Bakan Zeybekçi'den Kastamonu için çağrı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kastamonu'ya yatırım yapmak isteyen iş adamlarına çağrıda bulunarak, karşılaştıkları herhangi bir sorunla ilgili kendisine gelmelerini istedi.

Bakan Zeybekçi'den Kastamonu için çağrı
Bakan Zeybekçi'den Kastamonu için çağrı
GİRİŞ 01.05.2014 19:54 GÜNCELLEME 01.05.2014 19:54

Bakan Zeybekci, Nisan ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi amacıyla Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında düzenlenen toplantıya katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, Kastamonu'nun, "cennet gibi bir memleket ve İstiklal mücadelesinin başladığı, yavrusunu donmaya bırakarak cephaneyi örten mübarek insanların yeri" olduğunu söyledi.

Kastamonu'nun 4. bölge olmasından dolayı kendisine bazı şikayetlerin geldiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, "İnşallah Kastamonu, 5. bölge veya 6. bölge olmasın. Kastamonu, bu seviyeye düşmesin. Kastamonu, daha çok 3. bölge olsun, 2. bölge olsun biz bunu istiyoruz. Kastamonu'da OSB'de yapılan yatırımlar 5. bölge teşvikidir. Büyük ölçekli yatırım olduğu zaman oda 5. bölge teşvikidir. Hele hele stratejik yatırım teşviki ise o, 6. bölge teşvikidir. Bizim, hammaddeyi karşılayıcı, bizim ithalatımızı azaltıcı stratejik yatırım kapsamına girerse bu 6. bölge teşvikine giriyor. Böyle buna benzer projeler varsa sadece bize gelin. Biz, onları kişiye özel ceket diker gibi kişiye dizayn ederiz. Sonuç olarak hiç kimse Kastamonu, 4. bölge diye yatırım yapamıyoruz şeklinde söz söylemesin. Milletvekillerimizle, valimizle birlikte doğrudan bize gelsin. Biz, olağan maksimum teşvik nasıl verilirse onun formülünü beraber buluruz. Yeter ki yatırım yapsın. Yeter ki burada yatırım yapmak gibi bir iradeyi ortaya koysun biz, ona mutlaka bu kapıları sonuna kadar açarız. Kimse bahane üretmesin, bir şekilde bunun formülünü biz buluruz. Bizde mazeret yok" dedi.
Ayrıca Bakan Zeybekci, Kastamonu'nun yakın bir zamanda Türkiye'nin ihracatta parlayan yıldızı olacağını sözlerine ekledi.

"KASTAMONU, HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR"
Kastamonu'nun ekonomik olarak arzu edilen noktada olmamasına rağmen böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Vali Erdoğan Bektaş ise, "Kastamonu'nun Cumhuriyet tarihinden bu yana ekonomik gelişmeyi sağlayamadı. Bunun sonucu olarak da vatandaşlarını büyük kentlere kaptırdı. Ciddi anlamda bir göç ile karşı karşıya kalındı. İnsan unsurunu kaybettiğinizde maalesef geriye bir şey kalmıyor. Sevinerek ifade edebileceğimiz bir husus; Kastamonu'nun bir potansiyeli var ve bu potansiyeli değerlendirme yönünde temel dar boğazlar son yıllarda birer birere aşılıyor. Biz havaalanımızı açmak için üç deneme yaptık. İkisinde başarılı olamadık. 2014'te başbakan ile açtığımız havaalanı gerçekten başarılı oldu ve havalını açıldıktan sonra biz şehirdeki havanın değiştiğini hissedebiliyoruz. Gözlemleyebiliyoruz. Organize sanayi bölgelerde olumlu gelişmeler oluyor. Büyütmeye çalışıyoruz. İlçelerde OSB çalışmaları yapıyoruz. Yeni OSB alanlarını sanayicilere kazandırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"KASTAMONU, MADEN ŞEHRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"
"Kastamonu, son yıllarda gelişerek yeni oluşumlara sahne olmaktadır" diyen Vali Bektaş, "Gelişim gösteren sektörlerden birinin turizmdir. Ahşap sektöründe yeni arayışlara girdik. Kastamonu Ahşap Fuarı adı ile insanımızın eskiden bu yana sahip olduğu ahşap ustalığını, ahşap becerisini ve sahip olduğumuz ahşap mimarisini gün yüzüne çıkarmak ve pazar sunmak amacını güttük. Başlattığımız fuarlarda başarılı olduk. Fuar ile şehirdeki ekonomik boyuta katkı sağlamaktadır. Gelişme gösteren bir diğer konunun da madendir. Kastamonu sınırları içinde çıkarılan ve gelecek vaat eden maden rezervlar Kastamonu ekonomisi içinde oldukça önem arz etmektedir. Yeni bulunan bakır rezervleri ve sondaj çalışmaları ile şehrimizin bakır bölgesi olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliyoruz" diye konuştu.

"KASTAMONU,'NÜN BÜYÜK BİR POTANSİYELİ VAR"
Kastamonu'nun 2012 yılında 46 milyon dolar olan ihracatını 2013 yılında 129 milyon dolara çıkardığını hatırlatan Vali Bektaş, şunları söyledi: "129 milyon dolar ihracat rakamı bizim gerçek ihracatımızı da yansıtmıyor. Şirket merkezi şehrimizde olmayan birçok işletmemiz var. Onların ihracatlarının da bunların içinde olduğunu düşünürsek, Kastamonu'nun gerçekten ekonomik gelecek vaat ettiğini görüyoruz. Potansiyel ve alt yapı var. Kastamonu'nun ulaşım ağında çok önemli ve stratejik bir noktada bulunmaktadır. Ulaşım ağına katkı sağlanması noktasında son yıllarda yapılan çalışmalar ve gelinen noktalar yapılan çalışmaları göstermektedir. İnebolu Limanı, Ilgaz Dağı Tüneli gibi Kastamonu için önem arz eden noktaların ulaşım ağına sağlayacağı katkılara çok önemlidir"

"ÜLKEMİZ, HER GEÇEN İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜYOR"
Türkiye'ye lokomotif görevi gören ve her geçen gün istikrarlı bir şekilde büyüyerek gurur kaynağı ihracatçıları Kastamonu'da misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Selçuk Arslan, "İhracatımızın ithalatımızı geçtiğinde ülkemizin gerek milli gelirini gerekse alım gücü ve dünyadaki ağırlığını artıracağının bilincindeyiz. Onun içindir ki ülkemiz için ihracatın artması çok büyük önem taşıyor. İhracat artışının sadece belirli bölgelerle sınırlı kalmayıp ülkemizin bütününe yayılması ve sürekli artan bir ivme ile sürmesi halinde dünyanın ihracat yapan büyük ekonomileri arasına girmemiz hayal olmayacaktır" dedi.
Ekonominin sönmesiyle Kastamonu'nun göç verme sorunu ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken KATSO Başkanı Arslan, "Kastamonu, ülkemizin en çok göç veren illeri arasında yer alıyor, günümüzde yaklaşık 1,5 milyon hemşerimiz İstanbul'da yaşıyor" diye konuştu.

"KASTAMONU, GEREKLİ YATIRIMLARA SON YILLARDA KAVUŞTU"
Kastamonu'nun altyapıya yönelik kamu yatırımlarından özellikle 1950'lili yıllardan sonra gerektiği gibi yararlanamadığını ve devletin ekonomik politikaları daha çok başka bölgelere odaklandığını ifade eden Arslan, "Bunun şehir ekonomisine yansıması da göç vermek şeklinde olmuş, insanlarımız ne yazık ki doğdukları yerde değil doydukları yerde yaşamaya mahkum olmuşlardır. Ancak son yıllarda bu talihsizliğimiz kırılmaya başlamış ve birbiri ardına gelen özellikle ulaşım altyapısına yönelik yatırımlar sonucunda göç verme durma eğilimine girmiştir. Bunun en somut örneklerinden biri yeni açılan havalimanımızdır. Yıllardan beri gelen bürokratlar tarafından burada bir havalimanının gereksiz olduğu, işlemeyeceği yönünde olumsuz raporlar dillendirilmiştir. On aydır açık olan havalimanımızdan Türk Hava Yoları İstanbul'a günlük sefer düzenliyor ve doluluk oranımız yüzde seksenden aşağıya düşmüyor. Havalimanımızın hizmete girmesi ilimizin havasını değiştirmiş, her kesime moral ve motivasyon getirmesi yanı sıra ekonomik dönüşleri de başlamıştır. Buradan kamu yatırımlarının yerinde ve zamanında yapıldığında hiçbir zaman boşa gitmediğini ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"KASTAMONU, TEŞVİKTE 5. BÖLGEDE YER ALSIN"
Kastamonu'nun gerek ekonomide gelişmesi gerekse ihracatının artması için yatırımların gelmesine yönelik önerilerinin olduğunu aktaran Arslan, "Geçtiğimiz yıllarda sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından 4. bölgede olan ilimizin bu nedenle avantajlı olması beklenirken ne yazık ki gereken ilgiyi görememiştir. Yeni teşvik kanunu ve devletimizin altyapı yatırımlarıyla sıçrama yapmayı bekleyen ilimiz, yeni değerlendirmede 6. bölge arasından 4. bölgede yer alarak yine yeterince yatırımcı çekmeyi başaramadı. Biz yerli ve yabancı yatırımcıyı ilimize yatırım yapmaya davet ediyoruz fakat Kastamonu'da desteklenen sektörler diğer illerde de desteklendiği için bu çağrımız yeterince talep görmüyor. Bu nedenle ilk olarak, ilimiz için öncelikle özel teşvikler istiyoruz. Örneğin bildiğim kadarıyla Çankırı'da kurulan ve bize de faydası olacağını düşündüğümüz lastik fabrikası yatırımı sadece Çankırı'da destekleniyor. Biz de buna benzer bir teşviki faklı bir sektörde bekliyoruz"

İnebolu Limanının kapasitesinin geliştirerek ihtisas limanı olmasını beklediklerini açıklayan Arslan, şunları söyledi: "Bu konuda da örnek verecek olursak, Türkiye'ye gelen ve giden gübre için sadece Samsun limanı kullanılmak zorunda. Aynı şekilde halı ihracı ve ithalatı için sadece Isparta gümrüğü kullanılmak zorunda. Aynı uygulama İnebolu Limanı için de uygulamaya konursa bunun bölgemize ne kadar büyük bir ekonomik canlılık getireceği malumunuzdur. Hükümetimizin kuzey-güney aksı kapsamında İnebolu karayolunu iyileştirmek için gösterdiği çabayı, limanı İç Anadolu'ya bağlayacak demiryolu için de göstermesini özellikle talep ediyoruz. Çünkü Ankara ve çevresine en yakın mesafeli liman İnebolu Limanı olacaktır"

KAYNAK: İHA