumu Bulgar makamlarına iletti.

Resmi yazışmaların dışında ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ve beraberindeki Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Haskovo Bölge Valisi Kadir Isov'u makamında ziyaret etti.

İsov ziyarette, ETSO'nun taleplerini içeren resmi yazının ellerine ulaştığını ve ilgili bakanlıklara iletildiğini belirtti.

Konuyu, bakanlarla bir araya geldiği resmi toplantıda da bizzat dile getirdiğini ifade eden İsov, "Konuyla ilgili tekrar bir değerlendirme yapılacak. Üzerinde çalışılıyor. Bizler de bakanlıklardan cevap bekliyoruz. Cevap gelir gelmez sizlere resmi yazı olarak bildireceğiz" ifadelerini kullandı.

Zıpkınkurt ise Vali İsov'a ilgisinden dolayı teşekkür ederek, dezenfektan uygulamasından vazgeçilmesi yönündeki isteğini tüm iş adamları adına yinelediğini kaydetti.

-"Altın göl"

Bulgaristan, geçen yıl kaldırdığı Türkiye'den giriş yapan araçların dezenfekte edilmesi uygulamasına bu yıl mayısta yeniden başladı.

Bulgaristan hazinesini maddi açıdan rahatlattığı için "altın göl" olarak bilinen uygulama kapsamında, Türkiye'den geçiş yapan araçlar, sensörlü çalışan ve ilaçlı su sıkan fıskiyeler tarafından kısa süreliğine yıkanıyor. Bu işlem için araç başına 3 avro uygulanıyor.

Bulgar gümrüklerindeki dezenfekte çalışması, şap hastalığına karşı önlem amacıyla başlatılmıştı. Uygulamanın, özelleştirilmesi sonrasında işlemin ilaçlı su yerine musluk suyuyla yapıldığı iddiaları üzerine nisan ayında kaldırılmasına karar verilmişti. Geçen yıl nisan ayına kadar alınan 2 avroluk dezenfekte ücreti, bu yıl 3 avroya yükseltildi.

KAYNAK: AA