İbrahim Çağlar gönlündeki İTO için aday

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, "İTO'yu çok önemsiyorum. Hayallerim, ideallerim ve gönlümdeki İTO için Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olduğunu açıklamaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

İbrahim Çağlar gönlündeki İTO için aday
İbrahim Çağlar gönlündeki İTO için aday
GİRİŞ 23.04.2013 13:46 GÜNCELLEME 23.04.2013 18:38

Çağlar, İTO seçimlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'a ve İTO'ya hizmetin kutsal olduğuna inandığını belirterek, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve yönetim kurulu üyelerine bu zamana kadar verdikleri hizmetten dolayı teşekkür etti.

Oda olarak 22 Mayıs'ta 19. döneme girdiklerini vurgulayan Çağlar, "Bu yeni dönemde iç ve dış ticaretteki tecrübelerim, meclis başkanlığı süresince elde ettiğim birikimler, her kese eşit yaklaşımım, iyi niyetli, samimi ve çözüme yönelik davranışlarımı sürdürerek, amacım İTO'nun tüm imkanlarını iyileştirmek ve tüm paydaşlarıyla paylaşmaktır. Günümüz iş adamlarının işleri çantalarında, fikrileri zihinlerinde, ofisleri ayak bastıkları her yerdedir. Bu dönüşümü anlayacak bir yönetim anlayışını İTO'da hayat geçirmek istiyorum" diye konuştu.

"Nihai hedefimiz ticaret erbaplarına vizesiz seyahat serbestliğinin getirilmesi"

Her an değişen dünyaya uyumlanan ilk kurumun İTO olmasını istediğini anlatan Çağlar, hayata geçirmeyi planladığı projelere ilişkin şunları söyledi:

"İTO'yu çok önemsiyorum. İç hizmetlerdeki bürokrasi ve evrak hizmetlerinin azaltılması, verilen hizmetlerin daha kısa sürede, daha az hatayla bitirilmesini sağlayacak. Enerji verimliliği derneğinin başkanlığına şahsımı layık gördüler. Bu yüzden enerji ve doğal kaynakları verimli kullanma alışkanlığına odamızı da dahil edeceğiz.

Avrupa odalarında uygulandığı gibi yeni kurulan firmalara danışmanlık hizmeti vereceğiz. Düzenleyeceğimiz seminerlerle üyelerimizi aydınlatacağız. İş dünyasına çift pasaport verilmesi de söz konusu ama nihai hedefimiz ticaret erbaplarına vizesiz seyahat serbestliğinin getirilmesidir. Ürün serbest gezerken ürünü satan vize işlemiyle uğraşmamalı. Bunun için gerekli tüm çalışmaları yapacağız."

Çağlar, odaya ait dergi ve gazetelerin uluslararası arenada da yer alması için yurt dışında da dağıtmayı planladıklarını ifade etti. 240 meclis, 600 komite üyesini kapı kapı gezerek Ütün iş yerlerine 'Bu iş yeri İTO üyesidir' tabelasını asacaklarını anlatan Çağlar, "Hedefimiz üyelerimizi kendi iş kolunda dünya ile bütünleşmiş önder firmalar haline getirmektir" dedi.

Çağlar, hayalleri, idealleri ve gönlündeki İTO için Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olduğunu belirtti.

''Muhalefet beklemiyoruz''

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, ''Başkan adaylığını erken açıklamanızın nedeni nedir?'' sorusuna, "Ben hep, 'Önce sektöründen yetki alacaksın, ondan sonra yönetim kurulu başkanlığına aday olacaksın' dedim. Son günlerde olay basına çok yansıdı ve çok tartışıldı. Onun için bu beklenti karşısında bir cevap vermem gerekiyordu. Ben de bu niyeti gönlümde hep taşıyordum. Bütün birlik ve sivil topluk kuruluşlarıyla (STK) istişareleri yaptım, onların da desteklerini aldım. Sektörün de komite seçimlerinde beni destekleyeceğine inanarak bu yola çıktım" cevabını verdi.

Çağlar, "Muhalefetle ilgili bir temasınız oldu mu, büyük projeleriniz var mı?" sorusunu da "Kanaat önderi diyebileceğimiz o kadar kişi ile görüştüm ve hepsi de bu seçimlerde beni destekleyeceklerini söyledi. O bakımdan muhalefet gibi bir çalışma da sahada görünmüyor. Böyle bir şey de beklemiyoruz. Böyle bir oluşum gerçekleşirse de onlara da hayırlı olsun derim" şeklinde yanıtladı.

İTO'nun şuan itibariyle yürüttüğü önemli projelere değinen Çağlar, "Bunun başında 2,5 milyon metre kare bir inşaat üzerinde inşa edilen Avrupa'nın en büyük teknoparkı geliyor. Şuan inşaat aşamasında. Bu projeyi hayata geçirmemiz İstanbul ve üyelerimiz için çok önemli ve hızlıca hayata geçirmek istiyoruz" bilgisini verdi.

E-İTO projesini de çok önemsediğini, bu proje hayata geçtiğinde üyelerinin işlemlerinde çok büyük kolaylıklar sağlayacağını anlatan Çağlar, şirket kurarken ödenecek harcırahları en düşük seviyeye indireceklerini söyledi.

Çağlar, "Ekibinizde kimler var?" sorusu üzerine de "10 yönetim kurulu üyemiz, 240 meclis üyemiz, 600 de komite üyemiz olacak. Şu an ekiple ilgili bir isim telaffuzuna girmek istemiyorum ancak başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

"Murat Yalçıntaş son anda bir sürpriz yapıp adaya olduğunu açıklar mı?" sorusuna ise Çağlar, "Murat Bey ile o günün şartlarında tatlı, seviyeli bir rekabete girdik. Daha sonra yönetim kurulunda birlikte çalıştık. Meclis başkanlığım döneminde uyumlu bir çalışma götürdük. Murat Bey daha önce de aday olmayacağını bizzat açıkladı. Arzu ederse Meclis başkanı ya da yönetim kurulunda yer alabilir. Ben de tecrübelerinden istifade etmek isterim" yorumunu yaptı.

Çağlar, "Başbakan Erdoğan'la da adaylığınızı paylaştınız mı, kendileri nasıl bakıyor?" şeklindeki soruya, "İstanbul ve ülkesine faydalı olacak her türlü çalışanın yanında olacaktır. Türkiye şuan rüzgarı araksına almış gidiyor. Siyasi iktidarın da ondan gayrı bir şey yapacağını düşünmüyorum. Sayın Başbakanımız'la sık sık bir araya geliyoruz ama adaylığım hiç bir zaman gündeme gelmedi" karşılığını verdi.

Komite sayılarına değinen Çağlar, 81 komitenin İstanbul için yeterli olduğunu, ihtiyaç doğarsa yeni komitelerin oluşturulabileceğini kaydetti.

Çağlar, "Hangi komiteden aday olacaksınız?" sorusu üzerine inşaat, taşımacılık, tekstil, uydu ve telekomünikasyon ile enerji sektörlerinde şirketleri bulunduğunu, hepsinin de İTO üyesi olduğunu ve hangisini uygun görürse o yönde bir tercih yapacağını söyledi.

"Taşı kenara itip yürümesini biliyoruz"

"Adaylık için ilk başlarda adı geçmemesine rağmen daha sonra MÜSİAD, ASKON ve TUSKON gibi kuruluşların desteğini nasıl aldığı" sorusunu ise Çağlar, "Kurumlar rekabetin olmasının İstanbul tüccarını yoracağını düşündüler. Sakin ve rahat bir seçim yapalım, inandığımız, güvendiğimiz, bu işi yapabilecek bir arkadaşımızın ismi etrafında birleşelim ve bu seçimi böyle götürelim dediler. Arkadaşlar büyük teveccüh gösterdiler ve bizim aday olmamız konusunda ittifak sağladılar. İnşallah içinde sevgi de vardır" şeklinde cevapladı.

Çağlar, göreve geldiği takdirde kadrolar üzerinde çok ciddi bir değişiklik yapmayı düşünmediğini belirtti.

"Mesajını direkt adrese verebilecek, güçlü bir yönetim görebilecek miyiz?" sorusu üzerine Çağlar, "Çıkıp da 'bu sektörün şöyle şöyle sorunları var' derseniz bazı noktada şimşekleri üzerinize çekersiniz çünkü firmaların bir çoğu kredi ile çalışıyor. 'Bu sektörde şu sorun var, bu sorun var' derseniz onları zor durumda bırakırsınız çünkü mesele İstanbul tüccarının para kazanmasıdır. Denklemi iyi kurmak lazım. Siyasi ya da bürokratik bir dirençle karşılarsanız o direnci yıkmanız lazım. Eğer yıkamıyorsanız o koltuklarda ne işiniz var? Taşı kenara itip yürümesini biliyoruz" değerlendirmesini de yaptı.

KAYNAK: AA