Ülker'den Turkcell'e 1,6 milyar dolar

Ülker, Turkcell'in imdadına yetişti. Yüzde 13,8'lik Rus hissesi geri alınacak.

Ülker'den Turkcell'e 1,6 milyar dolar
Ülker'den Turkcell'e 1,6 milyar dolar
GİRİŞ 19.06.2014 08:19 GÜNCELLEME 19.06.2014 08:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Turkcell'deki yüzde 13.8'lik hissesini Rus Altimo'dan geri almak için 1.6 milyar dolara ihtiyacı olan Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'e destek Ülker Grubu’ndan geldi.

Konuyla ilgili ilk kez konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, konunun birkaç aydır gündemlerinde olduğunu belirterek, “Burada çözülmesi gereken bir sorun var. Ödenmesi gereken Karamehmet’in borcu. Yani biz, Turkcell'i satıyor-alıyor değiliz. Turkcell’in ortaklarından biri çıkıyor, hisselerini alıyor da değiliz. Gözde bu işe ticari bakıyor. Ama Turkcell'in yerli kalması adına memlekete faydamız olursa seviniriz” dedi.

Murat Ülker'in açıklamaları;

TURKCELL'E ORTAK OLMAYACAĞIZ

"Mesele yanlış anlaşılmasın. Turkcell’de hisse satışı ya da ortaklık gibi bir girişimimiz yok. Gözde Girişim olarak Turkcell’de konuştuğumuz şey yapılandırılmış şartlı finansman desteği. Konuşulan rakam da toplam 1.6 milyar dolar. Tabii, bu finansmanı sağlamak için öncelikle sizin öz sermaye koymanız lazım. Hiç öz sermaye koymadan finansman bulamazsınız. Onun yanında bankalarla görüşüp anlaşmanız lazım. Bankalar bunu finanse eder ise realize olacak bir iş. Daha konuşuluyor.

İNGİLİZLER SÜREYİ UZATTI

Yoksa Turkcell satılıyor ve biz alıyor değiliz. Ya da Turkcell ortaklarından biri çıkıyor da onun yerine biz giriyor değiliz. Bunlar regüle edilmiş imtiyazlı endüstriler, kuralları var. Zaten isteseniz de hisse alıp satamazsınız. Turkcell’de Çukurova hisselerinin hepsini Alfa’ya satsın durumu yok. Bir borç alışverişi olmuş ve arkasından mahkemelik olmuşlar. Şimdi İngiliz Yüksek Mahkemesi süreyi temmuz sonuna kadar uzattı, tarafların müracaatı üzerine...

TURKCELL TÜRK KALSIN

Turkcell bir Türk şirketi. Türk kanunlarına göre kurulmuş bir şirket. O şekilde de faaliyet gösteriyor. Türkiye’de yüzde 100’ü yabancı sermayeli olan birçok şirket var. Bunlar da aynı durumda. Bu şirketlerde bizim insanlarımız çalışıyor. ‘Turkcell’in Türk kalması’ meselesine de böyle bakmak gerekir. Kanunlarımız çok net. Hissedarlar da değişmiyor zaten. Bu çerçevede Turkcell’in Türk kalmasına bizim de bir katkımız olacaksa ancak memnuniyet duyarız.

BU FİNANSMANI TEK BAŞIMIZA YAPMIYORUZ

Kimse kimseye teminatsız borç vermez. Şartlı yapılandırma olduğuna göre şartları var. Teminatlar alınacaktır. Ayrıca biz kime finansman sağlıyoruz? Çukurova’ya... Yeni, bilinmedik bir şirket değil ki. Çukurova bu memleketin çok eskiden beri var olan güzide bir firması. Zaten bu finansmanı tek başına biz yapmıyoruz. Bankalar da var. Hem yerli hem yabancı firmalarla görüşülüyor."

ETİ SODA İLE İLGİLENİYORUZ

Ciner Grubu’nun Eti Soda Maden’deki yüzde 74 oranındaki hissesini satmak için görüşmeler yaptığına ilişkin haberlerin hatırlatılması ve bu şirkete talip olup olmadığının sorulması üzerine ise Murat Ülker şunları söyledi:

Gözde Girişim’in perakendeden bankaya, tıraş bıçağından ayakkabıya kadar bir sürü işi var. Bir çok alana yatırım yapıyor. Eti Soda işi de yine madencilik işiyle paralel bir konu. Yerüstü madenciliği ile ilgili bir işimiz var bizim. Eti Soda’nın, benim için cazip olan kısmı, yerin altına kimsenin girmemesi. Yerin altında kimsenin birşey kazmaması. Daha çok maden gibi değil, artezyen işletmesi gibi. Kimyasal bir tesis. Bu açıdan da cazip ve olabileceğini düşünüyoruz. Gözde’nin portföyüne dahil edebiliriz. Tabii, karşı tarafta satmak isterse. Ama bu henüz düşünce aşamasında. Oturup resmi olarak karşılıklı görüşmemiz olmadı. Ben hisse alırsam bildiriyorum. Satarsam da bildiriyorum. Yoksa bu hissedarlar ile yeni hisse alacaklar arasında haksız bir kazanç olur. Şu anda bir düşünce var ortada. Resmi bir görüşme yok.

GODİVA'DA SATIŞ YOK

Murat Ülker, “Godiva satılıyor” yönündeki söylentilere ilişkin görüşünün sorulması üzerine ise, esprili bir şekilde, “Godiva’yı biz her gün satıyoruz. Binlerce satıyoruz. Satışları iyi. Hatta bildiğiniz çileği Godiva’ya batırıyorsun o da kapış kapış gidiyor. Onun dışında bir satıştan bahsediyorsanız, ben duymadım. Yok öyle bir şey” sözleriyle yanıt verdi. (Bugün)

YORUMLAR 2
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    entersan bir açıklama. Yani kalabalıkda ve karanlıkda yürüyen birisi gibi konuşuyor bukadar hassasolmasının anlamı acaba pastada gözüm yokmu demek istiyor birilerine bu çekingenlik ancak bizi kandırabilir hayırlısı olsun son sözümüz KORKMA BU VATAN HEPİMİZİN
    Cevapla
  • Türk Turan birligi 9 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun kirim tatar türkü . memleket´e yerli ürün kalmadi hepsi yabancilasiyor ben zaten ülker ürünleri aliyorum..
    Cevapla