Bahçıvan: İstikrarla halka açılma başlayacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ekonomik ve siyasi istikrarın istenilen noktaya gelmesiyle sanayi şirketlerimizin kademe kademe halka açılma konusunda adım atacaklarını düşünüyorum" dedi.

Bahçıvan: İstikrarla halka açılma başlayacak
Bahçıvan: İstikrarla halka açılma başlayacak
GİRİŞ 15.05.2014 15:38 GÜNCELLEME 15.05.2014 15:38

Bahçıvan, İSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen "21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme" başlıklı 12. Sanayi Kongresi'nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Soma'daki maden faciasına ilişkin bir soru üzerine Bahçıvan, tarifi kelimelerle mümkün olmayan bir acının yaşandığını belirterek, bir daha milletin bu tür acıları yaşamamasını diledi. Hayatın devam ettiğini ifade eden Bahçıvan, bu kongreyi içlerindeki bu facianın acısını yaşayarak yaptıklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ülke çapında başlattıklarını ifade ettiği yardım kampanyasına destek olup olmayacaklarına ilişkin soru üzerine Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Bu sorunun cevabını vermek için çok erken. Yarası ve acısı çok sıcak. Oradaki insanlarımızın manevi olarak yanlarında olmak kadar onların yarınlarını da düşünmek lazım. Türk toplumu bu konudaki hassasiyetini bundan evvelki her türlü felakette olduğu gibi bunda da gösterecektir. Çatı kuruluşumuz TOBB'un öncü bir rol almasını takdirle karşılıyoruz. İstanbul sanayicisi de bu hassas durumda yaraların sarılması noktasında üzerine düşen görevi, katkıyı yapacaktır."

Her sanayici için bir canın çok önemli olduğunu anlatan Bahçıvan, "İş güvenliği konusu da İSO'nun sürekli gündeminde tuttuğu ve üyelerimizi bilinçlendirme noktasında Çalışma Bakanlığı'mızla ortak istişare oluşturma konusunda en önemli önceliklerimizdendir. Daha bir hafta olmadı, Ankara'da bir dizi bakan ziyareti yapmıştık. Bu ziyaretlerden biri Çalışma Bakanı'mızla oldu. Sürekli işbirliği içinde olmamızın altı çizildi. İş güvenliği konusunu, pratikte iki tarafın yaşadığı sıkıntıları son görüşmemizde esas aldık" şeklinde konuştu.

Üretimin, arkasında iş güvenliği, can güvenliği varsa kutsal olduğunu dile getiren Bahçıvan, kalkınmışlığın da buradan geçtiğini ifade etti.

- "İşsizliğin rakamına değil, kalitesel dökümüne bakılması gerekiyor"

İşsizlik oranının çift haneye çıkmasına yönelik soru üzerine Bahçıvan, Türkiye'de işsizliğin rakamsal olarak değil kalitesel olarak dökümüne bakılması gerektiğinin altını çizdi. Bahçıvan, "Cari açığa, büyüme, enflasyon, kura bakarken de böyle bakmak lazım. Şu anda Türkiye'nin işsizlik sorunundan ziyade uzun vadeli eğitim politikalarının hangi işsizlikleri körüklediği değerlendirmelerini yapmak daha doğru olur" değerlendirmesini yaptı.

Sanayi açısından bakıldığında da İstanbul sanayicisinin en temel sorunlarından birinin nitelikli ve yeterli iş gücüne ulaşamaması olduğuna dikkati çeken Bahçıvan, Türkiye uzun vadeli eğitim sistemini oluşturamadıkça işsizliğin veya iş arama sorunun nerede olduğunun daha çok tartışılacağını kaydetti.

Borsa İstanbul'la yaptıkları çalışmalarda 2014 yılını önemli bir hamle yılı olarak geçirmeye yönelik bir kararlarının olduğunu hatırlatan Bahçıvan, "Ama ne yazık ki borsa demek, sermaye piyasalarının en temel aracı olan güven ve istikrar demektir. Ülkemizin son aylarda yaşadığı kendi iç enerji harcamaları birçok konuda olduğu gibi bizi bu konuda da zaman kaybına uğrattı. Ama ben ekonomik ve siyasi istikrarın istenilen noktaya gelmesiyle sanayi şirketlerimizin kademe kademe halka açılma konusunda adım atacaklarını düşünüyorum" görüşünü de paylaştı.

KAYNAK: AA