Urfa'da 100 milyonluk yatırımla 5 bin kişiye iş!

Güneydoğu'nun hayvancılık ve tarım potansiyelini değerlendirmek isteyen Yaşar Grubu sonbaharda karar verdiği Urfa yatırımının temelini mayısta atacak. 100 milyon liralık tesis, ilk etapta 5 bin kişiye iş yaratacak...

Urfa'da 100 milyonluk yatırımla 5 bin kişiye iş!
Urfa'da 100 milyonluk yatırımla 5 bin kişiye iş!
GİRİŞ 25.03.2013 07:30 GÜNCELLEME 25.03.2013 10:14

Gıdadan boyaya, eğitimden tarıma pek çok sektörde faaliyet gösteren Yaşar Topluluğu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ülke büyümesinin üzerinde, yüzde 10'luk büyüme hedefiyle yol alıyor.Topluluk bu hedefine ulaşmak amacıyla yeni yatırımlar planlıyor. Bunlardan biri de Şanlıurfa'da gerçekleştirilecek süt ürünleri tesisi...  Milliyet'ten Songül Hatısaru'nun haberine göre 100 milyon liraya mal olması beklenen ve nisan ya da mayısta temeli atılacak tesis yalnızca Yaşar Grubu'na değil bölgedeki çiftçilere de iş yaratacak.

Çünkü Yaşar Grubu sözleşmeli çiftçilik yöntemiyle çalışıyor. Tesis kurulduğunda bölgedeki çiftçilerle alım sözleşmeleri yapılacak ve 5 bin kişiye bu yolla iş yaratılacak. Bölgede kuracakları süt tesisini yem ve et yatırımlarının da izleyebileceğini açıklayan Yaşar HoldingYönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ile grubun hedeflerini anlattı.

Birçok şirketin aksine İstanbul'a gelmediniz?

Holdingin üst yönetim merkezinin İzmir'de kaldığı sayılı şirketlerdeniz gerçekten. Taşımaya çok ihtiyaç duymadık. İnternet çağında iletişim çok hızlandı. Geliyoruz, gidiyoruz...

Körfez'e yakınlaşacak

Ülkemizin Kürt sorununda çözüm süreci yaşadığı bu dönemde Urfa'ya bir yatırım kararınız oldu. Neden Urfa? Neden şimdi? Üretim ve tüketim tarafında barış sürecinden dolayı bir ışık mı gördünüz?

Sütte iki üretim tesisimiz var; birisi İzmir'de, birisi Eskişehir'de. Bu nedenle üçüncü bir lokasyon arayışımız oldu. Büyüme hedeflerimize uygunluğu yanında lojistik açıdan da en uygun yer neresi olur diye araştırdık. Güneyde Adana'dan itibaren bütün bölgeyi inceledik.

Bölgede süt üretiminin gelişmeye başladığını gördük. Biz gidersek daha da gelişecek. Bir yere gittiğimizde satın almayı her gün yaptığımızdan otomatikman o tedarik zinciri gelişiyor çünkü.

Urfa'nın teşvik açısından üçüncü bölge olması da kararımızda etkili oldu. Bölgede önemli bir tarımsal altyapı var. Harran Ovası... Mardin'den Urfa'ya arabayla seyahat ettiğinizde inanılmaz bir tarımsal altyapı görüyorsunuz. Ayrıca bölge önemli bir pazar. Pınar orada çok güçlü. Bölgeye ta İzmir'den ürün naklediyorduk. Son yıllarda enerji fiyatları çok arttı. Verimlilik  önemli bir hale geldi.

Suriye'nin kapanması bizim için hiç iyi olmadı. Nakliyelerimizi Körfez ülkelerine, Suriye'den geçiriyorduk. Şimdi gemiyle Akdeniz'den ulaştırıyoruz. Urfa, Körfez ülkelerine ulaşmamız açısından da kolaylık sağlayacak.

Kaç kişi çalışacak?

5 bin kişilik bir istihdam ve iş geliştirme potansiyeli yaratacağız. 100 milyon TL tutarında bir yatırım. Nisan, mayıs gibi temel atacağız.

'Barış turizmi geliştirir'

Kürt açılımına İzmir nasıl bakıyor?

Biz İzmirliler çok demokratikizdir. Öyle kimseyi ayırt etmeyiz. Bu ülkede yaşayan kimsenin bir sıkıntısının olmaması gerekiyor. Türkiye'de bu devirde farklı bir durum düşünülemez. İnsan hakları açısından, herkes demokratik bir şekilde yaşamalı, böyle bir sorunumuz kalmamalı. Ben destekliyorum.

Sorunun çözümü bölge açısından büyük bir kalkınma da sağlayacaktır. O bölgenin turizmi de çok fırsatlar barındırıyor. Barış turizmi geliştirir, daha fazla turist gelir. O kadar muazzam yerler ki, bu yatırım kararımızla birlikte etraflıca gezme imkanım oldu.

Diyarbakır'a yıllar önce, Yaşar Eğitim Kültür Vakfı  lise yaptırdı. Çok önemli bayilerimiz var bölgede.  Türkiye'nin en büyük dağıtım teşkilatına sahibiz. Van'ın tepesindeki köye ürün ulaştırabiliyoruz. Bunun için Doğu Anadolu'da okulların süt dağıtımını aldık. Türkiye'deki toplam hanelerin her gün yüzde 79'una ulaşıyoruz.

Bölgede başka yatırım planı var mı?

Sütle başlıyoruz arkası gelecektir. Yem olabilir mesela, et olabilir...

Pınar, DYO dahil kaç kişi çalışıyor Yaşar Grubu'nda?

7 bin 200. 2012 konsolide ciromuz 3.2 milyar TL. Her yıl yüzde 10 büyüme hedefliyoruz.

Avrupa'da Pınar'ın formülü Türkiye'den

Avrupa'da nasılsınız?

Almanya'da fason üretim yaptırıyoruz. Anlaştığımız bize Pınar markasıyla  üretim yapan üçfabrika var. Türkiye'den et ve süt ürünlerinin Avrupa'ya ihracatı mümkün değil biliyorsunuz. Bu nedenle orada ürettiriyoruz. Bütün Avrupa'da peynir, süt, yoğurt, ayranımız bulunuyor. Bizim ürün formüllerimizle üretiliyor. Bütün Avrupa'ya, hatta Amerika'ya Almanya'dan gönderiyoruz.

500 bin kişiye 'dokunuyor'

Sizin iş modeliniz sözleşmeli çiftçilerle birlikte çalışmayı içeriyor...

Tüm Türkiye'de üretilen 15 milyon ton sütün yüzde 9.6'sı İzmir'de üretiliyor. 1976 yılından beri İzmir'de bulunan, sütçülüğü geliştiren bir marka olarak bunda katkımız çok yüksek.

Bir kalkınma modeli olarak, 1997'den itibaren Eskişehir'de uygulandı. Şimdi de Şanlıurfa. Aslında bu bir toplumsal kalkınma modeli. Üretimi, lojistiği, tedarikçiler... Katma değer yaratan, iş yaratan bir model. Gıda içecek grubu olarak 500 bin kişi civarında insana dolaylı yoldan gelir yaratan bir ekosistemimiz var. Bu kadar insana dokunuyoruz.

Hayvan üretiminiz var mı?

Hindi üretimimiz var. İki örnek model süt çiftliğimiz var. Bir miktar kendi et hayvanımız da var. Biz esas olarak  sözleşmeli çiftliklerden alıyoruz. Uzun yıllardır bizimle çalışan çiftlikler var. Şu anda 200 tane büyük süt çiftliği var bizimle çalışan. Ayrıca çok sayıda çiftçiden süt alıyoruz. Sürekli eğitim veriyoruz çiftçilere...