Timuray: Gelecekte eğitim önemli bir öncelik olacak

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türkiye'nin küresel ekonomide daha rekabetçi bir şekilde yerini alması ve sürdürülebilir büyümesini devam ettirebilmesi için gelecek dönemde istihdam ve eğitimin önemli bir öncelik olacağını kaydetti.

Timuray: Gelecekte eğitim önemli bir öncelik olacak
Timuray: Gelecekte eğitim önemli bir öncelik olacak
GİRİŞ 11.07.2013 13:46 GÜNCELLEME 11.07.2013 13:46

Timuray, Koza Projesi'nin 2013 yılı açılış töreninde, Türkiye'nin küresel ekonomide daha rekabetçi bir şekilde yerini alması ve sürdürülebilir büyümesini devam ettirebilmesi için gelecek dönemde istihdam ve eğitimin önemli bir öncelik olacağını ifade etti.

Timuray, Koza Projesi'nde bugüne kadar 500 öğrenciyi mezun ettikleri bilgisini verdi.

Gençlerin takım çalışması içinde yer almaları ve çok kültürlü bir ortamda kendilerini bir an evvel o takımın bir parçası olarak görmelerinin çok önemli olduğuna işaret eden Timuray, sözlerine şöyle devam etti:

"Göreceksinizki bu staj programında uluslararası şirketler sizlere ilk günden itibaren anlamlı bir görev verecekler ve sorumluluk alanınız olacak. Sizlerden beklentimiz o sorumluluk alanınızda bir an evvel liderlik göstermeniz, girişimciliğinizi yansıtmanız. Diğer takım arkadaşlarınızla da kaynaşarak bu konuda katkı sağlıyor olmanız. Çünkü uluslararası şirketler, sorumluluk verdikleri kişilerin mutlaka kendi insiyatiflerini almalarını ve liderlik göstermelerini beklerler. Bunun sizler için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Size verilen göreve bir değer katmanız, bir vizyon katmanız çok önemli olacak."

-"Girişimcilik bir maraton koşusu, yılmamak gerek"

Endeavour Türkiye Başkanı Murat Özyeğin ise girişimciliğin sadece şirket kurmak olmadığını, yepyeni bir iş kurmak olmadığını; orta ve büyük şirketler arasında inovatif ve yeni şeyleri deneyen, yapan ve öneren kişiler tarafından da icra edildiğini söyledi.

Girişimciliğin bir maraton koşusu olduğunu, yılmamak gerektiğini kaydeden Özyeğin, "Ama eğerki, yanlış bir hayalin peşinden koşuyor iseniz de o girişimin içinden ne kadar erken çıkarsanız ve bunu ne kadar bilinçli değerlendirebilirseniz; erkenden kendinizi ekonomiye katmış olup, yanlış bir şeyin peşinden o kadar daha az koşmuş olursunuz" dedi.

Başarısızlığın da bir öğreti olduğuna dikkati çeken Özyeğin, başaramamaktan korkmamanın girişimcilerin en önemli özelliklerinden birisi olduğunu dile getirdi.

Gençlere "Müşteri sizin her zaman tek baş tacınız" diyen Özyeğin, müşteriyi dinlemekten hiç bir zaman yılmamak gerektiğini ifade etti.

Müşterinin ihtiyaçlarında gerçekleşebilecek değişimleri en doğru şekilde değerlendiren girişimcilerin her zaman daha başarılı olduğunu vurgulayan Özyeğin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müşteri noktasına odaklanmak çok önemli. Herkese her şey olmaya çalışmaktansa, belli segmentlerde, bazen daha konsantre bir şekilde belli konulara odaklanmış olmak ve belli konuları başarılı olmak adına seçmiş olmak çok daha faydalı olabilir.

Girişimcilerin ortak noktalarından birisi kesinlikle büyük düşünmek ve büyümek. Ama unutmayalımki, büyümenin de belli bir nefes tutarak yapılması gereken bir boyutu var. Bu anlamda evet büyüme odaklı olun ama bunu da sindire sindire, ufak adımlarla yapın. Unutmayalım ki girişimcilik büyümeye odaklı olduğu kadar, kalıcı ve sürdürülebilir olması da önemli. Bu nedenle belli bir safhada fazla büyümeyi ajandanıza alırsanız, ki girişimciliğin en büyük hastalığı büyümekten vazgeçememektir, bu sefer nefesiniz erken tükeniyor olabilir, sermayenizi erken kaybediyor olabilirsiniz. Bu anlamda karlılığı da, büyümeyi de eşit oranda gündeminizde tutup, karlılık ile büyümeyi belli bir denge içinde götürüp işinizin sürdürülebilir olmasını ve zor günler için bir sermaye birikimini oluşturmuş olmanız çok önemli."

-"Girişimcilik tek başına bir gövde gösterisi değil, bir takım oyunudur"

Murat Özyeğin, gençlere kendilerini iyi tanımalarını, eksik ve güçlü yanlarını doğru tespit etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Girişimcilerin iyi bir takım kurması gerektiğini belirten Özyeğin, "Girişimcilik tek başına bir gövde gösterisi değil, bir takım oyunudur" dedi.

Girişimcilerin yanlarındaki takım arkadaşlarına bazen hisse vermesi gerektiğini kaydeden Özyeğin, şunları kaydetti:

"Onları başarınıza ortak etme konusunda hiç çekingen olmayın. Onlar da sizin gibi yolun başında işe baş koydularsa, siz isterseniz ana girşimci olun, bu sefer onlar dönüp dolaşıp sizin şirketinize sizin kadar katkısı olurlar. Onlara hisse vermek, onları bu şekilde motive etmekten hiç bir zaman çekinmeyin.

Hep sevdiğiniz işi yapın. Bu konuda Time Dergisi'nde bir yazı okumuştum. İnsanları sevmiyor olduğu işi yapıyor olmak, sevmiyor olduğu eşle birlikte olmaktan daha fazla depresyona sokarmış."

-"660 öğrenciye staj imkanı sağladık"

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, bu yıl 160 öğrenciye daha staj imkanı sağladıklarını, böylece toplamda 660 öğrenciye staj imkanı sağladıklarını söyledi.

Bu yıl 160 öğrencinin 67 şirkette staj yapacağını belirten Özyiğit, hedeflerinin bir kaç yıl içinde bin kişilik bir aile olmak olduğunu kaydetti.

Söz konusu öğrencileri YASED üyesi şirketlerin insan kaynaklarından oluşan bir ekibin seçtiğini belirten Özyiğit, seçimde herhangi bir not ya da bölüm kriteri olmadığını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Serpil Timuray, Murat Özyeğin'e plaket takdim etti.

Sonrasında da Timuray, Özyeğin, Özyiğit ve Koza Projesi'ne seçilen öğrenciler toplu fotoğraf çektirdi.

KAYNAK: AA