İş kazalarını önleme uzmanları işbaşı yapıyor

Türkiye İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Başkanı Levent Kavlak, inşaat, maden, metal ve kimyasal çalışmaların olduğu iş yerlerindeki kazaları önlemek amacıyla binlerce mühendisin 31 Mart'ta göreve başlayacağını açıkladı.

İş kazalarını önleme uzmanları işbaşı yapıyor
İş kazalarını önleme uzmanları işbaşı yapıyor
GİRİŞ 23.03.2013 13:15 GÜNCELLEME 23.03.2013 13:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kavlak, TÜİSAG'ın yaklaşık 30 bin üyeye ulaştığını ve iş yeri güvenliği kapsamında Türkiye'nin en büyük topluluğu olduklarını söyledi.

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek için mücadele ettiklerini belirten Kavlak, iş güvenliğiyle ilgili birçok araştırma yaptıklarını belirtti.

Kayıtlara göre 62 bin 454 çalışanı iş kazalarında kaybettiklerini ve bu kayıpların büyük çoğunluğunun belli sektörlerde yaşandığını dile getiren Kavlak, şöyle devam etti:

''Yaklaşık 150 binden fazla yaralanma ve meslek hastalıkları mevcut. Biz, topluluk olarak da üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Yaptığımız araştırmalar sonucunda oluşan kazaların büyük çoğunluğu inşaat, maden, metal ve kimyasal çalışmaların olduğu sektörlerde gerçekleşiyor. Yasa öncesinde bu sektörlerde daha önce 50 ve üzeri çalışanı olan 28 bin işletmede, iş sağlığı güvenliği hizmeti alınıyordu. Fakat 1 Ocak 2013'ten itibaren çalışan sayısına bakılmaksızın  bir tek çalışanı dahi olan tüm işletmeler bu hizmeti almak zorunda.''

''31 Mart'ta göreve başlayacaklar''

Kavlak, son verilere göre Türkiye'de 69 bin 227 iş kazası meydana geldiği ve bu kazalarda bin 700 çalışan hayatını kaybettiği bilgisini vererek, 304 işçinin inşaat, 77 işçinin de maden ve metal sektöründe hayatını kaybettiğini söyledi.

Kavlak, önceden inşaat, maden, metal ve kimyasal çalışmaların olduğu sektörlerde sadece A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının bakabildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''İş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleriyle ilgili yönetmelik de şöyle bir değişiklik yapıldı. İş güvenliği uzmanları kendi mesleklerinde 750 gün prim yatırılmak suretiyle çalıştırılmış ve C sınıfı belgeleri var ise kendi alanlarında 7 yıl boyunca A sınıfı uzmanların hizmet verdiği sektörleri de denetleyebilecekler.

Madenlerimiz, inşaatlarımız, metal ve kimyasal sektörümüzde sadece 600-700 kişi A sınıfı iş güvenliği uzmanı hizmeti veriyordu. Artık binlerce genç mühendis arkadaşımız, bu sektörde yaşanan iş kazalarının önüne geçmek için start alacak ve 31 Mart'ta da göreve başlayacaklar. İnanıyoruz ki bu arkadaşlarımız iş kazalarının önüne geçecektir.''

TÜİSAG Başkanı Levent Kavlak, iş güvenliği uzmanı olmak için mimar, mühendis, teknik eğitim fakültesi, fizik ya da kimya mezunu olmak veya iş sağlığı güvenliği meslek yüksekokulunu bitirmek gerektiğine dikkati çekti.

Kavlak, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açtığı sınavlara girerek 70 ve üzeri puan alan adaylar uzman oluyor. Ülke olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini alıyorlar. Yeni çıkan yönetmeliğin revize edilmesi ile C sınıfı uzmanlar artık çok tehlikeli yerlere de bakabilecekler. Biz bunun milat olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    UZMAN DEĞİL ,DENETİMCİ LAZIM. sanayi,kauuk söktöründen emekliyim... şimdiye kadar gördüğüm ve şahit olduğum kadarıyla iş kazalarının çoğu ,işverenin elini cebine atmamasından,bir işçiye iki kişinin işini yaptırmasından kaynaklanmaktadır. mesala ,nasıl yorgun ve uykusuz bir şöför yolda kaza yapıyorsa,haftanın 6-7 günü günde 10-14 saat çalıştırılan ,günün 1,5-2 saatini de yolda geçiren çalışan,evine günde 10 saat kadar vakit ayırabilmekte,6-7 saat zor uyuyabilmektedir.halbuki nizami çalışma süresi günde 8saat,haftada en fazla 40 saattir. birde işveren ,makineler arıza yaptımı ,bunu en ucuz yoldan yaptırmayı tercih etmekte,eğreti tamir edilen makina işçi çalışırken arıza yapmakta,işçi ya yerinden çıkan pres kalıbına elini kaptırmakta,yada yada elektriğe kapılmakta,bunun gibi kazalar olmaktadır. bunun için çalışma makinelerine,arabalar gibi bir bakım ve kontrol kanunu çıkartmalı.iş makinaları bakım kontrolunaalınmalıdır.
    Cevapla