Sektörel güven endeksleri arttı

Bu yılın Şubat ayında bir önceki aya göre, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 9,5 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 6,1 oranında arttı.

Sektörel güven endeksleri arttı
Sektörel güven endeksleri arttı
GİRİŞ 22.02.2013 10:47 GÜNCELLEME 22.02.2013 10:47

İnşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik düzenlediği, ''Aylık İşyeri Eğilim Anketi'' ile bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerin mevcut iş durumları ve gelecek 3 aya ilişkin beklentilerini ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu anketlerin sonuçlarından yararlanarak her sektöre ilişkin hesapladığı Sektörel Güven Endeksleri'nin Şubat ayına ilişkin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2013 yılı Şubat ayında geçen aya göre, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 9,5 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 6,1 oranında arttı.

Ocak ayında 94,9 olan hizmet sektörü güven endeksi Şubat ayında 99,6, 95 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 104, 80,6 olan inşaat sektörü güven endeksi 85,5 değerine yükseldi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde iş durumundaki yüzde 2,1'lik, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talepteki yüzde 1,3'lük ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi değerlendirmelerindeki yüzde 9,9'luk artışlardan kaynaklandı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış da, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisindeki yüzde 26,6'lık ve son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar değerlendirmesindeki yüzde 5,6'lık iyileşmelerden kaynaklandı.

İnşaat sektörü güven endeksindeki artış ise, gelecek üç aylık dönem için toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksindeki yüzde 12,9'luk artıştan kaynaklandı.

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alıyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

KAYNAK: AA