Yatırımcının yeni adresi Tanzanya

Tanzanya, son yıllarda keşfedilen doğal kaynakları ve el değmemiş bakir topraklarıyla yatırımcının ilgisini çekiyor.

Yatırımcının yeni adresi Tanzanya
Yatırımcının yeni adresi Tanzanya
GİRİŞ 23.02.2014 11:19 GÜNCELLEME 23.02.2014 11:19

Afrika kıtasında Serengeti düzlükleriyle en çok safari turizminin yapıldığı Tanzanya, sahip olduğu doğal güzellikleriyle turizm açısından olduğu kadar son yıllarda keşfedilen yeraltı kaynaklarıyla da yatırımcının ilgisini çekiyor.

Ülkede bulunan ve Katar ile yarışabilecek büyüklükte olduğu söylenen doğal gaz rezervlerinin yanı sıra önemli madenler ve yılda üç hasat imkanı veren iklimi ile uçsuz bucaksız tarım arazileri Tanzanya'da yatırım için önemli fırsatlar sunuyor.

Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu, Tanzanya'daki bu imkanları ve ülkenin Türkiye ile ilişkilerini AA muhabirine anlattı. Büyükelçi Davutoğlu, "Tanzanya, Afrika'da ilgi gören ülkelerin başında geliyor. Ülkede turizm amacıyla gerçekleştirilecek birçok aktivite var. Aynı zamanda gelişmemiş bir ülke olduğu için birçok alanda yatırımcının keşfedebileceği çok sayıda fırsatı barındırıyor" dedi.

Türkiye-Tanzanya ilişkileri son yıllarda önemli bir şekilde arttığına dikkati çeken Davutoğlu, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın 2009'da Tanzanya'yı ziyareti ve bir yıl sonra 2010'da Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete'nin ülkemizi ziyaretinin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gelişmesi noktasında önemli katkıları oldu. Sadece siyasi alanda değil her alanda ilişkilerimiz artıyor" ifadelerini kullandı.

- Ticaret hacmi dört misli arttı -

Büyükelçi Davutoğlu, iki ülke arasındaki yakınlaşmasının ticaret üzerindeki etkisiyle ilgili, "Örneğin 2005 yılında ticaret hacmi 33 milyon dolarken bugün 157 milyon dolara ulaştı. Bu çok önemli bir rakamdır. Ticaret hacmimiz dört misli arttı. Sadece ticari alanlarda değil, yatırım alanlarında da ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında çalışıyoruz. Türkiye'den bir şirketimiz burada önemli bir yatırım gerçekleştirdi. Bir işadamımız çok büyük bir konut projesine başladı. Ayrıca diğer şirketlerimiz de buraya gelerek yatırım yapmak istiyorlar. Biz de Türkiye'den şirketlerimize buradaki imkanları anlatarak burada yatırım gerçekleştirmelerini teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Tropikal bölgede yer alan Tanzanya, Türkiye'den daha büyük topraklara, geniş düzlüklere sahip olduğu için çok büyük bir tarım potansiyeli var" diyen Davutoğlu, "Burada yabancı sermaye girişlerinde önemli teşvikler uygulanıyor. Tarım sektörü de bu teşviklerin arasında yer alıyor. Sanayi alanında da yatırımlar yapılabilir" diye konuştu.

Tanzanya, Türk yatırımcıları cezbediyor -

Türk yatırımcısının neden Tanzanya'ya ilgi duyduğu hakkında konuşan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türk Hava Yolları'nın (THY) safari yapılan Serengeti ve Klimanjaro'ya seferleri var. Haftada 14 seferle Afrika'da en fazla uçuş yapılan bölgelerden birisi. Türkiye-Tanzanya arasında hava köprüsü kuruldu. İşadamları sürekli Türkiye'ye gidip geliyorlar. Dolayısıyla ticari ilişkiler de artıyor. THY'nin yeni seferlerinin açılmasıyla ticari ilişkiler çok artış gösterdi.

Zanzibar adası ve Serengeti, altyapı ve konut sektöründe çok büyük bir potansiyele sahip olan Tanzanya yeni bulunan doğal gaz rezervleriyle yatırımcıları buraya çekiyor. Burada çok büyük doğalgaz rezervleri bulundu. Katar ile rekabet edebilecek, dünyada ilk üçe girebilecek rezervlerin olduğu söyleniyor. Yaklaşık 47 trilyon kübik feet. Tanzanya özellikle madencilik, tarım ve inşaat alanında çok büyük bir potansiyele sahip. Bakır, altın ve diğer madenlerle madencilik alanında zengin bir ülke."

Büyükelçi Ali Davutoğlu gayri safi milli hasılası 20 milyar dolar olan Tanzanya'nın kısıtlı imkanlara sahip olduğunu ifade ederek, "Çok genç bir nüfusu olan Tanzanya kalkınmaya muhtaç bir ülke. Dolayısıyla kalkınmak için sanayi yatırımlarını da teşvik ediyorlar. Yatırımcı buraya geldiğinde onları çok güzel bir şekilde karşılıyorlar" dedi.

Uzak ülke Tanzanya

Diğer Afrika ülkelerine kıyasla daha güvenli ve istikrarlı olmasının yanı sıra belgesel yapımcılarının en çok ilgi gösterdiği doğal alanlardan Serengeti bölgesinin burada bulunması sayesinde Tanzanya tüm dünyadan turistleri çekiyor.

Tanzanya'nın başlıca gelirini dış yardımlar oluşturuyor. 48 milyon nüfuslu ülkede halkın önemli bir kısmı hayvancılık ve meyve sebze toplayıcılığıyla hayatını sürdürüyor.

Son yıllarda keşfedilen doğal gaz yatakları denizde bulunduğu için gazın çıkarılması maliyetli. Bu nedenle bulunan doğal gazın 15-20 yıl sonra çıkarılabileceği ifade ediliyor.

Ülkede ciddi bir enerji sıkıntısı var. Konutların büyük bölümüne elektrik verilmezken ülkede sanayinin gelişmemesinin başlıca nedeni enerjinin yetersiz olması.

Ekvator çizgisinin güneyinde nemli bir iklime sahip olan ülke, tarım için yeterli miktarda yağış alıyor. Yüzölçümü olarak Türkiye'den büyük olan Tanzanya'da yılda üç kez hasat yapılabileceği belirtilse de bunu hayata geçirebilecek bir altyapı ve tarımsal bilgi birikimi bulunmuyor.

KAYNAK: AA