Girişimcileri 'Patron' yapacak altın tavsiyeler

Girişimcilik konusunda en etkin STK'lardan biri olan Endeavor Türkiye'nin üyeleri girişimcilere özel ‘pusula' olabilecek tavsiyelerde bulundu… İşte kendi işini kurmak isteyenlere, paha biçilmez öneriler…

Girişimcileri 'Patron' yapacak altın tavsiyeler
Girişimcileri 'Patron' yapacak altın tavsiyeler
GİRİŞ 25.06.2013 07:33 GÜNCELLEME 25.06.2013 07:33

Girişimcilik tüm dünyada hızla yükseliyor. Bu trende paralel 'bireysel' girişimcilerin yanı sıra 'girişimci şirketlerin' de yıldızı her geçen gün parlıyor. Devletten özel sektöre kadar girişimciliği destekleyen adımlar ise daha çok teşvik ediliyor. Kuşkusuz bu konuda en dikkat çekici STK'lardan biri de Endeavor Türkiye.

Uzun dönem ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla yarının büyük işletmelerini yani etkin girişimcileri seçip, yol göstererek onlara ivme kazandıran küresel hareketin önderliğini yapan Endeavor Türkiye'nin yönetim kurulu üyeleri, girişimciler için altın tavsiyelerde bulundu.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, "İşinizi sindire sindire büyütmeniz gerekir. Bazen çok doğru iş fikirleri fazla acele edildiği için başarıya ulaşamayabilir.

Sakinliği korumak ve sabırlı olmak çok önemli" tavsiyesinde bulunurken, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise "İş fikrinize ve çözüme değil, fikrin çıktığı ihtiyaca odaklanın. İş modeliniz zaman içinde revize olacaktır, ancak ihtiyaç her daim sabit kalır" uyarısında bulunuyor.

ÖNYARGILI OLMAYIN

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir'e göre ortaklık konusunda önyargılı olmamak gerekiyor. Endeavor'ın 13 yönetim kurulu üyesi, Akşam Ekonomi okurları için girişimcilere özel kulağa küpe yapılacak tavsiyelerde bulundu...

SADECE MADDİ DEĞİL, MANEVİ SERMAYE DE ŞART

Murat Özyeğin-Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi:

- Başarılı bir girişimci olmak için öncelikle kendi özelliklerinizi iyi değerlendirmeli, güçlü ve eksik olduğunuz yönleri tespit etmelisiniz.

- Kuruluş aşamasında pazarı iyi analiz etmeli ve ürün veya servisiniz ile hedeflediğiniz pazarın boşluk ve ihtiyaçlarına karşılık vermeye gayret etmelisiniz.

- İşinizi kurmak için sadece maddi değil manevi sermayeye de ihtiyacınız var. Bir işi kurmak ve büyütmek için finansal imkan kadar doğru insanlarla bağlantılar kurmak, fikir alışverişi yapabilmek de kritik bir başarı unsurudur. Sizi doğru müşteri kitlesiyle bir araya getirebilecek bir kaynak çoğu zaman nakit paradan daha değerlidir.

ACELE ETMEYİN SAKİNLİĞİ KORUYUN

- İşinizi sindire sindire büyütmeniz gerekir. Bazen çok doğru iş fikirleri fazla acele edildiği için başarıya ulaşamayabilir. Sakinliği korumak ve sabırlı olmak çok önemli.

- Sürdürebilir başarıyı yakalamak için her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam etmelisiniz. Kendinizi ve işinizi hep geliştirmelisiniz.

İLİŞKİ AĞINIZI SAMİMİ VE SİSTEMLİ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRİN

Suzan Sabancı Dinçer-Akbank Yönetim Kurulu Başkanı:

- Fikir bulmak, iş planı hazırlamak, şirket kurmak, şirketi büyütmek gibi bir girişimcinin yaşam döngüsünü oluşturan adımlar farklı liderlik ve yönetim becerileri gerektirir. Bu süreci farkındalık ile yaşayıp, sürekli öğrenim ve gelişime kendinizi adayın.

- En değerli AR-GE ortağınız müşterinizdir. Müşteri ilişkilerinin yönetimine ve hizmetlerinize yatırım yapın ve yakından takip edin. Müşteri ihtiyaçları, beklenti ve talepleri inovasyon çalışmalarınıza ışık tutacaktır.

FİNANSAL BİLGİLERE HAKİM OLUN

- İş fikrinize ve çözüme değil, fikrin çıktığı ihtiyaca odaklanın. İş modeliniz zaman içinde revize olacaktır ancak ihtiyaç her daim sabit kalır.

- İlişki ağınız ve deneyiminiz yapacağınız atılımlarda belirleyici olacak. Farklı bakış açıları kazanmak ve kaldıraç etkisinden yararlanmak üzere ilişki ağınızı samimi ve sistemli bir şekilde geliştirin.

- Şirketinizin finansal bilgilerine hakim olun. Finansal yönetim hafife alınacak bir kağıt takip işi değildir. Gelir-Gider Tablosu, Nakit Akışı ve Bilanço'nun ne olduğunu, nasıl hazırlandığını ve nasıl okunduğunu bilmelisiniz.

KURDUĞUNUZ İŞTE İSTEDİĞİNİZ BAĞLANTIYI YAKALAYAMIYORSANIZ DOĞRU ZAMANDA BIRAKMALISINIZ

Ebru Özdemir-Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi:

- Girişimciler, iyi bir iş fikrinin yanı sıra iyi bir iş modeli kurgulayarak, iyi bir ekip oluşturarak, nakit akışının öngörülebildiği güçlü bir finansal plan yaparak yola çıkmalı.

- Ortaklık konusunda önyargılı olmayın. Doğru bir ortaklık hem size otokontrol sağlar hem de riski taşımanıza yardımcı olur. 'Ben' yerine 'Biz'e odaklanır ve bu motivasyonunuzu kaybetmezseniz, hedeflerinize daha çabuk
ulaşırsınız.

- Başarı sadece parasal getiriyle ölçülebilir bir kavram değil. Bulunduğunuz ekosisteme bir değer katması, yüksek istihdam yaratma potansiyeline sahip olması, sektöründe fark yaratacak bir gelişmeye imza atması da başarılı olup olmadığınızın bir göstergesidir.

UZUN VADEYE BAKIN

- Bir girişimci için azimli olmak çok önemli. Ancak bu noktada azimli olmak ile 'duygusal inatçılığı' karıştırmamak gerekiyor. Eğer olmuyorsa, vazgeçmeyi bilmelisiniz. Kurduğunuz işte istediğiniz başarıyı yakalayamıyorsanız, doğru zamanda vazgeçebilme olgunluğunu gösterebilmelisiniz.

- Başarılı bir şirket yaratmanın sırrı, sürdürülebilirlikten geçer. Kısa süreli karlılık yerine, sürekli gelişim odaklı bir stratejik planlamayla hareket ederseniz, uzun vadede kazanan siz olursunuz.