500 TL'lik bakkalına 3 bin TL'lik kamera şartı

Bitlis'teki köy bakkallarına güvenlik gerekçesiyle 3 bin TL'lik güvenlik kamerası sistemi zorunluluğu getirilince çoğu kapanma aşamasına geldi.

500 TL'lik bakkalına 3 bin TL'lik kamera şartı
500 TL'lik bakkalına 3 bin TL'lik kamera şartı
GİRİŞ 05.01.2013 10:44 GÜNCELLEME 05.01.2013 10:44

 "500 TL'lik bakkal 3 bin TL'lik güvenlik kamerasını nasıl taksın?" sözleriyle uygulamayı eleştiren köy bakkalı sahipleri, devletin bu konuda kendilerine maddi destek olmaması halinde çoğu köy bakkalının kapanacağını dile getiriyor.

Bitlis Valiliği tarafından kentteki suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzen ve güvenliğinin korunması, huzur ve güvenliği ile kişi dokunulmazlığının sağlanması amacıyla il ve ilçe merkezlerinde kamuya açık alanlarda ve bağlı köylerdeki bakkallara güvenlik kamerası taktırma zorunluluğu getirildi. Güvenlik kamerası sisteminin kurulması kapsamında Bitlis İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü'nün talebi üzerine Bitlis Valiliği'nden köy bakkallarına gönderilen tebliğ tutanağında, takılması ön görülen güvenlik kamerası sistemi ile ilgili, “En az 15 gün kayıt yapabilen teknik kapasiteye sahip kamera takılması, kamera sisteminin giriş ve çıkış noktalarını rahatça görebilecek açıda konuşlandırılması, sadece dış mekâna kamera takacak yerlerde kameraların en az 540 tv line gece görüş özellikli donanıma sahip olması, hem iç hem dış mekana kamera takılması gereken yerlerde ise dış mekan için en az 540 tv line gece görüş özellikli donanıma sahip kamera ile iç mekan için en az 420 tv line gece görüş özellikli donanıma sahip olması” gerektiği belirtiliyor.

KÖY BAKKALLARI TEPKİLİ: DEVLET DESTEK VERMEZSE UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRMEK ZOR

Köylerde faaliyet gösteren büfe ve köy bakkalları sahipleri ise alınan karara tepki gösteriyor. Köy bakkallarının içerisinde bulunan eşyaların toplam maliyetinin 500 TL'yi geçmediğini savunan sahipleri, istenilen özelliklerdeki güvenlik sisteminin maliyetinin ise 2 - 3 bin TL arasında olduğunu dile getiriyor.

Köy bakkallarına güvenlik kamerası takılması zorunluluğuna sıcak bakmayan Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesindeki köy bakkalı sahibi Murat Çelik, “Alınan karar biz bakkal sahiplerini zor durumda bıraktı. Çünkü alınan kararda takılması zorunlu kılınan güvenlik kamera sisteminin maliyeti bizim bütçemize göre çok yüksek. Çünkü şu an işlettiğimiz birçok bakkalın içerisinde bulunan eşyanın değeri güvenlik kamera sisteminin fiyatı kadar etmiyor. Bu da biz köy bakkal sahiplerini zor durumda bırakıyor. Eğer böyle bir sistem illaki gerekiyorsa bize destek sağlanması durumda ancak yapabiliriz. Çünkü kamera sistemini kendi bütçemizle kurmaya çalışırsak bakkal içerisindeki bütün eşyaları satmamız gerekiyor. Ancak bu defa bakkal boş kalsa bile yine güvenlik kamerası takmaya yetmiyor.” dedi.

Başka bir köy bakkalı sahiplerinden Cihan Çimen ise bakkalında toplamda 600 TL'lik eşya bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Eğer kamera sistemi kurulursa bizim köyde bulunan birçok bakkal kapatmak zorunda kalacak. Çünkü hepsinin toplam değeri ancak bir kamera sistemini kurmaya yetiyor. Kamera sistemini kurarsak bakkal diye bir şey kalmayacak. Güvenlik sistemi de boşa gitmiş olacak.”

“GÜVENLİK DOLAYISIYLA BAKKALIMIZI KAPATACAĞIZ”

Diğer bir köy bakkalı sahibi Samet Demir de “Ben bakkalıma güvenlik sistemi kurmazsam ve dükkanıma giren hırsız eşyaların tamamını götürse bile toplam zararım en fazla bin TL olur. Ancak istenilen sistemi kurmaya çalışırsam 2 - 3 bin TL arasında bir giderim olacak. Bu da haliyle hırsızın bana vereceği zarardan 3 kat daha fazla. Sanırım bakkalımızı kapatmak zorunda kalacağız.” diye konuştu.

Öte yandan Bitlis Valiliği'nden köy bakkallarına gönderilen tebliğ tutanağında kamera sisteminin bir ay içinde faal hale getirilmemesi durumunda 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11'inci 'C' bendine atfen 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci Maddesi gereğince öngörülen idari para cezasının uygulanacağı belirtildi.

KAYNAK: CİHAN