'Türkiye AB hibelerinden yeterince yararlanamıyor'

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hibelerinden yeterince yararlanamadığını belirtti.

'Türkiye AB hibelerinden yeterince yararlanamıyor'
'Türkiye AB hibelerinden yeterince yararlanamıyor'
GİRİŞ 31.03.2013 16:46 GÜNCELLEME 31.03.2013 16:46

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hibelerinden yeterince yararlanamadığını belirterek, ''Sonuca odaklı proje hazırlanmadığı ve prosedürlerin gerekleri yerine getirilmediği için şimdiye kadar sadece 600 milyon avroluk hibe kullanıldı. Geri kalan 4 milyar 400 bin avroluk hibenin süresi ise bu yılın sonunda bitiyor'' dedi.

Bozçelik, AB fonlarına belediyelerin, vakıfların, derneklerin, özel kurumların ve şahısların başvurabileceğini söyledi.

Yönetmelikler, uzayan süreç ve mevzuattan dolayı başvuru şartlarını zor bulan kuruluşların hibelerden yeterince yararlanamadığını anlatan Bozçelik, ''Avrupa Birliği krizde ve ekonomik sıkıntılar çok fazla. Bir daha bu paranın ayrılması zor çünkü AB, krizden dolayı bazı harcamalara dikkat etmeye başladı'' ifadelerini kullandı.

-''Ev ödevinizi güzel yaptığınız zaman kimse size hayır diyemez''-

AB'den Türkiye'ye ayrılan fonlar için başvuru şartlarının, proje içeriğine göre değişiklik gösterdiğine dikkati çeken Bozçelik, şöyle devam etti:

''Türkiye'de insanlar disiplinli bir şekilde süreç takip etmeye alışık olmadığı için istenilen belgeleri tamamlayıp, projeyi sonuçlandıramıyor. Bu yüzden eksik olan binlerce dosya kenarda bekliyor. Bir bankadan kredi alırken bile yerine getirilmesi gereken birçok şart varken karşılıksız olan AB fonları için birtakım belgeler istenmesi çok normal. Dersimize iyi çalışırsak AB'nin yanı sıra Almanya ve Dünya Bankası'nın programlarından bile faydalanabiliriz. İstemesini ve almasını bileceksiniz. Ev ödevinizi güzel yaptığınız zaman kimse size hayır diyemez. Sonuca odaklı proje hazırlanmadığı ve prosedürlerin gerekleri yerine getirilmediği için şimdiye kadar sadece 600 milyon avroluk hibe kullanıldı. Geri kalan 4 milyar 400 bin avroluk hibenin süresi bu yıl sonunda bitiyor.''

AB'nin, belediyeleri de proje üretmeye teşvik ettiğine işaret eden Bozçelik, AB şartlarında kesimhane yapılması halinde yaklaşık 800 bin avro hibe alınabildiğini ancak bu fırsattan çok az sayıda belediyenin yararlandığını kaydetti.

Ferhat Bozçelik, Tarım ve hayvancılık projelerinin de hibelerden kolaylıkla faydalanabileceğini, aynı şekilde çevreyle ilgili projelerin de kabul görme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak eksikleri dolayısıyla binlerce projenin reddedildiğini veya bekletildiğini söyledi.

-''AB gerçek hedeflerinin çok uzağına düştü''-

Hükümetin AB çalışmalarını takdir ettiğini belirten Bozçelik, şunları kaydetti:

''Hırvatistan ile aynı zamanda müzakerelere başladık. Onları aldılar, bizi almıyorlar. Eskiden olsa bizi kandırabilirlerdi ama artık kandıramazlar. Türkiye'de hiçbir AB ülkesinde olmayan AB Bakanlığı kuruldu. Türkiye AB'ye girmek istemeseydi bu bakanlığı kurmazdı. Başbakanımız burada büyük bir mesaj verdi, 'Biz artık kendi ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz.' AB'de ekonomik kriz varken bizde ilerleme var. AB ticari yönden değil, İslami kimliğimizden korkuyor. AB gerçek hedeflerinden çok uzağına düştü. Avrupa'yı bir aile yapmak istediler ancak bunu başaramadılar.''