Yağmurlama sistemiyle kayıp azaltıldı

Samsun Vali Hüseyin Aksoy, Havza İlçesi'nde gerçekleştirdikleri 3 yağmurlama sulama sistemi projesi ile su ve toprak kaybını en aza indirdiklerini söyledi.

Yağmurlama sistemiyle kayıp azaltıldı
Yağmurlama sistemiyle kayıp azaltıldı
GİRİŞ 18.02.2013 11:53 GÜNCELLEME 18.02.2013 11:53

Vali Aksoy, 2012 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, Havza İlçesi'nde yapılan 3 yağmurlama sulama sistemi hakkında bir basın açıklaması yaptı. Vali Aksoy, "KKYDP kapsamında, ekonomik şekilde kullanılamayan açık sulama sistemlerinin basınçlı yağmurlama sistemine dönüştürülerek, su tasarrufu sağlanması, sulanabilir tarım alanları artırılması, birim alandan elde edilecek ürün miktarının artması, toplam tarımsal üretimin artması ve kırsal kesimde yaşayan köylülerimizin refah seviyesinin artırılması amacıyla Havza İlçesi'ne bağlı Kargaköy, Güvercinlik ve Beyköy'de bulunan kapalı sulama sistemleri, yağmurlama sulama sistemine dönüştürülmüştür. Toplamda 732 hektar alanı kapsayan 3 yağmurlama sulama projesinden en büyüğü olan ve 340 hektar alanın sulanmasını sağlayan Kargaköy Sulama Göleti Yağmurlama Sulama Projesi için Tarım Bakanlığı ve İl Özel İdaresi tarafından toplam 780 bin 74 TL harcanmıştır" dedi.

Vali Aksoy, 250 hektar sulama alanı olan Güvercinlik Sulama Göleti Yağmurlama Sulama İnşaatı için de toplam 659 bin 780 lira harcandığını ifade etti. Vali Hüseyin Aksoy, "En küçük sulama alanına sahip olan ve 142 hektar alanın sulanmasını sağlayan Beyköy Yağmurlama Sulama İnşaatı için ise toplam 406 bin 691 TL harcanmıştır. Yağmurlama sulama sistemlerinin hayata geçmesiyle birlikte sulanamayan alanlar sulanma imkanına kavuşmuş, sulanan alanlarda ise sulamanın etkinliği arttırılmıştır. Böylelikle su ve toprak kayıpları en aza indirilmiştir. Ayrıca bu sistemlerin faaliyete girmesiyle birlikte üretimde çeşitlilik sağlanarak, üreticiler daha fazla ürün ve gelir elde etmeye başlamıştır. Projenin belirlendiği gibi sürmesi halinde, köylülerimizin refah ve gelir seviyesi yükselmiş olacak, bu durum haliyle diğer köylere ve ilçeye ticari anlamda yansıyacak ve ekonomik hareketliliğin gerçeklemesi sağlanacaktır" diye konuştu.

KAYNAK: DHA