MÜSİAD'ın endeksi ekonominin nabzını tutacak

MÜSİAD, ekonominin seyrine dair tahminlerde bulunarak veri tabanını ciddi ölçüde geliştirecek farklı bir projeye imza attı. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, 500 ile 1000 arasında değişen satın alma müdürleriyle anket yapacaklarını söyledi.

MÜSİAD'ın endeksi ekonominin nabzını tutacak
MÜSİAD'ın endeksi ekonominin nabzını tutacak
GİRİŞ 21.05.2013 08:30 GÜNCELLEME 21.05.2013 08:45

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye profilini yansıtan bir satın alma endeksi hazırladıklarını ve yakında bir aylık periyotlar halinde endeksi kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Yaklaşık 6 ay önce başlatılan çalışmalar esnasında üyelerin görüşlerine başvururken akademik destek de aldıklarını belirtti.

Ekonominin seyrine dair tahminlerde bulunarak veri tabanını ciddi ölçüde geliştirecek bir projeye imza atacaklarını kaydeden Olpak, isim olarak Satın Alma Müdürleri Endeksi'nde (SAMEKS) karar kıldıklarını kaydetti. Buna göre 500 ile 1000 arasında değişen satın alma müdürleriyle anket yapılacak.

Ankette temel ekonomik göstergelerle ilgili tahminler, sipariş durumu ve döviz kurları gibi konularda sorular yöneltilecek. Cevaplar belli bir ekonometrik modelle endekse dönüştürülecek. Endeks aylık olarak açıklanacak. Anketin kurulacak çağrı merkezi üzerinden telefonla yapılması planlanıyor.

Olpak, endeksin tam olarak ne zaman duyurulacağı sorusuna ise "Arkadaşlarım tarih verdiğim zaman üzülüyorlar. Onun için bir şey söylemeyeyim, birkaç aylık süreçte paylaşırız." cevabını verdi. Skytürk360 TV'de Üç Nokta programına konuk olan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, üyelerine ayrıcalık tanınıp tanınmadığından, 28 Şubat yargı reformuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin demokratikleşmesinde 28  Şubat dönemiyle ilgili tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Olpak, "Bu konuda hukuk dışı bir durum varsa bu  yargılansın. Üyelerimizden hukuka aykırı davrananlardan da yargının hesap sormasını destekliyoruz. MÜSİAD üyeleri hukuk karşısında eşittir. Bizim için itibar çok önemlidir." dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine gitmesi için eğitim reformunun önemli olduğunu belirten Olpak, "Katma değeri yüksek işler yapmalıyız.Bunu iyi yetişmiş insanlarla yani eğitim reformuyla yaparız. İşadamı adaletin hızlı bir şekilde sağlanmasını ister onun için de yargı reformu olmalı. 28 Şubat ya da benzeri süreçleri bu şekilde noktalamak doğru olur." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının rekabetin aksine bir dayanışma içerisinde Türkiye'ye destek olması gerektiğine dikkat çeken Olpak, "MÜSİAD-TUSKON-TÜMSİAD'ın tek başına taşıyacağı bir Türkiye yok artık. Herkesin daha fazla uzmanlaştığı bir alanda bu ülkenin ortak havuzuna su taşıyan gönüllü kuruluşlarız. Lütfen bizleri böyle değerlendirin. Aramızdakini rekabet olarak görmek son derece yanlış olur." diye konuştu.

MÜSİAD olarak Türkiye'nin profilini temsil ettiklerini söyleyen Olpak, üyelerinin yüzde 90'ının küçük ve orta boy işletmelerden oluştuğunu, büyük işletmelerin de bulunduğunu belirtti. Olpak'a göre MÜSİAD, Türkiye'nin aynası. İhalelerde MÜSİAD üyelerine bir ayrıcalık yapılıp yapılmadığı yönündeki soru üzerine Olpak şunları aktardı:

"İhaleler şeffaf yapılıyor, canlı yayında ihale gerçekleşiyor." Üye alırken çok seçici davrandıklarını belirten Olpak, kendileri için ticari itibarın sermayeden daha önemli olduğuna dikkat çekti. Bu şekilde hareket ettiklerinden dolayı, çok istikrarlı bir büyüme sağladıklarını söyleyen Olpak, "Üyemizin ne kadar ciro yaptığı, kaç kişiye istihdam sağladığı bizim için gurur kaynağıdır, artı bir değerdir. Yanında 50 kişi çalıştıran bir üyemizle, yanında 5 bin kişi çalıştıran üyemizi yan yana koyduğumuzda ikisi de bizim çok saygın üyelerimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Hangi sektörden aday varsa, o sektördeki üyelere, adayın itibarlı olup olmadığını sorarak araştırma yaptıklarını ifade eden Olpak şunları aktardı: "Sektör kurulundan onay gelirse teşkilatlanmaya geçer. Teşkilatlanmada yüz kızartıcı, üyelik kriterimizle uyuşmayan suçları olmuş mu? Buna bakarız. En son yönetim kuruluna gelir."

Afrika'ya çıkarma yapacak

MÜSİAD girişimci işadamlarına potansiyel iş fırsatları sunmak üzere Başbakan Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kuzey Afrika'ya gidecek. 3-6 Haziran 2013 tarihlerinde Fas, Cezayir ve Tunus'a yönelik gerçekleştirilecek olan ticaret heyeti programına 300'e yakın işadamının katılması bekleniyor. Söz konusu heyete tekstil ve hazır giyim, gıda, makine ve ekipmanları, otomotiv ve yedek parça, kimyevi maddeler ve mamulleri, enerji, gıda, tarım, temizlik ve hijyen ürünleri, mobilya, medikal ürünler ve cihazlar, güvenlik malzemeleri ve ekipmanları, turizm ve otelcilik, yapı ve inşaat makineleri ve malzemeleri, müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalar iştirak edebilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL