Erdoğan, Hollanda için hedef koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''2015 sonu itibarıyla Türkiye Hollanda ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmakta kararlıdır, azimlidir'' dedi.

Erdoğan, Hollanda için hedef koydu
Erdoğan, Hollanda için hedef koydu
GİRİŞ 21.03.2013 19:23 GÜNCELLEME 21.03.2013 22:11

Erdoğan, Türk ve Hollandalı firma temsilcilerinin yer aldığı Steigenberger Kurhaus Oteli'nde Üst Yönetici (CEO) Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye ve Hollanda'nın geçen sene diplomatik ilişkilerinin 400. yıl dönümünü kutladığını hatırlattı.

Bununla ilgili düzenlenen etkinliklerde önemli mesajlar verildiğini anımsatan Erdoğan, ''Hollanda, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk büyükelçiliğini 1612 yılında faaliyete geçirmiş böylece diplomatik anlamda ilk resmi ilişkiler başlamıştı'' diye konuştu.

''400 yıl boyunca Türkiye ile Hollanda her alanda ve her zaman güçlü bir işbirliği halinde oldular'' diyen Başbakan Erdoğan, Hollanda'daki Türk toplumunun iki ülkenin birbirini daha yakından tanıması için çok önemli ve çok büyük fırsat oluşturduğunu söyledi.

Türkiye ve Hollanda arasında ticaret hacminin 7 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, bunu yeterli bulmadıklarını vurguladı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesinde adeta bir mutabakat beyanı olduğunu belirten Erdoğan, 2015 sonu itibarıyla bu rakama yönelik 15 milyar dolar hedefi koyduklarını bildirdi.

Öncülerin ise yatırımcılar olacağını dile getiren Erdoğan, Hollanda'da 400 bin Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi.

Türkiye'de rekor seviyede Hollanda kökenli firmayla onlara ait yatırım olduğunu ifade eden Erdoğan, yaklaşık 2 bin 100 civarında Hollanda kökenli yatırımcı firmanın Türkiye'de faaliyet gösterdiğini söyledi. Bunların Türkiye'deki yatırımlarının 17 milyar dolar olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin de Hollanda'da 6 milyar dolarlık yatırımı olduğunu belirtti.

Hollanda'daki soydaşların yatırımlarıyla bu miktarın 8,5-9 milyar dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, ''Bu imkanları kullanarak, bu fırsatları değerlendirerek Türkiye ile Hollanda arasındaki gerek ticaret hacmini gerek işbirliğinin boyutlarını çok daha yüksek seviyelere taşıyacağımıza inanıyorum'' ifadesini kullandı.

''2023'te yıllık ihracat hedefimiz 500 milyar dolardır''

Türkiye ekonomisinin son on yılda önemli yapısal gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Erdoğan, finans ve mali alanlardaki reformlarla ekonominin sağlam bir zeminde ilerlemesini, şoklara karşı daha dirençli bir yapıya kavuşmasını sağladıklarına işaret etti.

Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının on yıllık süreçte üç kattan fazla arttığına dikkati çeken Erdoğan, 2002'deki 230 milyar dolar seviyesinden 2012 sonu itibarıyla 774 milyar dolara ulaştığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Belki de ilk çeyreğin sonu itibarıyla 800 milyar doları yakalama gibi bir durum söz konusu. Bu bizim için bir fantezi değil zaten olması gerekendi. Burada da hedefimiz inşallah 2015 sonu itibarıyla bu işi bir trilyon dolara çıkarmaktır. Bunu yakalamaya mecburuz ve bunu da başaracağız. Aynı dönemde kişi başına düşen milli gelir, göreve geldiğimizde, on yıl önce 3 bin 500 dolardı şimdi ise 10 bin 500 dolar düzeyine yükseldi.

2012'de birçok AB ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisi ilk üç çeyrekte pozitif büyüme kaydetti. OECD tahminlerine göre Türkiye, 2011-2017 döneminde yıllık ortalama yüzde 6,7 büyüme oranıyla OECD içinde en hızlı büyüyen ekonomi olmayı sürdürecek. Bu OECD'nin bir tespitidir, bizim tespitimiz değil. 2011'de yaklaşık 106 milyar dolar olan ticaret açığımız 2012'de 84 milyar dolara geriledi. Yine bu süreçte 36 milyar dolar olan ihracatımızı da 152,5 milyar dolara yükselttik. 2023'te yıllık ihracat hedefimiz 500 milyar dolardır. Bunun azmiyle, bunun gayretiyle çalışıyoruz, çalışacağız.''

Özellikle bankacılık sektöründe yapılan reformlarla finans sektörünün temellerini güçlendirdiklerini dile getiren Erdoğan, ''Bugün Avrupa'da bankaların sermaye yeterlilik oranına baktığımızda yüzde 5 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 17. Küresel ekonomik kriz ABD ve Avrupa'da birçok banka ve mali kuruluşun iflasına yol açarken bankalarımız bu krizden etkilenmedi'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL