Baklava Avrupa'da tescillendi, ihracat...

BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım , baklavaya sağlamaya çalıştıkları katma değerin artık dünya ölçeğinde kabul gördüğünü belirterek, "Başta Gaziantep Sanayi Odası olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi

Baklava Avrupa'da tescillendi, ihracat...
Baklava Avrupa'da tescillendi, ihracat...
GİRİŞ 25.08.2013 15:37 GÜNCELLEME 25.08.2013 15:37

Gaziantep Sanayi Odası'nın 10 Temmuz 2009'da Avrupa Komisyonu'na üçüncü ülke sıfatıyla başvuru yapılmasının ardından incelemelerin sonucunda Komisyonun başvuruya ilişkin görüşünün olumlu olduğu ve "Antep Baklava"sının tesciline ilişkin resmi başvuru 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı  AB resmi Gazetesinde yayımlandı.

Resmi olarak tescilin ilk aşaması olan süreçle ilgili olarak konuşan BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, "Öncelikle bu başvuruyu yapan ve Gaziantep Baklava'sının tesciliyle ilgili girişimleri başlatan, süreci takip eden Gaziantep Sanayi Odası'na,  Gaziantep Odası'nın tüm çalışanlarına, yüksek gayretlerinden ve baklavamıza sağlamaya çalıştıkları bu önemli değerden dolayı tebrik ediyoruz.  Milletvekili olarak meclise giden dönemin başkanı Nejat Koçer'i, tüm bürokratları, Mülki Amiriyle, Belediyesiyle, sivil toplumu ve vatandaşıyla emeği geçen herkesi bu başarımızdan dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum. Sürecin takip edilmesini sağlayan Avrupa Bakanlığı ve Bakan Egemen Bağış'a takiplerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Baklava'nın katma değerini artırmak, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanıtımı ve Türk ürünü olduğu noktasında girişimleri organize etmek adına büyük aşamalar kaydeden BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirterek, "Türkiye'nin en önemli değeri, "Sofraların padişahı, Padişahların tatlısı" baklavamızın hiçbir yerel unsuruyla bağdaşmadığı halde farklı ülkeler tarafından sahiplenilmeye çalışıldığı çok hazin bir süreç yaşadık. Bu süreçte, BAKTAD olarak yapılabilecek girişimleri yönetim kurulumuzla çok titiz bir çalışmayla ele alıp, farklı ülkelerde yapılan festivallerde ve fuarlarda baklavamızın tanıtımına yönelik altyapı çalışmaları sergiledik. Fakat netice olarak baklavamızın AB tarafından tescillenmesi ve hiçbir yabancı ülkenin bizim değerimize göz koymaması gerekiyordu. Bunu da Gaziantep Sanayi Odası başararak, çok önemli bir adım ve neticeye ulaşılmış oldu" dedi.

Baklava'nın tescil sürecinin tüm sektör tarafından yakın ilgiyle takip edildiğini, bundan sonraki aşamada Gaziantep Baklavası sıfatıyla Avrupa'ya ihracat noktasında tüm sıkıntıların aşılarak önemli bir ihracat değeri ortaya konulacağını belirten Yıldırım, "Sektörümüzün ayağına dolanan sıkıntılar da böylece aşılmış olacak" diye konuştu.

Yıldırım, "Baklavamızın tamamen ve özbeöz Türk kültürünün ürünü olduğuna dair çalışmalarımızın bir neticeye ulaşacağından hiç kuşkumuz yoktur. Bu noktada biz de yaptığımız çalışmaları, tanıtım faaliyetlerimizi ortaya koymaya hazırız" dedi.

Mehmet Yıldırım, Antep Baklavasının 3 ay içinde tescil edilmesini sabırla ve itiyatla beklediklerini belirterek, "Baklava artık Avrupa Sofralarında "Antep Baklavası" kimliğiyle yerini alacak. Antep Baklavası, böylece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin bir zenginliği olarak dünyanın tanıdığı bir lezzet değeri olarak sofraları süsleyecek. Şu anda baklava dünyanın bir çok noktasında "Türk Baklavası" olarak tanınıyor, biliniyor ve tadılıyor. Bunun resmiyet kazanmasıyla, Türkiye asırlardır mutfağını süsleyen bu değeri, dünya mutfak değeri olarak dosta düşmana kabul ettirmiş olacak" diye konuştu.