'1071 kadın iş hayatına atılıyor'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır'' dedi

'1071 kadın iş hayatına atılıyor'
'1071 kadın iş hayatına atılıyor'
GİRİŞ 26.03.2013 17:42 GÜNCELLEME 26.03.2013 17:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ergün, TOBB, TEPAV, TOBB ETÜ, KOSGEB ile Keçiören Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi işbirliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından desteklenen ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin açılış törenine katıldı.

Ergün, TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, programın tüm katılımcılar için hayırlı olmasını diledi.

Hükümet olarak, kadınların ekonomide, siyasette, akademide, sosyal ve kültürel hayatta, sivil toplum çalışmalarında daha aktif yer almalarını hedeflediklerini anlatan Bakan Ergün, ''Bugün Türkiye'de kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı yüzde 30 seviyesine yaklaşmış durumdadır. Biz bu çalışma şartlarını iyileştirmek adına hükümet olarak birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdik'' dedi.

''Biz ekonomide kadınlarımıza sadece işçi olarak değil, işveren olarak, girişimci olarak çok ihtiyaç duyuyoruz'' ifadelerini kullanan Ergün, şöyle konuştu:

''Kadınlarımızın sahip oldukları el, akıl ve yürek becerilerinin ekonomiye daha fazla dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynayacak kavramların başında girişimcilik geliyor. Girişimciler, sahip olduğumuz diğer bütün imkanları değerlendirecek olan en büyük imkanlarımızdır. Son 10 yılda, Türkiye birçok kronik sorununu çözdü, özellikle ekonomide güven ve istikrarı yakaladı, ülkenin özgüveni yükseldikçe, insanlarımızın özgüveni de artmaya başladı. Türkiye'nin gelişmesine paralel olarak, insanımızın artık girişimcilik konusunda çok daha hevesli olduklarını görüyoruz.''

Girişimcilik konusunda iki temel sıkıntı olduğuna dikkati çeken Ergün, ''İnsanımız ya nasıl iş kuracağını ve işi nasıl sürdüreceğini bilemiyor veya bunu bilse bile gerekli başlangıç sermayesini temin edemiyor. İşte biz bütün bu sorunları çözmek için KOSGEB bünyesinde çok kapsamlı bir destek programı başlattık'' diye konuştu.

-''Babası kızına, oğluna vermiyor''-

Destek programının ilk aşamasının girişimcilik eğitimlerinden yararlanmak olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu eğitim programlarının içeriğini KOSGEB belirliyor ve bugünkü örneğimizde olduğu gibi belediyeler veya sivil toplum kuruluşları eğitim programlarını düzenliyor. Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır. Biz bununla yetinmiyoruz, girişimcilik eğitimlerine katılan ve sertifika alan kardeşlerimize kendi işlerini kurmaları için destek sağlıyoruz. Bu arkadaşlarımıza, bir iş planı hazırlamaları şartıyla 30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da geri ödemeli destek sağlıyoruz. 70 bin lira kredi, sıfır faizli, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeyle sağlanıyor. Bu şartlarda bir krediyi, inanın babası kızına, oğluna vermiyor.''

Kadın ve engelli girişimcilere pozitif ayrımcılık yapıyor ve oransal olarak yüzde 10 daha fazla destek sağladıklarının da altını çizen Ergün, ''2010 yılından bugüne kadar, 6 bin 500 vatandaşımız bu desteklerden yararlanarak kendi işini kurdu. Daha da önemlisi, bunların içinde 3 bin girişimcimizin kadın olmasıdır'' dedi.

Bu girişimcilik destekleri sayesinde gerçekten çok güzel başarı hikayeleri yaşandığını belirten Ergün, bunlardan örnekler verdi.

''Her yıl, 5 bin kardeşimizin KOSGEB'in girişimcilik desteklerinden yararlanarak kendi işinin patronu olmasını ve bunların yarısının da kadın girişimcilerimizden oluşmasını hedefliyoruz'' diyen Bakan Ergün, ''Bugün girişimcilik eğitimlerine başlayan 1071 kardeşimize de şunu söylemek istiyorum, sertifikalarınızı alın ama bununla yetinmeyin. Hemen iş planınızı hazırlayıp KOSGEB'e başvurun, sermaye sorununu da bu şekilde çözüp kendi işinizi kurun, başkalarına da ekmek kapısı açın. Allah'a şükür, artık devletimizin parası var ve biz bu parayı milletimiz için kullanmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

-''1071 kadınımızı girişimci fabrikamızda ağırlıyoruz''-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ'yü Türkiye'ye yeni girişimciler kazandırmak amacıyla kurduklarını anımsattı.

Üniversitenin kısa sürede en başarılı üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''TOBB-ETÜ, bir girişimci fabrikası haline geldi. İşte bugün, 1071 kadın girişimcimizi, girişim fabrikamızda ağırlıyoruz'' dedi.

Ağustos ayına kadar 1071 kadına eğitim vereceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bugün çok hayırlı bir iş için bir araya geldik. Projenin sonunda, bin 71 kadın girişimcimiz iş hayatına atılacak. Bin 71 kadınımızın bereketli eli ekonomiye değecek'' ifadelerini kullandı.

Proje kadar gösterilen büyük desteğin de kendisini çok mutlu ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Emine Erdoğan'a ayrıca teşekkür etti.

Hisarcıklıoğlu, ''Zaten kendisinin bu konulara ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Bugün de bizi yalnız bırakmadı. Bu hususta ne kadar proje varsa, hepsinin arkasında. Her zaman kadınlarımızın genç kızlarımızın arkasında. Türk özel sektörü adına kendisine şükranlarımızı sunuyorum'' diye konuştu.

Girişimciliğin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Ülke olarak bir hedefimiz var. Sayın Başbakanımız bir devlet politikası haline getirdi, 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girmek. Bizim doğalgazımız, petrolümüz yok ama müthiş bir girişimcilik ruhumuz var. Bugün insanlar için yapılacak en hayırlı iş, bir kişiyi istihdam edebilmek. İnsanın en hayırlısı insanlara hayırlı olanıdır. Türkiye'de her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Bunlara iş bulmak zorundayız. Bunlara sadece devlet eliyle iş bulmak mümkün değil. Bunun ancak yeni girişimcilerle sağlarız. Onun için hızla girişimci sayısını artırmamız gerek. Toplam girişimciler arasında kadın oranı yüzde 6. Kız çocuklarımızı muhakkak girişimci olarak yetiştirmemiz lazım, kimi örnek alacağız, Peygamber Efendimizi. Ülkemizin zenginleşmesine katkı sağlamak istiyorsak, erkekler gibi kız çocuklarınızı da girişimci olarak yetiştirmeliyiz.''

Hisarcıklıoğlu, 2012'de bir önceki yıla göre kadın girişimci sayısının 6 bin arttığını kaydederek, ''Kadının eli bereketiyle değiyor. Türkiye'nin önü açık. Artık bizi kimse tutamaz. 2023'de dünyada ilk 10 ülke içerisinde olacağız, sonra da Türkiye dünyada lider ülke olacak. Çocuklarımızı büyütecek kadınlarımız, şimdi de ekonomimizi büyütecek'' dedi.

-Diğer konuşmacılar-

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise ülkelerin girişimcileriyle ilerlediklerini vurguladı.

''Girişimciler ekonomilerin olmazsa olmazıdır'' diyen Kaplan, girişimcilik alanında rakamların iyi olduğunu ama bunu daha da artırmanın gerektiğini kaydetti.

KOSGEB olarak kadın girişimcilerin sayısının artmasını hedeflediklerini ifade eden Kaplan, bu kapsamda uygulamalı girişimcilik eğitimleri verdiklerini, ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin de bu desteklerden biri olduğunu söyledi.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da kadınların isimsiz kahramanlar olduğunu söyledi.

Bir toplumun en önemli değerinin aile, ailenin temel direğinin de kadın olduğunu belirten Ak, ''Onların kendi işlerinin yöneticileri olmasını sağlamak için buradayız, kadınlarına güvenen toplumlar ilerler, gelişir. Türkiye, 2023 hedefleri için canla başla çalışıyor. Bu projede bu hedeflere önemli katkı sunacak''  diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • daussıla 11 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadın rezaletine son verilmelidir!!!. Türkiyede son yıllarda aile sistemi devlet eliyle bitirilmek ve çökertilmek isteniyor.Kadınların evinden dışarı çıkarılması toplumsal buhrana sebebiyet vermiştir.Allah kadına annelik ve eş görevini üstlenmesini emretmişken kadınlar artık tamamıyla kariyer ve para emrine girmiş ve nerdeyse iman eder hale gelmiştir.Ailenin çimentosu kadınlar liseden sonra evlenmeyip direk üniversiteye kaçıyorlar ve bekar gençlerin evlenememesine sebeb olup toplumsal buhrana sebebiyet veriliyor.Kadın okumalı ve çalışmalı rezaletinden vazgeçilmeli bakın bu gidişat iyi değil.Çocuklarımızı yetiştirecek anne yok ortada herkesin derdi para olmuş.Allah bunu hesabını sorsun sizlerden müslüman toplumunun çökmesine neden oldunuz kadınlar.Kadın çalışmalı,dullara maaş,kızlar okusun derken bekar erkekler evlenemiyor ve zina ortamı çoğalıyor.
    Cevapla