TTNET ve Türk Telekom'un savunması alındı

Rekabet Kurulu, Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan TTNET AŞ ve Türk Telekomünikasyon AŞ'nin sözlü savunmalarını aldı.

TTNET ve Türk Telekom'un savunması alındı
TTNET ve Türk Telekom'un savunması alındı
GİRİŞ 17.12.2013 13:32 GÜNCELLEME 17.12.2013 13:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurumundaki toplantı, Kurul ikinci Başkanı Kenan Türk başkanlığında gerçekleştirildi. Türk, 9 Ağustos 2012 tarihli Kurul kararıyla, Türk Telekomünikasyon AŞ ve TTNET AŞ'nin fiyatlandırma politikaları aracılığıyla perakende ve toptan sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarlarında 4054 sayılı Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı.

Soruşturma heyeti yetkilileri, Türk Telekom ve TTNET'in, perakende genişbant internet erişim hizmetleri piyasasında uyguladığı fiyatlama politikasıyla fiyat sıkıştırmasına yol açtığı iddiasının değerlendirilmesi için soruşturma açıldığını anımsatarak, söz konusu iddianın ve soruşturma sürecinde dahil edilen diğer iddiaların değerlendirildiğini belirtti.

Heyet, haklarında soruşturma yürütülen ekonomik bütünlüğün, toptan sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında ve perakende sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında hakim durumda bulunduğu ve söz konusu ekonomik bütünlük tarafından düzenlenen bazı kampanyaların maliyetlerini karşılayamadığını ifade ederek, mevcut durum itibariyle söz konusu uygulamaların piyasadaki rekabeti kısıtlayıcı etkilere yol açmasının beklenmemesi nedeniyle fiyat sıkıştırmasıyla hakim durumunu kötüye kullanılmasının öne sürülemeyeceğini kaydetti.

Soruşturma heyeti, değerlendirmeler çerçevesinde Tivibu ev hizmeti içeren kampanyaların, maliyetlerin karşılanmadığı kurgularla devam etmesi veya çeşitli kampanyalar kapsamındaki indirimlerin giderek daha hacimli hale gelmesi halinde, bu uygulamaların ileride rekabet karşıtı piyasa kapamaya yol açabileceğinin beklendiği konusunda bir uyarı yazısı gönderilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna ulaşıldığını bildirdi.

Söz alan Superonline AŞ yetkilileri, TTNET'in rakiplerin pazarda pay almalarını zorlaştırıcı hareket ettiğini iddia ederken, Vodafone AŞ yetkilileri de önceki verilen cezaların da göz önüne alınarak caydırıcı bir ceza verilmesini talep etti.

Toplantıya üçüncü kişi sıfatıyla katılan Turknet İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Cem Çelebiler sektörde bir "bilgi asimetrisi" olduğunu öne sürerek, "Türk Telekom'un yeni ürünler çıkarma ve internet hızlarını arttırma gibi yeniliklerinin ön bilgilendirilmesi çok olmuyor. Dolayısıyla bilgi asimetrisi söz konusu. Farklı ürün vermek isteyen operatörler sınırlı kalıyor" diye konuştu.

Türk Telekomünikasyon AŞ adına konuşan Avukat Oğuzkan Güzel de genel itibariyle soruşturma heyetinin görüşlerine katıldıklarını belirterek, soruşturmanın fiyat sıkıştırması açısından değil, yıkıcı fiyat olup olmaması üzerinden yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

TTNET AŞ adına konuşan Ali Ilıcak ise şirketin rekabetin bir gereği olarak sadece internette değil, birçok alanda hizmet verdiğini ifade etti.

Sektörde negatif kar marjlarıyla hizmet vermek gibi bir amaçlarının olmadığını kaydeden Ilıcak, "(Rakipler dışlanıyor) denilerek yürütülen bir soruşturmanın sonucu 8 milyon kişinin yararlandığı internet fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlanacaktır. Rekabet politikasının amacı, rekabeti korumak şeklindedir. Son 5 senede pazarın durumu çok değişti. Mobilin pazar payı göz ardı edilemez. Rakipler bu dönemde güçlendi, iddiaların aksine pazar payları arttı" diye konuştu.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 31 Aralık'ta açıklayacak. Kararın bu tarihten önce alınması durumunda, Kurum'un internet sitesinde yayımlanacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Hicret Taylan ÇAKMAKCI 10 yıl önce Şikayet Et
    Acil 2. Bir Soruşturma Açılmalı.... TTnet kadar şikayet alan ve şikayet edilen başka bir kurum yok. İnsanlar artık canlarından bezdiler. Çevremde hiç bir kiş yokki bu kurumdan memnun olsun. İddaa ediyorum Hükümet bu kuruma gelen şikayet e-maillerini, dilekçelerini, telefonlarını araştırsın eğer Cumhuriyet tarihinde tüm firmaların aldığı şikayetlerden fazladır. Ama buna rağmen bu yönde hiçbir adım atılmıyor. Hükümet sessiz vatandaş sessiz. Bir kuzuların sessizliğidir gidiyor bakalım...
    Cevapla