2 milyon hektarlık kadastro çalışması yaptık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığının, 2012 yılı içerisinde 2 milyon hektar alanda kadastro çalışması yaptığını söyledi.

2 milyon hektarlık kadastro çalışması yaptık
2 milyon hektarlık kadastro çalışması yaptık
GİRİŞ 06.01.2013 16:46 GÜNCELLEME 06.01.2013 16:46

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de düzenlediği 'Ormancılık Sektörünün Geleceği' konulu konferansın kapanış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin, dünyada orman varlığı azalırken, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu ifade etti. 2B gibi kangren olmuş bir meseleyi hükümetin uğraşları neticesinde çözdüklerini belirten Eroğlu, "Kadastro ve tescil işlemleri yapılmadığı, 2B sınırları belirlenmediği için meseleyi çözmek uzun süre mümkün olmamıştı. Bu sebeple önce altyapısını hazırlamak için Tapu Kadastro Kanunu'nda değişiklik yaptık. Özellikle son 5-6 yılda orman kadastro çalışmalarına hız verdik ve 2011 yılı sonu itibariyle 18 milyon 750 bin hektar orman alanının kadastrosunu tamamladık. 2012 yılı içerisinde 2 milyon hektar alanda kadastro çalışması yaptık." dedi.

NUH'UN GEMİSİ VERİ TABANI

Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Türkiye florasının, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler açısından da zengin olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: "Bu zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmaları bir plan ve program dâhilinde yürütüyoruz. Bakanlığımız, coğrafi bilgi sistemi ile biyolojik çeşitliliğin korunması çalışmalarını 'Nuh'un Gemisi Veri Tabanı' ile kayıt altına almaktadır. Veri tabanında 410 bin 368 civarında veri bulunmaktadır. 2011 yılında 174 bin 498 biyolojik çeşitlilik veri tabanına işlendi, 2012 yılı itibariyle Nuh'un Gemisi'nde yarım milyon veriye ulaşılmıştır."

Ormanların, 'odun dışı orman ürünleri' bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Eroğlu, "Uzun yıllardan beri odun üretiminin ön planda olması, odun dışı orman ürünlerine yeterli ilginin gösterilmemesinin temel sebeplerinden biridir. Ancak son yıllarda bu eğilimin değişmekte olduğu açıkça görülmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüz bünyesinde konuya ilişkin Odun Dışı Orman Ürünleri Dairesi Başkanlığı kurduk. Önümüzdeki dönemde önemli ürünlerin yayılışını ve kapasitesini tespit etmek ve bu ürünlerin sürdürülebilir şekilde üretilmesini sağlamak için gerekli çalışmalara başladık. Afyonkarahisar Zafer Şehir Ormanı sınırları içerisinde, yöredeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirileceği, tohum üretilip saklanabileceği ve halka tanıtılacağı Türkiye'nin en büyük Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ni kuruyoruz. Bu bitkilerin tanıtımının yanı sıra üretimi ve pazarlanmasını da yapacağız. 5 Ekim 2012 tarihinde temelini attığımız bu merkezi, inşallah Aralık 2013'te hizmete açacağız. Odun dışı orman ürünleri ihracatı, dünya ölçeğinde bakıldığında son 10 yılda sürekli artış eğilimindedir. 2011 yılında Türkiye'nin, odun dışı orman ürünleri sektöründen en fazla ihracat yaptığı ülke Çin'dir. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 15'i Çin'e yapılmakta olup, sektör ihracatında ikinci sırada yer alan ABD, toplam ihracattan yüzde 9,3 oranında pay almaktadır." diye ifade etti.

EKOTURİZM

Türkiye'nin ekoturizm açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile 15 bölgede çalışma yaptıklarını kaydetti. Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Eroğlu, Bunun önünü açmak istediklerini ifade etti. Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Mesela bu kapsamda Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi başladı. Samsun'dan Artvin'e kadar o bölgedeki değişik ekolojik noktaları belirledik. Karadeniz'i de Akdeniz gibi turizm alanı ilan etmek istiyoruz. Bolu, bu açıdan İstanbul ve Ankara'ya daha yakın. Bu bölgeyi de geliştirmek istiyoruz. Bolu'da Aladağlar, Köroğlu Dağları, Abant gibi pek çok yerimiz var. Burayı da daha geliştirmek kanaatindeyiz. İnşallah bunları biz esas olarak ele alacağız ve bunlarla ilgili bir plan hazırlayacağız. Şunu unutmayın, bir plan hazırlanmazsa bir hedef ortaya koymazsanız başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Bir hedef koyacaksınız, hedefe kitleneceksiniz. Büyük hedefi olmayan ülkeler tarih sahnesinden kesinlikle silinir. Bizim de Allah'a şükür büyük hedefimiz var ve mutlaka geliştireceğiz. Birinci hedefimiz, Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına taşımak istiyoruz. Büyük milletin büyük hedefleri olur. Başbakanımız, daha da büyük bir hedef ortaya koydu, 2071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi'nin, Türklerin Anadolu'ya girişinin bininci yılında yeni doğan çocuklar için bir hedef olacak. Bunu bazıları hayal olarak görebilir. Hayali olmayan büyük hedefi olmayan milletler ilerleyemez. 21. asır yani bu asır bizim asrımız olacak. Bu milletin asrı olacak. Bunu da buradan vurgulamak istiyorum." Kapanış konuşmasının ardından Bakan Veysel Eroğlu, Bolu şehir merkezinde bir açılışa katılmak için otelden ayrıldı.

KAYNAK: CİHAN