98 yıllık Türk devi Cargill'e satılıyor

Türkiye'nin en eski firmalarından biri olan 98 yıllık Turyağ ABD'li gıda devi Cargill'e satılıyor.

98 yıllık Türk devi Cargill'e satılıyor
98 yıllık Türk devi Cargill'e satılıyor
GİRİŞ 07.05.2014 09:02 GÜNCELLEME 07.05.2014 09:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türk gıda sektöründe çok önemli bir satın alma gerçekleşmek üzere. Rekabet Kurulu'na yapılan başvuruya göre dünyanın en büyük gıda firmaları arasında yer alan Cargill, Turyağ Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin belli iş kolu ve varlıkları satın almak istiyor. Rekabet Kurulu'ndan onay çıkması durumunda Turyağ'ın yönetimi Cargill'e geçecek.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz kaynaklar birleşme işleminin Rekabet Kurulu onayında olması nedeniyle herhangi bir yorumda bulunmadı.

TÜRKİYE'NİN EN ESKİ FİRMALARINDAN

Türkiye'nin en eski firmalarından olan Turyağ'ın kuruluşu 1916 yılına uzanıyor. İzmir'de Turan semtinde İngiliz sermayesi ile kurulan küçük bir yağhanenin devamı olan Turyağ, 1918 yılında Emlak Dairesi tarafından devralındı. 10 yıl süre ile özel şahıslara kiralanan Turyağ, 1928'de bir Alman şirketi, 1929'da ise bir İngiliz şirketi tarafından satın alındı. Bu dönemde bitkisel margarin üretimine yönelik yatırımların yapıldığı fabrika, 1932'de ilk bitkisel margarini piyasaya verdi.

1938'de yılda 500 tonu bulan zeytinyağı ve 2 bin 500 tonluk küspe ihracatı ile öne çıkan şirket İkinci Dünya Savaşı yıllarında ise ordunun ve yatılı okulların bitkisel yağ ve makine yağı ihtiyacının tamamını karşılıyordu.

ÜLKER DE ORTAK OLDU

1957'de Yapı ve Kredi Bankası'nın ortak olduğu Turyağ'a 1965'te de dünyanın en büyük kuruluşlarından Henkel ortak oldu. 1994 yılında ise Yapı Kredi Bankası, elindeki hisseleri Henkel'e devretti ve şirketten ayrıldı. 13 yıl boyunca Henkel'in kontrolünde olan şirket 2007 yılında Çallı Gıda ve Ak Parti Balıkesir Milletvekili olan Edip Uğur'un sahibi olduğu Arı Rafine Yağ Sanayi tarafından devralındı. Yeni ortakları ile Balıkesir'deki mevcut yerine taşınan ve hızlı bir şekilde büyüyen Turyağ'a üçüncü ortak olarak 2011 yılında Ülker'in bünyesindeki Besler Gıda katıldı.

Şirketin yönetim kurulu başkanlığını halen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı olan İsmail Uğur yürütüyor. Edip Uğur ise son yapılan seçimlerde Ak Parti'den Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Turyağ, Yayla ve Arı markaları ile ayçiçek yağı, mısır özü yağı ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirket margarin sektöründe de Evin ve Yayla markaları ile pazarda yer alıyor. 2008 yılından bu yana sadece bir yıl hariç İSO 500 listesine girmeyi başaran Turyağ, 2012 verilerine göre 348 milyon lira ciro ile 240'ıncı sıradaydı.

CARGILL DÜNYA GIDA DEVİ

Türkiye'ye yerli bir ortaklıkla 1960 yılında giren, 1986 yılından sonra da yoluna kendi devam eden Cargill, dünyanın en büyük gıda firmalarından biri. Cargill, tarım ve gıdanın yanında finans ve sanayide de faaliyet gösteriyor.150 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Cargill'in 2013 yılındaki cirosu yaklaşık 137 milyar dolar oldu. Grubun dünya genelinde 142 bin çalışanı bulunuyor.

Cargill Türkiye'de ise özellikle nişasta ve nişasta bazlı ürünlerin üretimi ve satışı ile biliniyor. Bursa Orhangazi'de yer alan mısır işleme tesisi ile şekerleme, alkollü ve gazlı içecekler, meyve suları ve fırıncılık ürünlerinde kullanılan nişasta ve nişasta bazlı ürünleriüretiyor. Ayrıca yem sektörüne kepek, protein, mısır özü ve mısır kırığı tedariği sağlıyor. Şirkette toplam çalışan sayısı ise 280.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 4
  • keremcan karaca 9 yıl önce Şikayet Et
    MADEM YAHUDİYE GEÇTİ. Bizde hiçbir ürününü ALMAYIZ.
    Cevapla
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    Land Grab... Neo colonialism. Yeni Moda Sömürgecilik Toprak çalma ile oluyor. Bu talan halinde Güney Amerika ve Afrikada kendini gösteriyor. Liberya % 67 yabancı elinde. Gelişmiş, bağımsız ülkeler Yabancıların Tarım Toprağı almasını Yasaklıyor veya sınırlama var. . Başta İsviçre, Rusya, Macaristan, Tayland Yasak. Abede, Kanada birçok bölgesinde yasak, Birçok ülkede sınırlama var. Tarım arazileri stratejik öneme sahip, Toprak-su doğa ve insanlar GMO tarım ve Spreylenen Toksik Kimyasallar ile kısırlaştırılıp, hasta edilmesin.
    Cevapla
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    Rockefeller Plan... 1945-1960 Dünya gıda üretimi ve Nufus Planlaması ele ele yürüdü. Piyasaya ucuz mal srerek, ekim yasakları ile ülkelerin tahıl üretimi kontrol edilmeye başlandı. Nufusu kontrol etmek için 13 şanslı!! ülke seçildi. Hindistan, brezilya, Nijerya, Meksika, Endonezya gibi Brezilyada 14 yıllık programda 14-55 yaş arası kadınların % 44ü, Afrika kökenli olanların %90nı kalıcı kısırlaştırıldı. Yine Rockefeller Fonu desteği ile GEN devrimi GMOlar ortaya çıktı. Böylece hem kısırlaştırma hem Gıda Kotrölü birleştirilmiş oldu. Aile çiftliklerinin yerini Tekel Tohum-İlaç Şirketleri aldı. Tohumların genleri ile oynandıkça doğada faydalı hayvan ve bitkiler yok olurken zararlılar daha da kuvvetlenerek Super Weets, Super Worms oluştu. Monsanto, Cargill gibi şirketler Dünya tohumlarını patentliyor. Phosphate dayanıklı RR tohumlar ürettier. Vietnamda kullanılan kimyasallardan Phosphate erkeklerde cinsiyet bozukluğu, Böbrek hastalıkları, Su-Toprak- Havada toksik zararlar meydana getiriyor...
    Cevapla
  • pirana61 9 yıl önce Şikayet Et
    MİLLİ EMLAK NERDE O NE İDÜĞÜ BELİRSİZ MİLLİ EMLAK. milletin arazilerinden vergi almayı kar sayan ve dağın başlarından para almayı marifet bilen millimi yoksa milliamerika emlakmı cargile 50 dönüm araziyi 50 tly peşkeş çeken milli olmayan emlak nerdesin bu işe niye el atmadın burdada paralellikmi var yoksa bu satışıda sourştursan burdadamı yoksun SAĞLIĞIMIZLA OYNAYAN BİR KURULUŞU BU ÜLKEYE SOKMAK KADAR BİR İHANET YOKTUR
    Cevapla