Sanayici ve işadamlarından yatırım için ortak çağrı

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen toplantısında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Yılmaz, TİM Başkanı Büyükekşi ve YASED Başkanı Timuray'dan açıklamalar geldi.

Sanayici ve işadamlarından yatırım için ortak çağrı
Sanayici ve işadamlarından yatırım için ortak çağrı
GİRİŞ 17.07.2013 15:00 GÜNCELLEME 17.07.2013 15:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "KOBİ'lerin finansa erişmesi hızlandırılmalı. KOBİ'lerimiz finansman yükü altında eziyet çekiyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) Ekonomi Bakanlığında düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın ekonomik açıdan çok kritik bir dönemden geçtiğini belirtti.

Özel sektörün önünü açan ülkelerin kazançlı çıkacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için eylem planlarını hızla çözmeli. Ülkemiz bu konuda çok şanslı, çünkü özel sektör odaklı bir hükümetimiz var" diye konuştu.

İstihdam konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, OECD verilerine göre Türkiye'nin, istihdam koruma katılığı sıralamasında 40 ülke içinde 1. sırada olduğunu kaydetti.

Esnek çalışmaya geçilmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, geçici iş ilişkisi, istihdam etmek zorunda olduğu personele kısa süreli sözleşme hakkı gibi maddelere özellikle ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yatırım ortamı ve hukuksal teknik komitesi açısından bakıldığında en önemli konunun tahkim olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Dünyada ticari uyuşmazlıkların nasıl çözüldüğü belli, yeni birşey keşfetmiyoruz. Yasanın bir an önce çıkmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

"KOBİ'lerin finansa erişmesi hızlandırılmalı, KOBİ'lerimiz finansman yükü altında eziyet çekiyor" diyen Hisarcıklıoğlu, geleceğin sanayisini şekillendirecek ve istihdam deposu konumunda olan KOBİ'lerin, faiz yükünün altında ezilmesinin haksızlık olduğunu dile getirdi.

"Cazibe merkezi olmalıyız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de YOİKK ile yapılan çalışmaların Türkiye'nin 2023 hedeflerine çok büyük katkı sağladığını belirtti.

Son 4 yılda ortalama 11,5 milyar dolar doğrudan yabancı sermayenin Türkiye'ye geldiğine dikkati çeken Büyükekşi, "Ama son aylarda yabancı sermaye girişinde bir miktar düşüş var. Bizim cazibe merkezi olmamız gerekiyor. Bunu destekleyecek çalışmalar yapmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz'dan "faktör verimliliği" vurgusu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz da mayıs ayı içinde Türkiye ekonomisi için önemli gelişmeler olduğunu kaydederek, arka arkaya gelen not artırımlarının Türkiye'yi doğrudan yatırımlar açısından daha cazip hale getirdiğine işaret etti.

Büyümeyi sürekli kılacak ve ülkeyi orta gelir düzeyinden yüksek gelir düzeyine taşıyacak temel unsurun toplam faktör verimliliği seviyesi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Toplam faktör verimliliği yükseldikçe, rekabet düzeyi ve refah seviyesi yükselecektir. Türkiye'yi makroekonomik alandaki başarılarla daha yüksek seviyeye taşımak mümkün değildir" dedi.

"UDY sıralamasında da ilk 10'u hedeflemeliyiz"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ise YOİKK'in son 11 yıldır çok önemli gelişme kaydettiğini söyledi.

YASED olarak, Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) konusunda Türkiye'nin uzun dönemli bir yatırım hedefi olmasını önerdiklerini belirten Timuray, "Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen ülkemizin, UDY sıralamasında da dünyada ilk 10'a girmesini hedeflemek konusunda üyelerimiz dahilinde mutabıkız" ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığındaki toplantı, basına kapalı devam etti.

KAYNAK: AA