Ünlü işadamına soğuk duş!

Antalya'da 1.4 milyar $'a 7 yıldızlı otel yaptığı için Putin'in eleştirdiği Azeri asıllı Rus işadamı İsmailov'un mal varlığı donduruldu.

Ünlü işadamına soğuk duş!
Ünlü işadamına soğuk duş!
GİRİŞ 08.07.2014 10:28 GÜNCELLEME 08.07.2014 10:28


Azeri asıllı işadamı Telman İsmailov'un, aralarında 2009 yılında dünya yıldızlarıyla birlikte açılışı yapılan Antalya'daki lüks Mardan Palace otelinin de bulunduğu yatırımlarının tehlikede olduğu öne sürüldü.

Rus ve Azeri basınında çıkan haberlere göre Mangazeya adlı şirket, 135 milyon dolarlık borcuna karşılık İsmailov'un malvarlığının dondurulması yönünde karar aldırdı.

Rus gazetesi "Kommersant", çoğunluk hissesi Sergey Yanchukov'a ait olan "Mangazeya" adlı şirketin, Azeri asıllı İsmailov'a gayrimenkul projeleri için kredi verdiğini, ancak bunun son ödeme tarihi 2013 yılının eylül ayında dolmasına karşın, geri ödenmediğini bildirdi. 2010 ve 2011 yıllarında yapılan ve İsmailov'un Kıbrıs Rum Kesimi'nde bulunan şirketi Tandum aracılığıyla yapılan kredi anlaşmasının toplam tutarının 100 milyon dolar, yıllık faizinin de yüzde 10 olduğu belirtiliyor.

Kredinin ödeme tarihinin iki kez ertelendiğini, 2013 yılında kişisel garanti vermesine rağmen ödeme yapılmayınca faizleriyle birlikte miktarın 135 milyon dolara ulaştığını belirten Kommersant, İsmailov'un olayın mahkemeye taşındığını yazdı.

İngiltere'ye taşınacak Mangazeya'nın yan kuruluşu olan Sezaria adlı şirketin başvurusu üzerine Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Lefkoşa mahkemesi tarafından, Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov'un, aralarında Antalya'daki Mardan Palace oteli ve Moskova'daki bazı binaların da bulunduğu malvarlıklarındaki hisselerin dondurulduğu kaydediliyor. Mardan dışında ihtiyati olarak dondurulan varlıklar arasında Fransa'da bir malikane, Moskova'da 3 bin metrekarelik bir salon, 90 odalı bir otel ve ticaret merkezinin de bulunduğunu bildiriyor. Sezaria'nın, söz konusu kredi borcu için Londra'daki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne de başvurduğu, buradaki davanın da yakın zamanda görüleceği ifade ediliyor. Bu iddiaları karşın Mardan Palace Genel Müdürü Çetin Pehlivan ise, Milliyet'in sorusu üzerine, İsmailov ve Mardan Palace ile ilgili böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Olsa, bilgilendirmesini yapardık" ifadesini kullandı.

Babasının adını taşıyor Telman İsmailov'un, babası Mardan İsmailov'un adını verdiği Antalya'daki otel, 2009 yılında aralarında Monica Belluci, Mariah Carey, Richard Gere, Sharon Stone, Tom Jones ve soul şarkıcısı Seal gibi ünlü isimler yer almıştı. Çok lüks olarak inşa edilen otelin 800 milyon dolara malolduğu iddia edilirken, İsmailov'un Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in tepkisini çekmesine neden olduğu söylenmişti.

Bununla birlikte İsmailov'un havayı yumuşatmak amacıyla Moskova'da bazı yatırımlar yaptığı, ayrıca Soçi'de otel inşa etmeyi planladığı belirtilmişti.

Bununla birlikte 2009'un haziran ayında İsmailov'a ait Moskova'nın ünlü Cherkizovsky pazarı, yasa dışı Asyalı işçilerin çalıştırıldığı, yaklaşık 2 milyar dolarlık Kaçak Çin malı bulunduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.