Bu mesleklerde asgari ücret 2 bin 800 lira oldu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre, SGK bildirimine esas olacak mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücreti, gelecek yıl için brüt 2 bin 800 lira olarak belirlendi

Bu mesleklerde asgari ücret 2 bin 800 lira oldu
Bu mesleklerde asgari ücret 2 bin 800 lira oldu
GİRİŞ 11.12.2013 12:34 GÜNCELLEME 11.12.2013 13:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TMMOB ile SGK arasında 31 Temmuz 2012'de imzalanan ve 2013'te uygulanan asgari ücreti belirleyen protokol, 2014 yılı için revize edildi.

TMMOB her yıl mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin asgari ücret seviyesine yeniden tespit ederek SGK'ya bildirdi. Buna göre, mühendis, mimar ve şehir plancıları için bu yıl brüt 2 bin 700 lira olarak belirlenen asgari ücret, 2 bin 800 liraya çıkarıldı.

Protokol doğrultusunda SGK'ya bildirilen mühendis, mimar ve şehir plancıları belirlenen bu asgari ücretin altında çalıştırılamıyor. Asgari ücret uygulamasıyla, düşük ücretle çalışmanın ve eksik SGK bildirimlerinin önlenmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda, SGK, mühendis ve mimarların ücretlerinin, TMMOB tarafından belirlenerek kuruma iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için gerekli tedbirleri alınıyor, dolayısıyla söz konusu meslek mensuplarının prime esas kazançlarının TMMOB tarafından belirlenen asgari ücret düzeyinin altında kalması önleniyor.

Meslek odaları ise ücretli üyelerinin bilgilerini SGK'ya ileterek, denetimin farklı meslek kodlarıyla çalışan-çalıştırılan tüm üyelerini içine alacak biçimde genişletilmesini sağlıyor. Odalar ayrıca 2 bin 800 liranın altında yatan prim tespitlerini SGK'ya iletiyor ve gereğinin yapılmasını talep ediyor. Eksik bildirimlerin muhatabı olan iş yerlerine uyarı yazısı gönderilip süreç takip ediliyor.

Protokolün yürürlüğe girmesiyle odalar, belirlenen asgari ücretin altında çalıştırıldığını tespit ettikleri üyeleri için SGK'ya başvuruda bulundu. Odalar, söz konusu kişilere verilen ücretin asgari ücrete uygun olup olmadığının ve sosyal güvenlik primlerinin ücretlere uygun şekilde yatırılıp yatırılmadığının araştırılmasını istedi.

SGK'nın odalardan gelen listeleri incelemesi üzerine bazı sigortalıların ücretlerinin eksik bildirildiği, bazılarının ise primlerinin hiç ödenmediği tespit edildi. Kurum, işverenleri, yasalara ve protokole aykırı uygulamalara son verilmeleri konusunda uyardı.

- Yeni mezunlar ve mesleki deneyimi olmayanlar için uygulanacak

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, birliğe bağlı odaların daha önce birbirinden bağımsız olarak mesleklerine ilişkin asgari ücret belirlediklerini, çalışanlarla işverenler arasında yaşanan uyuşmazlıkların mahkemelere taşınması durumunda da bir anlamda bilirkişilik yaparak mesleğe ilişkin asgari ücret bildiriminde bulunduklarını söyledi.

Bu yıl uygulanmaya konulan protokolle odaların bu çalışmasının ve SGK'nın kayıt dışılıkla mücadelesinin birleştirildiğini anlatan Soğancı, TMMOB olarak, bağlı 24 oda bünyesindeki mühendis, mimar ve şehir plancısı ve bunların alt dallarındaki 93 meslek için asgari ücret belirlediklerini ifade etti.

Belirledikleri asgari ücretin yeni mezun olmuş, mesleki deneyimi bulunmayan meslek mensupları için geçerli olduğunu vurgulayan Soğancı, mesleki deneyime bağlı olarak bu ücretin arttığını belirtti.

Yeni bir uygulamanın başlangıcında yaşanabilecek birtakım sıkıntılarla karşılaştıklarını, belirlenen asgari ücreti uygulamaktan kaçınan işverenlere ilişkin ihbarlar aldıklarını dile getiren Soğancı, protokolün uygulanması için gerekli takibi yaptıklarını söyledi.

Düşük ücret politikasına karşı bir asgari ücret uygulamasının, mesleğe yeni katılanlar için standart belirlenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Soğancı, "Bu uygulama diğer meslek örgütlerine de örnek olmalı, her meslek için işverenin tek taraflı inisiyatifine bırakılmadan bir asgari ücret belirlenmeli. Hemen her alanda meslek örgütleri mevcut. Bunların da üyelerinin icra ettikleri meslekler için böyle bir asgari ücret belirlemesi ciddi bir hak kazanımı olacaktır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Libertas Infinitus 10 yıl önce Şikayet Et
    Bahadır Bey. Tabii ki inanmam. Temelde uygulamaya karşı değilim. Sorun diğer insanlar için 800 TL civarında yaşanması imkansız bir ücreti "asgari" olarak belirlemeleri. Yoksa burada şahit oluyorum her defasında "sen neden fazla maaş alıyorsun, yok asıl siz çok alıyorsunuz" gibi saçma sapan tartışmalar dönüp gidiyor. Kimse dönüp asgari ücrete bakmıyor. Anayasaya aykırılık var. Fakat ne taraftan baktığımız önemli. Madem böyle bir kaçak söz konusu öyleyse gelin hem devletin kaybı önlensin, hem vatandaş İNSANCA, BAŞI DİK YAŞAYABİLECEĞİ BİR ÜCRET ALSIN. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarsınlar. Ondan sonra kim kiminle ne anlaşıyor hukuka uyuyorsa, banane!..
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    libertus. bu adaletsizlik değil aksine sosyal adalet yönünde bir uygulama. mesela yasa ile belirlenmiş bir şart var. anayasa'ya göre türkiye'de doktorların maaşlarını, çalışma sürelerini türk tabipler birliği belirler ama bu artık böyle uygulanmıyor. yasaya rağmen. sonuçta bir doktor ya da mühendisi asgari ücret ile çalıştıramayacağın biliniyor. ama kağıt üzerinde düşük gelir vergisi ödemek için böyle uygulamalar vardı. bir doktoru asgari ücret üzerinden bordolandırıp devleti vergi kaybına uğratıyorlardı. bir süredir bu durum değişiyor. yani bu durum adaletsizlik değil. 800 TL'ye mühendis çalışıyor deseler siz inanır mısınız maliyeci olarak?
    Cevapla
  • murat ethem 10 yıl önce Şikayet Et
    HEP YALAN YALAN YALAN. 3 yıldır mühendislik yapıyorum maaşım hala 2000 i bulmuyor. adam ilk girişte 1250 dedi anlaştık. çünkü buna mecbursunuz. ya kahve köşelerinde hayal kurar beklersiniz ya da adamların verdiği ücrete razı olursunuz. biz de istemeyerek te olsa razı olmak zorunda kaldık.
    Cevapla
  • Libertas Infinitus 10 yıl önce Şikayet Et
    BUNU BİLMİYORDUM!. Demek bazı odalar SGK ile anlaşma yaparak asgari ücret belirleyebiliyor! Bu Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı değil mi?
    Cevapla