Türk-İş'ten İş Kolları Yönetmeliği'ne itiraz

Türk-İş Yönetim Kurulu, İş Kolları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak, "Bu değişikliği konfederasyonumuz uygun bulmamakta, kabul etmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türk-İş'ten İş Kolları Yönetmeliği'ne itiraz
Türk-İş'ten İş Kolları Yönetmeliği'ne itiraz
GİRİŞ 29.07.2013 17:33 GÜNCELLEME 29.07.2013 17:33

Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda "Bir iş koluna giren işler, işçi ve işveren konfederasyonlarının görüşü alınarak ve uluslararası normlar göz önünde bulundurularak Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir" hükmünün bulunduğu anımsatıldı.

Hüküm çerçevesinde işçi sendikaları konfederasyonları, işveren sendikaları konfederasyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortak çalışmasıyla "İş Kolları Yönetmeliği"nin yayımlandığı belirtilerek, bu yönetmeliğin ortak bir iradenin ürünü olduğu bildirildi.

Açıklamada, 26 Temmuz'daki Resmi Gazetede İş Kolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yayınlandığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yönetmelik hayret ve üzüntü ile karşılanmıştır. Konfederasyonumuzun uzlaşma koşulu olan ve yönetmelikte yer alan yukarıda andığımız düzenlemelerin yönetmelikten çıkarılması en hafif deyişle 'anlaşmayı tanımama, ben önce uzlaşmış gibi yaparım sonra bildiğimi okurum' demektir. Yapılan bu değişikliği konfederasyonumuz uygun bulmamakta, kabul etmemektedir.

Sendikalar arasında yeni bir çatışma alanı yaratacak ve işçilerin toplu iş sözleşmesinden uzak kalmasına neden olacak bu değişiklik, teşkilatımızda infiale neden olmuştur. Özellikle grev uygulamasında olan Hava-İş Sendikamızı cezalandırmak anlamına geldiği değerlendirilmektedir. Bu anlayış karşısında bundan sonrası için yapılacak mevzuat çalışmalarına katılmanın uygun olup olmayacağını Türk-İş değerlendirecektir. Yönetmeliğin derhal uzlaşma metnindeki haline dönüştürülmesi ve yapılanın bir hata olduğunun açıklanması yerinde olacak."

KAYNAK: AA