İşadamları G.Antep'te liderlik dersi verdi

10. Liderlik Zirvesi ünlü sanayicilerin ve spor adamlarının katılımı ile başladı. Zirveye, Tuncay Özilhan, Abdulkadir Konukoğlu ve Tahsin Yılmaz ve Rona Yırcalı gibi işadamları açıklamalarda bulundu.

İşadamları G.Antep'te liderlik dersi verdi
İşadamları G.Antep'te liderlik dersi verdi
GİRİŞ 11.04.2013 13:05 GÜNCELLEME 11.04.2013 13:05

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, son dönemdeki başarısı ile Türkiye'nin sanayileşmiş şehirleri arasında sivrilen Gaziantep'in başarının altında 'ortak akıl'ın yattığını söyledi. Ortak akla uyumlu olarak şehrin ihracatının arttığını ve önemli bir yere geldiğini ifade eden Konukoğlu, "Gaziantep'i ortak akıl ile idare ediyoruz. Yerel idareler ile vali ve komutanlarla bir araya gelerek karar alıyoruz. Kimi şehirlerde sanayi odası ayrı, ticaret odası ayrı, sivil toplum örgütü ayrı telden çalıyor. Bürokratın dilediği de o. Her biri ayrı kafada olsun, onlar da bir şey yapmasın. Şükür Gaziantep'te durum öyle değil." dedi.

10. Liderlik Zirvesi ünlü sanayicilerin ve spor adamlarının katılımı ile başladı. Zirvede ilk olarak Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Tahsin Yılmaz ve Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'e Liderlik Ödülleri verildi. Ardından panellere geçildi.

'İş Dünyasında Yeni Liderlik Vizyonu ve Geleceğin Liderleri' konulu panelde konuşan Abdülkadir Konukoğlu, liderlikte genetik faktörlerin yanında eğitim ve kariyer hayatının da etkili olduğunu vurguladı. "Babası atölyeci ya da sanatçı olan bir çocuk sanayide başarılı oluyor. Yine babası doktor olan çocuk da tıbba yöneliyor." diyen Konukoğlu, liderlerin ilerlemelere uyumlu olması gerektiğine temas etti ve "Artık aslan ceylanı avlamak için, ceylan da aslana avlanmamak için koşuyor. Bu anlamda reform yapmak, yeni olanı yakından takip etmek şart. Şu aşamada bir şeyler yapmasanız, takip etseniz dahi vasat bir lider olursunuz." ifadelerini kullandı. Geleceğin liderlerinin uçuk-kaçık olacağını iddia eden Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı, topluma yön verecek bireylerin alacağı kararların 15-20 seneyi içereceğini dillendirdi. Abdülkadir Konukoğlu, gençlere de "Ben liderim demekle lider olunmuyor. Diğer birey, grup ve toplum örgütlerinin sizi takdir etmesi ile lider olunuyor." diye seslendi.

Gaziantep'te ekili toprak ya da devlet yatırımı olmadığına işaret eden Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Yatırım yok. Bu nedenle çalışmak, koşturmak durumundayız. Bir araya gelmek durumundayız. Biz, Gaziantep'i ortak akıl ile idare ediyoruz. Yerel yönetimleri, valisi, komutanları, sivil toplum örgütleri bir araya gelerek karar alıyoruz. Çatlak ses çıkmıyor. Kimi şehirlerde sanayi odası ayrı, ticaret odası ayrı, sivil toplum örgütleri ayrı telden çalıyor. Bürokratın dilediği de o. Her biri ayrı kafada olsun, onlar da bir şey yapmasın. Şükür. Gaziantep'te durum öyle değil. Bundan dolayıdır, şehirde şirketler batmadı. Daha evvel Gaziantep 4 sektörle öndeydi, artık pek çok sektörle önde. İhracatı da 6 milyar dolar."

YIRCALI'NIN ROL MODELİ CHURCHILL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da konuşmasında gençlerin büyük şehirlerin dışına çıkmada tereddüt ettiğinden yakındı. Oysa diğer şehirlere açılarak kariyer hayatında daha başarılı olacaklarını belirtti.

Winston Churchill'i rol model olarak gördüğünü açıklayan Yırcalı, İngiliz devlet adamın siyasi dalgalanmalara önem vermediğini, umudu elden bırakmadığını vurguladı. Liderin ortak kararlara açık olmasını, toplantılara vaktinde gelmesi gerektiğinden söz etti. Geleceğe yön verecek isimlerin her konuya eğilmesi, duyarlı davranması ve sorgulamasının zaruret olduğunu da sözlerine ekledi.

"EĞİTİM, YATIRIM KADAR RİSK ALMAK VE CESARET DE ÖNEMLİ"

'Holdinglerin Lider CEO'larından Etkili Yönetim Stratejileri' konulu panelde şirket olarak yatay bir yapılanmayı tercih ettiklerini anlatan Akkök Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman da elemanları ile diyalogu artırdıklarını bildirdi. Eğitim ve yatırımın yanında cesaret ve risk almanın da önemli olduğunu aktaran Mehmet Ali Berkman, kaygıların da korku haline gelmemesi tavsiyesinde bulundu. Hatalardan çekinmemek, ders almak gerektiğini ifade etti.

 

KAYNAK: CİHAN