Erdoğan: Topçu Kışlası'nı yapacağız

Başbakan Erdoğan, projesi reddedilen 1940 yılında yıkılan Topçu Kışlası'nı Taksim'e yapacaklarını söyledi.

Erdoğan: Topçu Kışlası'nı yapacağız
Erdoğan: Topçu Kışlası'nı yapacağız
GİRİŞ 04.02.2013 08:42 GÜNCELLEME 04.02.2013 08:42

Erdoğan, "Biz de reddi reddedeceğiz. Yap-İşlet-Devret modelini düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'yı kapsayan 4 günlük ziyaretinin ilk durağı Prag'a haraketinden önce ve uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Taksim projesiyle ilgili soru üzerine yapımkonusunda ciddi olduklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

ÜSTÜ REZİDANS VE OTEL

"Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz. Rus mimarisi deniliyor, ona bakarsanız İstiklal Caddesi de barok mimari. Kışlanın bir bölümü müze olabilir, ortası yeşil alan. Diğer bölümünde İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi.Üstü rezidans ve otel. Yap-İşlet-Devret (YİD) modelini düşünüyoruz." Kendisinin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne ilişkin sözlerinin hatırlatarak, "Türkiye AB yörüngesinden kayıyor mu" sorusuna, "Bu işi anlamayanlar da var. Tabii sizleri tenzih ediyorum" yanıtını veren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Büyük köşe yazarlarından geçinen biri, 'Türkiye diyalog ortaklığına bile kabul edilmedi' diyor. Biz şu an Sanghay Beşlisi'nde diyalog ortağıyız. 50 yıl AB kapısında bekletilen bir ülke, karar vermek durumunda olmaz mı? Böyle 50 yıl, 40 yıl, 30 yıl bekleyen bir ülke yok. Biz de Brüksel ziyaretimiz kendileriyle bunları konuşacağız. Yapacaksanız yapın bu işi. İlla, 'Hadi biz ayrılıyoruz' diye bekliyorsanız, bunu da değerlendiririz."

'BAKIN ALMANYA TUTUŞTU'

Şanghay Beşlisi ile AB'nin alternatif kuruluşlar olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Birine girdiğinde birini terk etmek zorunda değilsin. Şu anda ekonomik işbirliğini de en geniş anlamda sürdürmektedirler. Gözlemci üyeleri vardır" dedi.

"Sanghay Beşlisi'nin olduğu ülkelerde demokrasi yok" eleştirilerine "AB üyesi ülkelerde demokrasiye bir anda gelinmedi. AB üyesi ülkelerden bir tanesinin Ruanda'da, Cezayir'de yaptıkları unutmayın. Demokrasi varsa Romanlar'ı niye AB üyesi ülkelerde tehcire mecbur ettiler? Romanlar, AB müktesebatı içinde ülkelerinde korunması gereken insanlardır" dedi.

İngiltere Başbakanı'nın, "Seçimi kazanırsam AB ilişkilerini referanduma götüreceğim'' ifadelerini hatırlatan Erdoğan, "Bu soruyu bize soranlar İngiltere için niye düşünmüyor? Bak tutuştu Almanya hemen. 'Cameron nasıl böyle bir açıklama yapar' diyor" ifadesini kullandı.

'Kesin tarih belli değil'

Başbakan Erdoğan, yardımcısı Arınç'ın "Öcalan'ın verdiği mesajlarla örgütün silah bırakmasının mümkün olabileceği" açıklaması ve İmralı'ya ikinci heyetin ne zaman gideceğine ilişkin sorular üzerine Erdoğan, "Burada hedeflerle, gelinen durumu karıştırmak yanlış olabilir" dedi.

Erdoğan, hedeflerini daha başından bu yana açıkladığını dile getirerek, "Silahlar bıraktırılmadan, bizim bölücü terör örgütüyle mücadeleyi kesmemiz söz konusu değil. Bu kararlılığımız devam edecek. Siyasi temsilcileri, siyasi uzantılarıyla da müzakerelerimizi hep yapabileceğimizi söyledik" diye konuştu.

İmrali'ya gidecek ikinci heyete ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, şu an bu konuda verilmiş bir karar olmadığı söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti: "BDP heyetinin ikinci ziyarete yönelik izni ve bunların kimler olabileceği noktasındaki tespiti, Adalet Bakanımız yapar. Ne zaman olacağını, Adalet Bakanımızın şahsıma sunacağı tekliften sonra o takvimi belirleriz. Kesinleşmiş tarih söz konusu değil." DHKP-C'ye yönelik operasyonlara tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, "Böyle bir anamuhalefet genel başkanının olduğu ülkede terörlemücadele de kolay olmayacaktır" diye konuştu.

'İsrail'den her şey beklenir'

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısıyla ilgili, "Bölgede her an her şey olabilir. Hele hele İsrail sorununa bugüne kadar bu şekilde yanlış bakanlar, İsrail'i bir şımarık oğlan tarzında besleyenler, İsrail'den her zaman her şeyi bekleyebilirler" dedi.

Buna karşı İran'ın takındığı tavırı da anlamadıklarını vurgulayan Erdoğan, "İran, Suriye'ye yönelik takındığı tavrı gözden geçirmeli. Biz İran'ın tavrını olumlu bulmuyoruz. 60 bini bulan insan öldürülmüştür. Bu insanlar Suriye vatandaşı ve İran'ın değerlerini paylaştığı insanlardır. Bu insanlar öldürülürken İran sessizdir. Bölgede müşterek adımlar atılmasına imkan vermesi lazım. İsrail'in bu yaptığı, uluslararası hukuka aykırıdır. Kınamanın ötesinde bir tavrın konulması gerekir" diye konuştu.