Sert: TÜMEXPO ile KOBİ'ler kabuklarını kırdı

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, CNR'da düzenlenen ve ziyaretçi profiliyle, alıcı ve satıcı firmaları bir araya getiren vizyonuyla müthiş bir performans ortaya koyan TÜMEXPO'nun ülkemizin ticaret potansiyellerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir açılım olduğunu belirtti...

Sert: TÜMEXPO ile KOBİ'ler kabuklarını kırdı
Sert: TÜMEXPO ile KOBİ'ler kabuklarını kırdı
GİRİŞ 22.09.2013 13:37 GÜNCELLEME 22.09.2013 13:37

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, CNR'da düzenlenen ve ziyaretçi profiliyle, alıcı ve satıcı firmaları bir araya getiren vizyonuyla müthiş bir performans ortaya koyan TÜMEXPO'nun ülkemizin ticaret potansiyellerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir açılım olduğunu belirterek, “TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı'na 37 ülkede 400 alım heyeti ile firma temsilcileri katılım gösterdi. Alım heyetleri ve katılım gösteren firmalarla gerçekleştirilen B2B iş görüşmelerinde önemli işbirlikleri sağlandı. Benin, Fildişi, Senegal, Tunus, Hindistan, Pakistan, Kosova, Nijerya, Ürdün, Uganda gibi ülkelerden gelen alım heyetleri ve firma temsilcileri ile önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Fuara yurtdışından katılan alım heyetlerinin temsil ettiği firmaların ekonomik büyüklüğü konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. 210 katılımcı firma içerisinde büyük ölçekli ve küçük ölçekli onlarca firma bulunduğundan bu firmaların ticari hacimleri konusunda söyleyebileceğimiz bilgiler sağlıklı olmayabilir” dedi.

TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarının uluslar arası çapta bir organizasyon olarak katılımcı firmaların dünyaya açılması ve dünya ticaretinin eksenine dahil olmasıyla ortaya çıkan en önemli sonuç olarak gözlendiğini dile getiren Sert, “TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı'nda KOBİ'lerin dünya ticareti ile temasını sağlayan önemli çalışmalar katılımcıların hizmetine sunulmuştur. Bu çalışmalar arasında Avrupa'dan gelen katılımcıların yer alması ve alım heyetlerinin fuar çerçevesinde KOBİ'lerle temasa geçmesidir. TÜMSİAD Avrupa Şubelerinin ve bu şubelerin referansı ile katılan diğer şirketlerin oluşturduğu Avrupa Pavilyonu, katılımcı firmaların Avrupa ekonomisi ve ticareti ile bağlantısına olanak sağlamaktadır. Diğer yandan Benin, Fildişi, Senegal, Tunus, Hindistan, Pakistan, Kosova, Nijerya, Ürdün, Uganda gibi ülkelerden gelen alım heyetleri ile yapılan birebir görüşmeler de fuara katılan KOBİ temsilcilerinin dünya pazarlarına açılması için kapı görevi üstlenmektedir” diye konuştu. 

Bu fuarı diğer fuarlardan ayıran üç özellik bulunduğunu vurgulayan Sert, “Birincisi TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı kapsamında gerçekleşen Uluslararası KOBİ Şurası'dır. Bu şurada dünyanın farklı coğrafyalarından ve önemli kurumlarından katılan akademisyenler ve alanında uzman kişiler KOBİ'ler hakkında önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Dünya Bankası, IMF, INCEIF, SARS, SAİT gibi dünyaca ünlü ekonomik kuruluşların temsilcileri de şurada bizlerle deneyimlerini paylaştı. İkinci özellik ise fuar alanında açılan AVRUPA Pavilyonu'dur. Avrupa Pavilyonu'nda TÜMSİAD Avrupa Şubeleri ve şubelerimizin referansı ile katılan Avrupalı şirketler kendilerini tanıtma ve iş hacimlerine katkı sağlama imkanı bulmuşlardır. Avrupa ekonomisinin zor günler yaşadığını düşündüğümüzde Türkiye,  Avrupalı şirketler için bir çıkış noktası haline gelmektedir. Türkiye'nin son yıllarda yakalamış olduğu yükseliş ile dünyanın gözünün ülkemize çevrilmesi, resesyonda olan ekonomilerdeki şirketlerin ülkemize yatırım yapmasına zemin hazırlamaktadır. Bu veriler ışığında oluşturulan Avrupa Pavilyonu, ciddi ekonomik işbirliklerinin yapılmasına katkı sağlamıştır. Fuarımızı diğer fuarlardan farklı kılan bir diğer özellik ise yurtdışı alım heyetlerinin fuar çerçevesinde ülkemize davet edilmesidir. Davet edilen alım heyetlerinin temsil ettiği ülkelerle ve firmalarla B2B görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler neticesinde önemli adımlar atılmış ve ticari işbirlikleri için altyapı çalışmaları başlatılmıştır” açıklamasını yaptı.

TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı'nın KOBİ'lerimizin kabuğunu kırması amacıyla ciddi çalışmaların ortaya koyulduğu bir fuar organizasyonu olarak tanımlanacağını kaydeden Sert, “ Türkiye'de ve dünyada KOBİ'lerin yaşadığı sıkıntılar, ülkelere ve ekonomik yapılara göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde KOBİ'lerin yaşadığı sıkıntılara baktığımızda bu sıkıntılar KOBİ'lerimize finansal desteklemede yeteri kadar kaynak sağlanamaması, kurumsallaşma adına KOBİ'lerimizin yeteri kadar deneyim sahibi olamamaları, işgücü kapsamında profesyonel kadrolarla yeteri kadar çalışılmaması ve pazar arayışlarına girişilmeden mevcut pazarlarda ürün satışlarının gerçekleştirilmeye çalışılması ve vergi sistemindeki problemlerdir. Bu tür sorunlar ülkemizde KOBİ'lerin dünya piyasalarında yeteri kadar varlık gösterememesine neden olmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğum sorunlar hem akademik hem de saha çalışmaları ile çözüme kavuşturulabilecek sorunlardır. Biz TÜMSİAD olarak TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı'nda bu tür sorunlara yönelik çözüm önerileri ile KOBİ'lerimizin önlerinde bulunan engelleri kendilerine göstermeye ve yol gösterici olarak kendilerine yardımcı olmaya çalıştık. Uluslararası KOBİ Şurası çerçevesinde işlemiş olduğumuz konularda bu sorunları masaya yatırdık. Belirtilen sorunları, dünyanın önemli ekonomik yapılarında daha önce görülen sorunlarla karşılaştırarak değerlendirme fırsatı bulduk. KOBİ'lerimizin yurtdışına açılabilmesi ve pazar paylarını artırabilmesi adına yurtdışı alım heyetleri ile KOBİ'lerimizi bir araya getirdik. Bu çalışmalar umuyoruz ki KOBİ'lerimizin sıkıntılarına yol gösterecektir” değerlendirmesini yaptı.