Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü'ne Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ ile Ford Otomotiv Sanayi AŞ layık görüldü.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü
GİRİŞ 26.04.2013 17:10 GÜNCELLEME 26.04.2013 17:10

Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kadın ve erkekler için toplumsal yaşamın her alanında eşit statü ve imkanların sağlanmasını ifade eden toplumsal cinsiyet eşitliğinin, sadece kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi açısından değil aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi açısından da büyük önem arz ettiğini söyledi.

Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesinin, kadınların mesleki nitelikleri ve istihdama erişim imkanlarının artırılmasından kadın-erkek çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarının azaltılmasına kadar farklı konuları kapsadığını ifade eden Etyemez, şunları kaydetti:

"Son yıllarda kaydedilen olumlu gelişmelere karşın ülkemizde kadınların işgücüne ve istihdama katılımı yetersizdir. 2012 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı yüzde 50 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, erkeklerde yüzde 71, kadınlarda yüzde 29,5 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranının bu denli düşük olmasın temel nedenleri, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü, kadınların eğitim düzeyinin yetersizliği, çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin yetersizliği, kadınların çalışmasına ilişkin toplumsal ön yargılar, kariyer imkanlarının ön yargılara bağlı olarak kısıtlı olması olarak sıralanabilir."

İş gücü piyasasındaki toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikleri gidermek üzere ilgili mevzuatta çeşitli düzenlemeler yapıldığına işaret eden Etyemez, uygulamanın etkinliğini artırmaya yönelik "Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması" ile "İş yerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi" hakkında Başbakanlık genelgeleri yayımlandığını vurguladı.

İstihdama erişimde karşılaşılan eşitsizliklerin giderilmesi için yapılan kadın ve gençlere yönelik teşvik düzenlemelerinin, kayıtlı istihdamın geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılmasında önemli katkıları olduğunu dile getiren Etyemez, kadınların iş gücüne katılım oranının 2023 yılına kadar yüzde 38'e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Ödül alanlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili konulara daha fazla dikkati çekilmesi amacıyla verilen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü"ne Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ ile Ford Otomotiv Sanayi AŞ layık görüldü.

Eczacıbaşı Holding ile Mercedes-Benz Türk'e plaket verilirken, şu işletmelere de teşekkür belgesi takdim edildi:

-Acıbadem Sağlık Hizmetleri

-Akbank

-Ejder Kimya Danışmanlık

-Keymen İlaç

-Sanofi Aventis İlaçları

-Vodafone Telekomünikasyon

-Yaşar Holding.

KAYNAK: AA