Karataş: Aşırı risk alanlar bedelini ödedi

İslami Kalkınma Bankası (IDB) Hazine Yatırımları Başkanı Abdullah Karataş, 2008 finansal krizinin tüm dünyadaki etkilerine değinerek, "Birçok kurum aşırı risk almanın bir anlamda bedelini ödedi" dedi.

Karataş: Aşırı risk alanlar bedelini ödedi
Karataş: Aşırı risk alanlar bedelini ödedi
GİRİŞ 12.09.2013 17:43 GÜNCELLEME 12.09.2013 17:43

Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsoru olduğu "Uluslararası Finansal Sistemler Forumu" kapsamında düzenlenen, "Sermaye Piyasaları ve Finansal Kuruluşlar için Alternatif İş Modelleri" konulu panelde konuşan Karataş, küresel ekonomik krizin reel ekonomiyi de etkilediğini söyledi.

Karataş, kriz döneminde insanların korkuyla gelecekte ne olacağını beklediklerine dikkati çekerek, "Fabrikalar kapandı, mavi yakalar işsiz kaldı ve birçok çalışan ekonomik fırsatlarının gözlerinin önünde yok olduğunu gördü. Dünya, bütün bunların neden olduğunu soruyordu. Wall Street'teki kurumların aşırı düzeyde risk almasını gerektiren şeyin ne olduğu merak ediliyordu. Bu durumun yaygın olarak aşırı risk alma kültürüne dayalı olarak ortaya çıktığı anlaşıldı. Aslında dünya ekonomisi bir dizi yükseliş ve düşüş döngüleri yaşadı" değerlendirmesinde bulundu.

Krizle birlikte bir takım kurtarma operasyonlarının gerçekleştirildiğini dile getiren Karataş, operasyonların, krize sebep olan finans kuruluşlarını kurtarmak için yürürlüğe konulduğunu dile getirdi.

Karataş, küresel finans sisteminin reel ekonominin hizmetinde olması gerektiğini belirterek, "Burada oyuncular aşırı risk altına girmişlerdi. Aslında bu yaşadığımız krize sebep olmuşlardı ve içinde bulunduğumuz noktaya bizi sürüklemişlerdi" diye konuştu.

2008 finansal krizinin tüm dünyadaki etkilerini anlatan Karataş, kurumların aşırı risk almanın bir anlamda bedelini ödediğini kaydetti.

- "İslami finans sistemindeki yatırımlar daha az riskli"

İslami finansta, aşırı spekülasyonlara yer olmadığını ifade eden Karataş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İslami finans, tanımı itibariyle reel ekonomiyle bağlantılı olmak zorunda. Yatırım fırsatları, insan kalkınma faktörleriyle ilgili olmak zorunda. Örneğin alt yapı, gıda güvenliği ve sosyal hizmetler burada ön plana çıkmalı. Eğer bu yatırımların sonucunda bir acı çekilecekse, bunun adil olarak hissedilmesi lazım. Herkesin paydaş olması gerekli ve eğer bir yatırım karlıysa, kar eşit olarak paylaşılacaktır.

Bütün dünyadaki kurumlar İslami finansa uyumlu yatırım alanında yeni fırsatlar arıyorlar. Faizsiz yatırım, zarara karşı korunaklı değildir, yatırımlarda riskler olabilir ama İslami yatırımlar daha az riskli aktif bir sınıf olarak karşımıza çıkıyor."

KAYNAK: AA