Motosikletliler HGS'de unutuldu mu?

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak HGS uygulaması içerisinde motosikletin yer almadığını söyleyen MOTED Başkanı Başarı Erbaş, "KGS'de motosiklet 6. Sınıf olarak indirim uygulanmıştı. Aynı şartlar burada da devam etmeli" dedi.

Motosikletliler HGS'de unutuldu mu?
Motosikletliler HGS'de unutuldu mu?
GİRİŞ 25.12.2012 11:27 GÜNCELLEME 25.12.2012 11:27

Motosikletin yaygınlaşması için destek bekleyen motosiklet sürücüsüne tam tersine köstek geldi. 1 Ocak'tan itibaren otoyol ve köprülerde geçişi sağlayan Kartlı Geçiş Sistemi'nin (KGS)yerini alacak olan Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS)motosikletin adı dahi geçmiyor. Sürücülerin hayatını kolaylaştırmak için çıkarılan HGS sistemi içerisinde motosiklet bir araç olarak kabul edilmiyor. Bu arada HGS uygulaması içerisinde motosiklet araç olarak kabul edilse dahi çipli bir etiket sistemi olan HGS'nin motosikletin neresine takılacağı belli değil.

Motosiklet kullanıcılarının köprü ve otoyol geçişleri ile ilgili sorunlarının bir türlü çözülemediğine dikkat çeken Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş şöyle devam etti:
"Yıllardan buyana gerek OGS, gerekse KGS uygulamalarında motosikletin de trafikte yer alan birer araç olduklarını kabul ettirmek zor olmuştu. Uzunca bir süre motosikletlere OGS alınamamıştı. OGS satın almak isteyen motosiklet sahibine bu araçlar için cihaz verilmediği belirtiliyordu. Otomobili de olanlar aynı OGS'yi kullanmak zorunda kalıyorlardı. Neyse ki KGS'de motosiklet diye bir aracın varlığı kabul edildi ve 6. Sınıf olarak indirim uygulandı."

Motosikletin adı yok

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak HGS uygulaması içerisinde motosikletin yine yer almadığını söyleyen Erbaş, "Motosiklet sürücüleri için bu araçların varlığını kabul ettirme savaşı tekrar başlıyor. KGS'nin devamı olan HGS'de motosikletin 6. Sınıf olarak indiriminin devam etmesini istiyoruz" dedi. Bu arada çipli bir etiket sistemi olan HGS'nin motosikletin neresine takılacağının belli olmadığını ifade eden Başarı Erbaş, "HGS'nin kart olarak da satışa sunulacağı belirtildi. Ancak bu kartlar şuanda bulunamıyor. Kartların yaygınlaştırılması lazım" diye konuştu.

Teşvik edilmeli

Motosikletlerin bireysel ulaşımda bir otomobilin üçte biri kadar yer kapladığını ve aynı oranda daha az yakıt tükettiğini belirten Başarı Erbaş, "Ayrıca daha az egzoz gazı çıkardığı için çevreyi korur. Bu nedenle motosiklet kullanımı sağlanacak teşviklerle artırılmalı" açıklamasında bulundu.