Ahmet Çalık'tan Türkmenistan'a yeni atak

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ı kabul etti. Görüşmede, elektrik enerjisi ve sağlık sektöründeki yeni projeler değerlendirildi.

Ahmet Çalık'tan Türkmenistan'a yeni atak
Ahmet Çalık'tan Türkmenistan'a yeni atak
GİRİŞ 25.12.2013 10:53 GÜNCELLEME 25.12.2013 10:53

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da önemli işlere imza attıklarını, her geçen yıl Türkmen pazarındaki konumunu güçlendirdiklerini belirtti. Türk işadamı, Berdimuhamedov'a Çalık Enerji'nin Aşkabat'a istikrarlı elektrik enerjisi sağlanması ve tüm ülkenin elektrik enerjisi sektörünün modernleştirilmesiyle ilgili proje hakkında bilgi verdi.

Ahmet Çalık, Türkmenistan ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydederek, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un inisiyatifi ile ülkede yapılan kapsamlı kalkınma projelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

BERDİMUHAMEDOV'A SAĞLIK PROJELERİNİ SUNDU
Daha sonra Çalık, Türkmen lider Berdimuhamedov'a yeni sağlık projelerini sundu. Berdimuhamedov, Morfoloji merkezi, 700 yataklı hastane, Nöroloji hastanesi, Tehlikeli Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi, Sağlık Bakanlığı Eğitim-Araştırma Merkezi projelerini detaylı inceleyerek, yardımcılarına bu projelerin inşaatı için uygun arsa verilmesi için talimatta bulundu.

Berdimuhamedov ayrıca, Çalık'tan yurtdışında Türkmen elemanlarının eğitim alması için imkan sağlanmasını istedi. Çalık, söz konusu işlerin zamanında ve eksiksiz tamamlanacağını söyledi.

Türkmenistan'daki önemli yatırımları ile bilinen Çalık Holding, bu ülkenin önemli elektrik enerji projesini hayata geçiriyor. Söz konusu projenin hayata geçirilme süresi beş yıl olarak belirlendi. Proje üç aşamada gerçekleştirilecek. İnşaatı planlanan alt istasyonların 60'ının tamamı bir elektrik sisteminde birleştirilecek.

Bunun dışında Türk şirketi, Türkmenistan'da 3 elektrik santrali, 1.5 milyar $'lık ve 4 yılda tamamlanacak Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı projesinin inşaatını sürdürüyor.
Bu arada, Türk müteahhitlik sektörü bu sene Türkmenistan'da önemli başarılara imza attı. Türk şirketleri, bu ülkede 10,6 milyar dolar değerinde müteahhitlik işi aldı.

KAYNAK: CİHAN